Specialisti romani in calculatoare au avut un rol aparte in elaborarea scenariului si a mediului virtual la cel mai mare exercitiu cybernetic din istoria NATO, Cyber Coalition 2014, desfasurat zilele aceastea, in Estonia, pentru a testa capacitatea aliantei de a respinge atacurile informatice.

Joc cybernetic NATO cu 400 de participantiFoto: Flickr

"Specialistii romani au avut un rol particular in elaborarea scenariului si a mediului virtual pentru acest exercitiu complex si se afla in prezent in Estonia, fiind implicati - alaturi de aliati - in derularea exercitiului", a declarat, pentru HotNews, Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru NATO pentru provocari emergente de securitate.

Ducaru il insoteste pe secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, intr-o vizita in Estonia, Letonia si Lituania. Marti, in Estonia, NATO a lanasat exercitiul de trei zile "Cyber Coalition 2014", la Centrul de Excelenta din Tallin pentru Cooperarea in Apararea Cibernetica.

Acesta este cel mai mare exercitiu NATO de securitate cibernetica din toate timpurile, a informat alianta. Testul implica peste 400 de experti din zeci de baze NATO si tari partenere.

"Acest exercitiu ne va testa sistemele pentru a ne asigura ca NATO tine pasul cu aceasta amenintare in evolutie si ca abilitatile si expertiza specialistilor nostri cibernetici sunt la capacitate deplina pentru a indeplini sarcinile", a mai spus Ducaru, citat de un comunicat al NATO.

Prin acest exercitiu, NATO vrea sa testeze schimbul rapid de informatii privind incidentele cibernetice.

Exercitiul va testa, de asemenea, capacitatea natiunilor participante sa coordoneze apararea impotriva unei serii de incidente cibernetice tintite implicand retele NATO.

"Amenintarea cibernetica nu este doar o amenintare potentiala, ci o realitate de zi cu zi. Conflictele pot fi virtuale, dar cu consecinte reale si distructive", a mai spus Ducaru.

In viziunea NATO, atacurile ciberetice sunt la fel de distrugatoare ca atacurile conventionale, scrie presa internationala.

"400 de hackeri apara NATO intr-un joc cybernetic masiv", a tritrat publicatia internationala Vice.com .

Doar anul trecut, hackeri din tari inamice suspecte au furat informatii sensibile din retelele NATO, mai scrie Vice.com. Publicatia electronica aminteste despre "spionii chinezi" care in iulie 2014 au furat informatii valoroase de cercetare si dezvoltare din Canada, "chiar de sub nasul serviciilor de informatii".

De asemenea, in martie, site-uri si conturi de social-media ale NATO au fost atacate de hackeri pro-rusi, in contextul tensiunilor din Crimeea.

Romania, prin Serviciul Roman de Informatii, a devenit, anul acesta, stat-lider in programul NATO Trust Fund pentru dezvoltarea apararii Ucrainei in fata atacurilor informatice.