O portita de fuga deschisa infractorilor condamnati definitiv. Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu propune ca executarea hotararilor sa aiba loc numai dupa motivarea lor

de D.Tapalaga, C.Pantazi     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2014, 16:19 Actualitate | Esenţial


Haralambie Vochitoiu
Foto: senat.ro
Senatorul UNPR (ex-PSD) Haralambie Vochitoiu propune modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat hotararile instantelor sa devina executorii numai dupa redactarea lor. In expunerea de motive a proiectului de lege, inregistrat la Senat la finalul lunii mai, se arata ca se urmareste  "o dinamizare a procesului de redactare si motivare a hotararilor judecatoresti definitive din domeniul penal". Pe de alta parte, expertii consultati de HotNews.ro sustin ca initiativa legislativa deschide o portita de fuga infractorilor cu o condamnare definitiva. Intre momentul pronuntarii condamnarii  si momentul motivarii deciziei, acestia pot parasi tara oricand fara a putea fi opriti.

Senatorul UNPR, Haralambie Vochitoiu, a depus la Senat, la data de 25 mai, un proiect de lege pentru modificarea si completarea legii nr. 135/ 2010 privind Codul de Procedura Penala. In expunerea de motive, Vochitoriu isi sustine proiectul de lege invocand urmatoarele argumente: "In fapt, prin aceste modificari se urmareste o dinamizare a procesului de redactare si motivare a hotararilor judecatoresti definitive din domeniul penal (...) In ultima perioada asistam la anumite situatii paradoxale, in sensul ca motivarile instantei sunt redactate si la un an de zile de la momentul pronuntarii hotararii definitive, totul culminand cu eliberarea din inchisoare dupa ispasirea pedepsei a unui condamnat fara sa aiba redactata hotararea motivata. Totodata, aceste persoane sunt private de dreptul de a parcurge caile extraordinare de atac, de a se adresa CEDO sau de a intocmi o cerere de gratiere fundamentata. Pentru ca mandatul de executare se emite in baza unui extras al hotararii, propunerea legislativa ar fi aceea ca acest mandat sa fie emis in baza hotararii definitive redactata si motivata sau a extrasului acelei hotarari (n.r. aceasta precizare finala nu se regaseste insa in modificarea de lege propusa)".

Ce prevede proiectul de lege:
 • Alinetul (1) al articolului 550 va avea urmatorul cuprins: Hotararile instantelor penale devin executorii la data redactarii si motivarii hotararilor definitive sau la data cand acestea au ramas definitive, numai in cazul in care condamnatul a fost arestat preventiv in cursul urmaririi penale, in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii potrivit art. 223.
 • Alineatul (3) al articolului 553 va avea urmatorul cuprins: Cand hotararea ramane definitiva in fata instantei de fond, in fata instantei de apel sau in fata instantei ierarhic superioare, aceasta trimite instantei de executare hotararea redactata si motivata sau extrasul din acea hotarare , numai in cazul in care condamnatul a fost arestat preventiv in cursul urmaririi penale, in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii potrivit art 223.
 • Alineatul (1) al articolului 555 va avea urmatorul cuprins: Pedeapsa inchisorii si pedeapsa detentiunii pe viata se pun in executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecatorul delegat cu executarea in ziua primirii hotararii redactate si motivate prevazuta la art 553 alin (3) sau a extrasului din acea hotarare, numai in cazul in care condamnatul a fost arestat preventiv in cursul urmaririi penale, in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii potrivit art 223. Mandatul de executare se intocmeste in 3 exemplare si cuprinde: denumirea instantei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului, numarul si data hotararii care se executa si denumirea instantei care a pronuntat-o, pedeapsa pronuntata si textul de lege aplicat, pedeapsa accesorie aplicata, timpul retinerii si arestarii preventive ori al arestului la domiciliu, care s-a dedus din durata pedepsei, mentiunea daca cel condamnat este recidivist, precum si, dupa caz, mentiunea prevazuta la  art. 404 alin (6), ordinul de arestare si detinere, semnatura judecatorului delegat, precum si stampila instantei de executare".
Potrivit expertilor consultati de HotNews.ro, proiectul de lege este facut "special pentru smecheri", deoarece sunt putine cazurile cu ministri, parlamentari sau primari arestati la momentul pronuntarii sentintei. Potrivit proiectului de lege, doar in cazul celor aflati in arest preventiv, hotararile de condamnare definitive se pun in executare inainte de motivare. In celelalte cazuri, trebuie asteptata redactarea motivarii pentru ca hotararea sa fie pusa in executare.

