Persoane infectate cu HIV, unele dintre acestea fiind consumatoare de droguri, vor beneficia de asistenta la domiciliu, pentru inceput in proiect fiind cuprinsi 150 de pacienti, a declarat miercuri, managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" a spus ca proiectul, pentru care fondurile sunt deja alocate, va incepe cel mai problabil in a doua jumatate a lunii ianuarie 2015, precizand ca acesta are in vedere asigurarea confortului pacientilor din punct de vedere terapeutic, prin ingrijirea lor la domiciliu.

"Este vorba de o flotila de sase masini, care vor avea cate doua asistente si vor fi dotate cu echipamente care vor putea face mai multe testari rapide la domiciliu si biochimie uscata. Asistenta merge, pacientul completeaza chestionarul, i se lasa medicatia, semneaza ca a primit medicatia, i se recolteaza probele de sange aferente evaluarii, iar apoi urmarim daca ceea ce a scris in chestionar se coreleaza cu partea clinica", a declarat profesor dr. Adrian Streinu Cercel, la conferinta Mediafax dedicata Zilei Mondiale de lupta impotriva HIV/SIDA.

Streinu Cercel a precizat ca programul se va adresa, pentru inceput, unui numar de 150 de persoane, atat cei care sunt infectati cu HIV si sunt in terapie, consumatori de droguri, cat si cei care nu mai iau stupefiante.

"In acest fel, le economisim timpul, le crestem nivelul de aderenta. Inseamna ca pacientului i se va duce medicamentatia acasa, la o ora de comun acord stabilita in prealabil cu medicul. Astfel urmarim cat se poate de clar aderenta pacientului. Daca pacientul da dovada ca nu este aderent, este scos din acest circuit si ramane in circuitul standard. Vrem sa crestem confortul pacientului, dar si sa ne asiguram ca ei raman nedetectabili in continuare si nu vor transmite acest virus altor persoane", a explicat Adrian Streinu Cercel, la conferinta Mediafax.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.