Parlamentul European a ratificat, joi, Acordul de asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, care include si un acord comercial aprofundat si cuprinzator. Decizia vine cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Moldova. Deputatii au aprobat acordul cu 535 de voturi la 94 si 44 de abtineri.

Republica Moldova si UEFoto: Wikipedia

Acordul este fundamentul pentru o mai puternica asociere politica si integrare economica intre UE si Moldova, oferind liber acces reciproc pe piata, a mentionat Parlamentul European, intr-un comunicat.

In rezolutia care insoteste acordul, aprobata cu 529 de voturi la 96 si 46 de abtineri, deputatii au subliniat ca semnarea la 27 iunie si ratificarea acestuia "nu reprezinta un obiectiv final", dovedind hotararea Republicii Moldova de a adera, la un momnet dat, la Uniunea Europeana.

"Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clara recunoastere a succesului procesului de reforma politica si economica in Moldova, care stabileste perspectivele sale europene si dovedeste hotararea sa ca la un moment dat sa adere la UE", a spus raportorul Petras Austrevicius (ALDE, Lituania).

Europarlamentarul liberal a dat si un semnal politic inaintea alegerilor legislative din Moldova: "Este momentul sa felicitam poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales in contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru tara".

Deputatii au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin si au cerut o campanie de informare cuprinzatoare despre beneficiile sale pentru cetatenii moldoveni.

  • Acordul trebuie sa se aplice si in Transnistria

Acordul acopera "intreg teritoriul recunoscut international al Republicii Moldova",, iar Transnistria, ca parte integranta a acestuia, trebuie sa fie subiect al acordului, au subliniat deputatii.

Ei au adaugat ca UE trebuie sa joace un rol mai important in gasirea unei solutii pentru o clarificare efectiva a situatiei transnistrene intre Chisinau si Tiraspol.

  • PE cere Rusiei sa respecte pe deplin integritatea teritoriala a Moldovei

Deputatii europeni au subliniat ca rolul jucat de Rusia in criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitica si a afectat si relatiile UE-Moldova.

Ei cer Rusiei sa respecte pe deplin integritatea teritoriala a Moldovei si alegerile sale europene.

Europarlamentarii deplang utilizarea continua de catre Rusia a blocarii importurilor de produse din Moldova, ca mijloc de destabilizare a regiunii, mai arata PE.

In schimb, deputatii europeni sustin initiativele de contrabalansare a embargoului rusesc asupra produselor moldovenesti.

Premierul moldovean Iurie Leanca a catalogat decizia Parlamentului European drept "un eveniment istoric" pentru Republica Moldova.

"Sunt convins ca doar un viitor european va oferi cetatenilor nostri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educatie si medicina cu cele mai bune servicii, acces la o piata de jumatate de miliard de consumatori, institutii care vor functiona si mai puternic, dupa modelul european", a spus Leanca, intr-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

La randul sau, presedintele Delegatiei Parlamentului European la Comisia parlamentara de cooperare Uniunea Europeana - Republica Moldova, europarlamentarul roman Andi Cristea (PSD), a subliniat ca este important ca viitorul Parlament si Guvern de la Chisinau, care vor rezulta din alegerile prohramate in 30 noiembrie, sa continue procesul pro-european al tarii.

"De maine, continua munca, acum este crucial ca viitorul legislativ si Guvern de la Chisinau sa continue reformele. Noi, europarlamentarii, vom fi aliati cheie in acest proces", a spus Cristea.

Pentru a intra in vigoare, acordul trebuie sa fie ratificat de parlamentele nationale ale celor 28 de state membre UE. Pana in prezent, 7 state UE au ratificat deja acordul in parlamentele nationale, primul fiind Romania. Alte state UE care au accelerat procedurile sunt: Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta si Slovacia. Moldova a ratificat acordul pe 2 iulie.

Parti din acord, inclusiv Acordul aprofundat si comprehensiv de liber schimb, se aplica provizoriu de la 1 septembrie 2014.

De asemenea, Parlamentul European va trimite o delegatie de sapte deputati, condusa de Igor Soltes (Verzi/ALE, SI) sa observe alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Moldova.