Cei trei membri ai familiei lui Bercea Mondial trimisi in judecata pentru santajarea lui Mircea Basescu s-au prezentat, joi dimineata, la Tribunalul Constanta, care judeca dosarul de coruptie, Izaura Anghel spunand ca familia sa nu a avut niciodata intentia de a-l santaja pe fratele presedintelui, transmite Mediafax.

Marius Constantin, ginerele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si Izaura Anghel si Grinica-Ion Anghel, copiii lui Bercea Mondial, au ajuns, joi dimineata, la Tribunalul Constanta, care va lua in discutie si cererile acestora de ridicare a masurilor preventive.

Avocatul Pavel Abraham a spus, la intrarea in Tribunal, ca va cere instantei eliberarea lui Marius Constantin si ridicarea interdictiei pentru Grinica-Ion Anghel, care nu poate parasi localitatea Draganesti.

De asemenea, Izaura Anghel doreste sa-i fie ridicata interdictia de a parasi tara.

Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, le-a declarat jurnalistilor, la intrarea in sediul Tribunalul Constanta, ca familia sa nu a avut niciodata intentia de a-l santaja pe Mircea Basescu, ci doar a cerut sa-i fie restituiti banii pe care i-ar fi dat fratelui presedintelui.

"Noi nu am avut niciodata intentia sa-l santajam pe el si pe familia lui. Noi am mers doar sa ne cerem banii. El l-a trimis pe Marian Capatana la noi sa ne ajute, nu ne ofeream noi sa mergem la fratele presedintelui Romaniei sa apelam", a afirmat Izaura Anghel.

Ea a mai spus ca familia sa a prezentat toate inregistrarile cu Mircea Basescu si ca nu mai exista altele, sustinand, totodata, ca anchetatorii ar fi trebuit sa faca perchezitii si la locuinta fratelui presedintelui, pentru a cauta banii.

"Trebuiau si la Mircea Basescu sa faca perchezitii, sa se caute banii. Am avut incredere in el pana cand a fost tata condamnat prima oara, de atunci au inceput si filmarile. Banii sunt la Mircea Basescu. Nu stiu ce a facut cu ei", a sustinut Izaura.

Tribunalul Constanta a decis, in 26 iunie, ca Izaura si Grinica Anghel, fiica si fiul cel mic ai lui Bercea Mondial, sa fie cercetati in continuare sub control judiciar, dispunand, totodata, ca acestia nu au voie sa se apropie de Mircea Basescu, de Marian Capatana sau de membrii familiilor acestora.

De asemenea, judecatorii au dispus interdictia de a parasi tara in cazul femeii, care pana atunci nu avea voie sa paraseasca localitatea. In cazul lui Grinica Anghel, magistratii au stabilit obligatia ca acesta sa nu depaseasca limita teritoriala a orasului Draganesti (Olt) fara incuviintarea prealabila a instantei.

In cazul lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, judecatorii au constatat legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive, pe care au mentinut-o, respingand ca nefondata cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura arestului la domiciliu sau cu masura controlului judiciar, formulata de avocatul acestuia, Pavel Abraham.

Decizia magistratilor a fost contestata de membrii familiei Anghel la Curtea de Apel Constanta, care in 4 iulie le-a respins contestatiile, mentinand deciziile Tribunalului Constanta.

***

Sotia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin si Grinica Ion Anghel, precum si fiica si ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie din Constanta, fiind acuzati de santajarea lui Mircea Basescu.

Dosarul se judeca la Tribunalul Constanta, unde a fost trimis cu propunerea mentinerii masurii arestarii preventive in cazul lui Marius Constantin si a masurii controlului judiciar in cazul Izaurei Anghel si a lui Grinica Ion Anghel.

Marius Constantin se afla in arest preventiv din 30 mai.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constanteni, in 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, 280.000 de euro, in caz contrar amenintand cu dezvaluirea in presa a unor informatii compromitatoare, de coruptie, in care ar fi fost implicat acesta si familia sa.

In 26 martie 2014, Florin Anghel, impreuna cu mama sa, Fanica, l-au amenintat si pe Marian Capatana, martor in dosar, pentru a-l determina sa dea suma de 280.000 de euro sau sa isi transfere averea in proprietatea lor. Ulterior, in 26 mai si 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, si fratele minor al femeii, Grinica Ion Anghel, au mers din nou la Mircea Basescu, cu aceleasi amenintari despre pretinsa implicare in infractiuni de coruptie, cu scopul de a-l determina sa ii dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, in 29 mai, cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Basescu, fiind prinsi in flagrant de procurorii anticoruptie.

Doua zile mai tarziu, la data de 31 mai, Florin Anghel i-a telefonat lui Mircea Basescu, din Penitenciarul Colibasi, unde executa o pedeapsa intr-un alt dosar, si i-a cerut sa isi retraga plangerea formulata si sa dea declaratii din care sa rezulte inexistenta faptei de santaj, astfel incat Marius Constantin sa fie pus in libertate prin admiterea contestatiei formulate impotriva incheierii de arestare a Tribunalului Constanta. Fiul lui Bercea Mondial a amenintat ca, in caz contrar, va dezvalui, prin intermediul presei, inregistrari care sa sustina implicarea acestuia in savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost arestati in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele sefului statului. Cei doi au fost trimisi in judecata, 14 iulie, pentru trafic de influenta si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanta.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni la judecatori sa dispuna fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.