Fostul premier Adrian Nastase a iesit joi seara din penitenciarul Jilava, dupa ce justitia a decis sa fie eliberat conditionat, afirmand ca are o oferta de a lucra pentru un guvern strain si pledand pentru alegeri anticipate in 2015, avand in vedere nevoia de "profesionalizare" a Parlamentului.

Adrian NastaseFoto: HotNews / DP

"Am ramas acelasi, iar incercarile din ultimii ani cred ca mai curand m-au intarit", a spus Nastase, intr-o mini-conferinta de presa la poarta penitenciarului, unde era asteptat de fiii sai.

Pentru perioada urmatoare, Adrian Nastase a declarat ca are nevoie de "ceva timp" pentru a-si lamuri proiectele pentru viitor si ca doreste sa stea cu familia sa.

Intrebat ce proiecte de viitor are, fostul prim ministru a precizat ca are "diverse idei extravagante".

Astfel, el a argumentat ca ar fi nevoie de alegeri anticipate in 2015, pentru profesionalizarea Parlamentului, cu revenirea la votul pe liste, avand in vedere ca acun "statul roman nu mai are decat doua puteri - cea executiva, presedinte si guvern, si justitia".

O alta idee este legata de legea gratierii: "Cred ca ar trebui inteles un lucru simplu: din cand in cand e nevoie de o lege de amnistie fiscala dar e nevoie si de o lege a gratierii, intr-o formula inteleapta, nu aberanta cu limite pana la 7 ani".

In opinia sa, "realizata inteligent o astfel de decizie ar fi absolut necesara".

Adrian Nastase a afirmat ca legea gratierii este necesara, "dincolo de ceea ce poate insemna uneori rautate, dorinta de razbunare inerenta a victimelor", avand in vedere ca penitenciarul, unde a cunoscut oameni "absolut remarcabili", a devenit o "fabrica pentru recidiva".

Acesta a precizat ca in urmatorii 9 ani nu mai are voie sa ocupe functii publice dar a primit "diverse oferte de la societati multinationale si de la un guvern strain", pe care nu a dorit sa-l precizeze.

"Daca nu mai e nevoie de mine in Romania asa cum au decis instantele in mod evident va trebui sa gasesc un drum pentru viitor", a subliniat el.

Intrebat daca are de gand sa renunte la barba, odata cu iesirea din inchisoare, Nastase a precizat ca nu: "Am ajuns la concluzia ca imi sta foarte bine asa. Mi s-a spus ca as putea sa obtin cu usurinta un rol intr-un film, astept oferte".

O alta optiune pentru viitor ar putea fi cea de consultant politic, a continuat Adrian Nastase, precizand totodata ca are de gand sa revina la catedra de profesor universitar.

Un alt plan este sa scrie o carte, "Traversarea desertului", care va cuprinde si experienta penitenciarului.

Fostul prim ministru a mentionat ca este constient ca reprezinta "o tinta care trebuie urmarita pe tot terenul", desi nu mai este un om politic, in conditiile in care "exista remanenta o anumita dorinta, o nemultumire".

"Sper insa ca cei care in ultimii zece ani m-au considerat un adversar politic sa inteleaga ca nu au castigat absolut nimic in felul acesta si ar trebui sa-si reconsidere tintele", a mentionat el.

De la Jilava, Adrian Nastase a plecat spre vila sa din Cornu, unde este asteptat de sotia sa, Dana, avertizand presa ca nu va acorda alte interviuri in perioada urmatoare.

Premierul Victor Ponta a postat un scurt mesaj pe contul sau Facebook in care isi exprima bucuria fata de eliberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase.

“Ma bucur fff mult ca Adrian Nastase va fi in seara aceasta alaturi de familia sa!” scrie Ponta, alaturi de o fotografie a lui Adrian Nastase langa familia sa.

Tribunalul Ilfov a decis joi ca Adrian Nastase sa fie eliberat conditionat. El va parasi Penitenciarul Jilava joi seara, dupa ce a savarsit o treim din pedeapsa de patru ani si sase luni.