Parintii Tessei au descoperit boala cu totul intamplator, la o analiza de rutina ce trebuia sa arate ca fetita nu mai este anemica. La varsta de 3 ani si 3 luni, in anul 2012, a fost diagnosticata cu leucemie acuta limfoblastica. Ar fi de crezut ca dupa un an de chimioterapie la clinica din Viena urmat de inca un an de tratament in Romania, finalizat cu rezultate foarte bune la analize, totul s-a terminat cu bine. In iulie 2014 medicii si-au dat acordul ca Tessa sa aiba acces la toate activitatile potrivite cu varsta ei. Si lucrurile pareau sa intre in normal. Tessa s-a inscris la scoala si a inceput clasa pregatitoare in septembrie, plina de entuziasm.

TessaFoto: Arhiva personala

Despre situatia Tessei:

"La mai putin de 3 luni de la terminarea tratamentului de intretinere (ce presupunea chimoterapie zilnica in doze mici), Tessa a fost un pic racita si a lipsit de la scoala, apoi s-a plans de dureri acute de cap, atipice. Am inceput imediat un set complet de analize de sange si exudat, fara a gasi vreun semn ingrijorator. Am efectuat apoi un RMN de urgenta in Romania care a indicat o sinuzita ce parea sa explice durerile de cap. Pentru ca se apropia termenul primei investigatii clinice post-tratament, am plecat la Viena pentru un control de rutina. Aici, din nou, analizele de sange au fost bune, EEG, EKG si ecografia n-au semnalat nicio problema si Tessa se pregatea de plecare.

Apoi, deodata, cu trei ore inainte de decolarea avionului, am fost cautati de urgenta de la clinica pentru investigatii suplimentare. La o biopsie moleculara a sangelui se gasisera celule atipice. Imediat s-au efectuat punctiile de maduva osoasa si lombara si in doua ore s-a dat verdictul de care ne-a fost mereu frica: revenirea bolii. Fulgerator, eram din nou inchisi intr-o camera de spital, legati la un stalp printr-un fir prin care curg otravuri. In momentul in care scriu aceste randuri, Tessa a terminat primul bloc intensiv de tratament ce a durat 7 zile si in care a primit extrem de multe medicamente in fiecare zi, inclusiv doua punctii in coloana pentru a se injecta direct chimoterapie in lichidul cefalorahidian (intratecal). Pe langa efectele secundare fizice, efectele psihologice au fost ravasitoare.

Acum Tessa isi revine cu greu din soc. Ne-a ajutat foarte mult ca am putut sa dormim o noapte afara din spital, readucandu-i increderea in sine, in noi si in doctori. Am sperat sa nu ajungem aici, riscurile tratamentului sunt mari, dar sansele de vindecare cresc la 80% in urma transplantului, conform prognosticului doctorilor. Transplantul este considerat obligatoriu conform ultimelor protocoale de tratament pentru cazurile foarte rare de revenire timpurie izolata in Sistemul Nervos Central. Daca revenirea ar fi fost in maduva osoasa, sansele de vindecare ar fi fost mult mai mici. Fara transplant, sansele Tessei de vindecare s-ar injumatati, si ar creste sansele unei noi recidive.

Procedura in sine a transplantului costa aproximativ 50.000 de euro, costurile crescand cu fiecare zi de spitalizare necesara dupa transplant, in cuantum de 1.079 euro/zi. De asemenea, vom avea de achitat costurile pentru sedintele de radioterapie si ingrijirea ulterioara precum si cheltuieli legate de testari si gasirea unui donator compatibil pentru transplant. Din toate estimarile primite rezulta ca vom avea nevoie de 120.000 de euro pentru a duce la bun sfarsit tratamentul."

Vezi aici detalii despre acest caz.

Pentru donatii:

Conturi BCR Ag. Unirea :

DONATII LEI RO37RNCB0082044237090006

DONATII EUR RO10RNCB0082044237090007

DONATII USD RO64RNCB0082044237090005

Titular: Andrei Serban CNP 1780920450027

Cod BIC/SWIFT : RNCBROBU

Cont Paypal: un_lupushor@yahoo.com