"Este un beneficiu suplimentar adus condamnatului. El poate continua linistit sa indeplineasca o functie publica, desi este infractor si are o condamnare definitiva", au explicati pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, se executa dispozitivul unei hotarari, care este cunoscut din momentul pronuntarii sentintei, nu motivarea.

Potrivit acestora, intre momentul pronuntarii condamnarii definitive si cel al motivarii sentintei, condamnatul poate parasi tara fara a avea posibilitatea de a fi oprit, deoarece procurorii, politia sau serviciile de informatii nu mai au atributii intr-un dosar dupa pronuntarea sentintei. In plus, si recuperarea integrala a prejudiciului este pusa in pericol, deoarece condamnatul va avea suficient timp sa-si transfere averea pe alte nume.

"Ne putem lua adio de la imaginile cu demnitari care intra in puscarie dupa pronuntarea condamarii. Daca acest proiect de lege va trece, actul de justitie va fi lasat fara eficienta. Vom arata ca o tara bananiera", au mai explicat specialistii consultati de Hotnews. Potrivit acestora, in dosarele mari, cu zeci de volume, avand in vedere incarcatura mare de dosare din instante, este imposibil ca motivarile sa fie redactate mai devreme de cateva saptamani sau chiar luni de zile.

Initiatorul proiectului de lege, Haralambie Vochitoiu (44) a fost ales senator PPDD in 2012, dar in ianuarie 2014 a dezertat la UNPR in ianuarie 2014. Originar din Petrosani a devenit de curand seful organizatiei Hunedoara a UNPR. In 2011, Vochitoiu a fost exclus din PSD, filiala Petrosani, din cauza "comportamentului dictatorial".

Proiectul sau de modificare a Codului de Procedura Penala este cu atat mai ciudat cu cat nu are formatie de jurist. Nici in aria sa de preocupari ca parlamentar nu a figurat pana acum justitia.

Vochitoiu a absolvit Facultatea de Mine la Petrosani in 1996, apoi a facut studii post-universitare la Facultatea de Stiinte Politice la Bucuresti si un master in Master Managementul Afacerilor Publice Europene - Universitatea Babes-Bolyai, dar si Master in Economie Sociala la Universitatea de Vest Timisoara.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7417 vizualizari

 • +37 (39 voturi)    
  dar dece nu (Joi, 26 iunie 2014, 16:30)

  sucaa [utilizator]

  dupa ce se temina pedeapsa?
  clanul parlamaentar este pus sa distruga Romania picatura cu picatura.
  In statele civiliztae, executarea sentintei se incepe de la prima hotarare judecatoreasca. toate celelalte apeluri se fac din puscarie. nu de acasa sau din parlament.
  acum or sa astepte si motivarea judecatorilor. hai ca asta depaseste orice regula.
  un criminal in serie mai poate sa mai ucida un om pana fac judecatorii motivarea.
  cum dracu acest parlament, in ultima perioada, se ocupa numai de legi dedicate infractorilor?
  toate celalalte din tara au fost rezolvate, infractorii o duc prost saracii.
  oare mai avem scapare de astia? sau trebuie sa o punem de o noua revolutie?
  • +8 (10 voturi)    
   Te intrebi (Joi, 26 iunie 2014, 18:41)

   Sarang [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   "cum dracu acest parlament, in ultima perioada, se ocupa numai de legi dedicate infractorilor?"

   pai nu sunt ei un - grup infractionar organizat - cum bine le-a spus...nu mai stiu cine?
  • +7 (9 voturi)    
   ??? (Joi, 26 iunie 2014, 20:08)

   cchris [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   Eu nu inteleg pana cand poporul asta o sa accepte ca toti borfasii si toti tampitii sa ii fure pe fata si sa ii rada in fata. Oameni buni, vedem asta in fiecare zi. Vedem clar cum acapareaza justitia, cum se sustrag de la raspundere, cum sunt corupti pana dincolo de imaginatie. Ei fac asta doar pt ca noi le dam voie. Continuam asa? E ok? Atata timp cat noi nu zicem nimic inseamna ca totul e ok, au liber sa faca ce vor. Imaginati-va poporul german in situatia noastra. Credeti ca ar accepta asa ceva?
 • +28 (32 voturi)    
  dupa fatza... (Joi, 26 iunie 2014, 16:35)

