Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza perchezitii la sediul Ministerului Educatiei, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului. Potrivit B1 TV, ancheta DNA vizeaza proiecte POSDRU derulate de Minister. Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre proiecte POSDRU derulate de Minister in perioada 2008-2011. Oficialul a refuzat sa dea alte detalii, precizand ca este vorba despre o ancheta in curs. "Ministerul Educatiei coopereaza si va pune la dispozitie toate documentele cerute de anchetatori", a afirmat Ispas, pentru HotNews.ro.

Surse judiciare citate de Agerpres sustin ca procurorii DNA efectueaza perchezitii in birourile Unitatii de management a Proiectelor cu Finantare Externa si in birourile Organismului Intermediar-Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

Potrivit acestora, procurorii ridica documente, calculatoare si alte mijloace de stocare, in legatura cu derularea proiectului POSDRU/8/2.2/S/3-ID.2194 - "Toti la gradinita, toti in clasa I. Programe integrate pentru cresterea accesului la educatie si a nivelului educational al copiilor din comunitatile defavorizate, cu precadere romi, in anul 2008-2009" - Axa prioritara 2 - "Invatare pe tot parcursul vietii", DMI 2.2 - "Prevenirea si corectarea parasirii timpurii a scolii".

Asistenta financiara nerambursabila este de 15.929.018 lei, iar valoarea totala este de 18.500.000 lei, scrie agentia de presa. Conform Agerpres, procurorii au indicii ca nu exista documente justificative pentru cheltuielile efectuate si pentru cererea de rambursare depusa.

Anchetatorii au indicii ca in prezent sunt refacute documentele din acest proiect, fiind exercitate presiuni in acest sens asupra expertului Pasa Policov, de la Directia Generala Invatamant in Limbile Minoritatilor, relateaza agentia citata. Potrivit acesteia, din echipa de management a proiectului au facut parte Rodica Bruss (consilier), Andrea Dobrican (consilier juridic la UMFPE - Ministerul Educatiei), Liviu Ionut Popescu (director la Directia Financiar - Monitorizare OIPOSDRU), Raluca Vladareanu (consultant la cabinetul ministrului Educatiei), Rosemarie Economu (consilier juridic), Adrian Onaca (manager public), Mirabela Amarandei (consilier personal la cabinetul secretarului de stat), Ingrid Magda Rosca (consultant la cabinetul secretarului de stat), Rodica Cristian (consilier).

Agerpres scrie, citand surse judiciare, ca exista informatii privind implicarea in acest caz a secretarului general adjunct din Ministerul Educatiei, Gabriel Liviu Ispas.

In acest caz a fost inceputa urmarirea penala in rem si pana in prezent nicio persoana nu a fost pusa sub invinuire, relateaza Mediafax.

UPDATE Ministerul Educatiei: DNA efectueaza cercetari in legatura cu proiectele POSDRU din perioada 2009-2010

Ministerul a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro care este "pozitia Ministerului Educatiei Nationale in legatura cu cercetarile procurorilor DNA". "Avand in vedere cercetarile pe care procurorii DNA le efectueaza in legatura cu proiectele POSDRU din perioada 2009-2010, Ministerul Educatiei Nationale isi manifesta intreaga deschidere si cooperare cu anchetatorii, in vederea clarificarii intregii situatii si descoperirii eventualelor nereguli inregistrate in activitatea din trecut a institutiei", informeaza MEN.

Ministerul afirmat ca "pune la dispozitie toate documentele necesare pentru a face lumina in cazurile care ridica suspiciuni. Ministerul sustine lupta impotriva coruptiei si va face toate demersurile necesare pentru ca eventualele semne de intrebare in privinta derularii unor proiecte sa fie lamurite".