Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale mai multe dispozitii ale unor articole din Legea privind statutul politistului, scrie Agerpres.

"In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.59 alin.(2), art.60 alin.(1) si ale art.62 alin.(3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal", se arata intr-un comunicat al CCR.

Judecatorii au constatat ca sunt neconstitutionale respectivele prevederi dupa ce au admis o exceptie ridicata de o persoana in instanta. Aceasta a fost cercetata disciplinar in baza unui ordin al ministrului pe care nu-l cunoaste, deoarece nu a fost publicat in Monitorul Oficial, si care contine dispozitii cu caracter de lege.

Art. 59 alin.(2) prevede: "Procedura cercetarii prealabile se reglementeaza prin ordin al ministrului administratiei si internelor".

Art. 60 alin.(1) prevede: "Aplicarea sanctiunilor disciplinare se face potrivit competentelor stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, dupa expirarea termenului de contestare, prevazut la art. 61 alin. (1)".

Art. 62 alin.(3) prevede: "Consiliile de disciplina isi desfasoara activitatea in baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului administratiei si internelor".

Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.