Studentii care vor intra in aceasta vara in anul I la o facultate a Universitatii Babes-Bolyai (UBB), la forma de invatamant cu frecventa redusa, vor primi in mod gratuit cate o tableta pe care sa o foloseasca pe parcursul celor trei ani de studiu. La finalul facultatii, universitatea le va oferi absolventilor tabletele, fara niciun fel de taxa sau alta plata, relateaza Agerpres.

Prorectorul responsabil de competitivitate si formare continua al UBB, Marcel Pop, a explicat vineri, intr-o conferinta de presa, ca este vorba de cel putin o mie de tablete care vor fi cumparate pentru ca studentii sa aiba la dispozitie mijloace moderne de studiu.

"Conform legislatiei in vigoare si a standardelor ARACIS, in contractul de studiu universitar studentii trebuie sa declare ca au in folosinta un echipament cu calculator cu acces la Internet. Ei trebuie sa spuna 'da, avem echipamentul necesar ca sa facem invatamant la distanta'. Noi am vrut sa venim cu ceva in plus, fara costuri suplimentare. Incepand cu acest an universitar, toti studentii care vor intra in anul I la nivel licenta sau masteral vor beneficia, in cuantumul taxei pe care o platesc, de o tableta, un echipament modern de comunicare", a spus Pop.

Prorectorul a explicat ca au fost recalculate cheltuielile si in conditiile in care standardul ARACIS prevede ca 25% din taxele colectate de la studenti sa se indrepte catre infrastructura necesara invatamantului la distanta, s-a considerat oportuna achizitionarea acestui tip de tehnologie.

Tabletele vor fi configurate in asa fel incat sa vina in ajutorul studentilor in ceea ce priveste accesul la platforma de studiu sau la parteneriatele cu alte institutii de invatamant.

"Prin caietul de sarcini pe care l-am definit ne-am asumat configurarea tabletei in maniera optima pentru serviciul educational, asta inseamna un acces cat mai rapid la resursele de invatare, la situl universitatii si partenerilor universitatii, daca este vorba despre stagii de practica sau orice alta forma de parteneriat. Vor putea sa descarce in memoria tabletei materiale didactice si materiale de studiu de care au nevoie in pregatirea lor. Tableta va fi configurata pentru accesul la Internet prin wireless si va avea camera foto, astfel incat sa permita acele activitati tutoriale la distanta care au aparut recent in lege si incurajam si cadrele didactice sa se implice in asa ceva", a spus prorectorul.