Pana la sfarsitul lunii iulie, un bloc din Duisburg in care mai locuiesc peste 100 de cetateni din Romania va fi evacuat. Primaria orasului l-a informat pe proprietar de aceasta masura administrativa, declarand imobilul "nelocuibil". La controale s-au constatat "semnificative pericole pentru sanatate".

E vorba despre usi rupte, instalatii electrice periculos de deteriorate, umezeala, mucegai, gandaci si excremente in camerele goale. Dintre cele 47 de camere, doar 18 mai sunt locuite. Primaria are inregistrati in "Casa Problema", cum a fost poreclit imobilul de la adresa In den Peschen 3-5, 44 de adulti si 110 copii.

Asa-numite "case-problema" mai sunt destule in cartierul Duisburg-Bergheim. Numarul celor care locuiesc in ele este evaluat la cca 1.400 de persoane. Pana acum, autoritatile locale germane erau legate de maini si picioare in a lua masuri administrative. Insa, la sfarsitul lunii aprilie, la nivel regional a fost votata legea "controlului locuintelor" in landul Nordrhein-Westfalen. La finele lunii iunie, casele au inceput sa fie controlate de reprezentanti ai autoritatilor locale, de la inspectori in constructii pana la pompieri si oficiul pentru protectia copilului.

In urma inspectiilor, proprietarul casei din Peschen a primit instiintarea de "inadecvare pentru locuit" a celor doua corpuri de cladire pe care o inchiriaza, iar termenul de evacuare a fost fixat pentru 31 iulie. Locatarilor le-a fost pus la dispozitie un traducator, care sa le explice masura administrativa care ii vizeaza. Autoritatile nu vor pune la dispozitia acestora alte locuinte, persoanele evacuate trebuind sa se descurce pe cont propriu. Exista insa consiliere sociala gratuita, pusa la dispozitie de autoritatile germane.

Problemele din cartierul Bergheim dureaza de doi ani: dincolo de conditiile de igiena precare si muntii de gunoaie adunati pe strazi, vecinatatea a fost in mod repetat deranjata de cersetoria practicata in zona si galagie, chiar si in timpul noptii. Politia s-a confruntat mereu cu delicte de gravitate diferita: de la condusul fara permis auto, pana la spargeri de case si locuinte.

Despre imobilele degradate in care locuiesc imigrantii saraci din Romania relateaza miercuri si Focus.de. Pentru publicatia germana, purtatoarea de cuvant a Primariei, Anja Kopka, a declarat: "Am gasit fecale in aproape toate locuintele goale din casa, care au fost folosite ca debarale". Curentul electric a fost deja intrerupt, la finele lunii iulie se va opri si furnizarea de apa. Locatarii vor trebui sa gaseasca singuri solutii de locuit altundeva. "La urma urmei, in Duisburg exista 10.000 de locuinte goale" a declarat Kopka.

Se ia in calcul insa si faptul ca, dintre cei evacuati, unii vor pleca in alte localitati. In caz contrar, "ne vom gandi si la masuri de necesitate", a declarat purtatoarea de cuvant a primariei din Duisburg. Ea a mai adaugat si faptul ca "noua lege nu este impotriva chiriasilor, ci ii vizeaza pe proprietari".

Controalele vor fi extinse la 50 de imobile din Duisburg, dar si in Dortmund si Gelsenkirchen. La aproape 1.500 de persoane este evaluat numarul cetatenilor romani, predominant de etnie roma, care locuiesc in aceste case. Acestia ar fi plecat din Romania "din cauza saraciei din tara" considera Focus.de. "In Germania ei traiesc exclusiv din alocatia pentru copii si nu sunt suficient de calificati pentru piata muncii", dupa cum ar fi relatat asistentii sociali care se ocupa de ei.