Premierul Victor Ponta a anuntat marti, in deschiderea sedintei de Guvern, ca urmeaza sa fie adoptata o Ordonanta de Urgenta ce aduce modificari in sistemul de situatii de urgenta "in asa fel incat sa invatam din lectiile pe care le primim cum sa facem mai multe". Anuntul vine la o saptamana dupa accidentul aviatic de la Siutghiol. Potrivit proiectului, Raed Arafat va coordona toate situatiile de urgenta.

Victor PontaFoto: Agerpres

UPDATE Ordonanta de urgenta a fost adoptata de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, coordonat de viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a preluat atributiile Comitetului National pentru Intemperii si Calamitati, care a fost desfiintat. Comitetul desfiintat era coordonat de Liviu Dragnea.

Vicepremierul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea a dispus organizarea tuturor structurilor cu atributii principale si de sprijin in gestionarea situatiilor de urgenta conform unei conceptii operationale unice, in vederea cresterii potentialului de actiune pe intreg teritoriul national pentru salvarea persoanelor aflate in pericol.

Noua conceptie are in vedere interoperabilitatea intre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor si celelalte structuri subordonate Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

In cadrul pachetului de masuri cu aplicabilitate imediata, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviatie al MAI, general locotenent Dorel Gradinaru a primit alte sarcini, in cadrul Directiei Generale de Management Operational din MAI, iar atributiile functiei de inspector general al IGAv vor fi preluate de catre general de flotila aeriana Ion Cristinel Reliu, din cadrul MApN, incepand cu data de 23 decembrie 2014.

Noul inspector general al IGAv al MAI va avea ca adjunct pe comandor Laurentiu Machedon, se mai precizeaza in comunicatul MAI.

Generalul de flotila aeriana Ion Cristinel Reliu a fost in perioada 2011-2014 comandant al Bazei 90 Transport Aerian - MApN, ultima functie ocupata in cadrul MApN fiind de sef Instructie si doctrina in cadrul Fortelor Aeriene Romane. Generalul de flotila aeriana ION Cristinel Reliu este un pilot experimentat, avand la activ peste 3.000 de ore de zbor, fiind instructor de zbor din anul 1999.

Comandorul Laurentiu Machedon a ocupat functia de comandant al Grupului Logistic din cadrul Bazei 90 Transport Aerian - MApN, este inginer de bord din anul 2007, fiind absolvent al Academiei Tehnice Militare, promotia 1990.