  Ponta [utilizator]

  ... asta sigur este cercetat penal . Are fizionomie de borfas.
  • +16 (18 voturi)    
   esti elegant ..ara fatza lui Nicushor (Joi, 26 iunie 2014, 17:29)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   din America..ala..borfash..
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 iunie 2014, 18:36)

   [anonim] i-a raspuns lui Ponta

   • +1 (1 vot)    
    bravo baieti! (Vineri, 27 iunie 2014, 7:56)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui

    loviti-i unde-i doare mai tare, adaucandu-le aminte de unde vin!
    propun chiar ca cei care sunt de la oras si au mai mult de doua generatii in pantofi sa fie considerati "de origine sanatoasa"!
 • -11 (19 voturi)    
  Iar sunteti partinitori (Joi, 26 iunie 2014, 16:45)

  xrogo [utilizator]

  De ce nu-si redacteaza judecatorii motivatia imediat,asa dupa cateva luni nici nu mai stiu de ce i-au condamnat intr-un fel si nu in altul,incurca procesele,apar intarzieri in posibilitatea de atacare a hotararilor etc.
  Sa-si faca judecatorii datoria si cele expuse de voi mai sus nu se vor petrece!
  • +14 (18 voturi)    
   este mare aglomeratie (Joi, 26 iunie 2014, 16:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   in tribunale, se dau sentinte dupa sentinte, dureaza prea mult timp pana sa se redacteze motivatia.
   • 0 (4 voturi)    
    superb (Joi, 26 iunie 2014, 17:32)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Tu-ti dai seama ce ai spus? Motivarea este practic actul justitiei cea clamate si chintesenta muncii de jude, doh. Ca la noi se crede (atat publicul cat si magistratii) ca trebuie sa se stea doar pe scaun si sa zica asta da si asta nu, e partea a doua. Trebuie sa zica DE CE. Inclusiv imperativ, prin legea de care-si bat joc nerespectand-o. Banuiesc ca stiai ce prevede legea in mod expres, inainte sa scrii chestia asta interesanta.

    Mi se pare o lege normala si as completa-o cu sanctiuni pentru judecatorii care nu respecta legea si motiveaza cand au ei chef, nefacandu-si treaba pentru care sunt platiti gras.

    As amenda-o printr-o masura asiguratorie ca sa nu dispara condamnatii: control judiciar, interdictie parasire localitate, consemn la frontiera, etc. Mi se pare o observatie de bun simt a "expertilor" contactati de hn. Ca la restul observatiilor, ma abtin ca sa nu-mi cenzureze iar comentariul. Am ajuns sa aparam anormalitatea si sa aparam sfidarea legii de catre judecatorii in dependenti.
    • +1 (1 vot)    
     In mare de acord (Vineri, 27 iunie 2014, 8:55)

     Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Nu sunt expert, insa presupun urmatoarele: in cazul in care motivare nu este perfecta (de la logica si legalitate pana la ortografie si gramatica) poate fi contestata de cautatorii de nod in papura platiti gras de infractori. Asa ca mi se pare Normal sa dureze ceva pana se verifica si rasverifica motivarea. Da, in destul de multe cazuri dureaza totusi prea mult, pariez totusi ca daca cercetam vom vedea ca timpul necesar e direct proportional cu durata procesului si cu salariul avocatului.
     Sunt insa expert in Problem solving, asa ca spun urmatoarele: inainte sa dam cu piatra in magistrati ar trebui sa ii intrebe si pe ei cineva, mai oameni buni, de ce naiba dureaza asa de mult sa dati o motivare si mai ales in ce fel se poate accelera procesul fara a fi afectata calitatea lui? De aruncat cu piatra e atat de usor...
     Iar masurile asiguratorii ar trebui sa fie obligatoriu introduse in lege, deoarece dupa condamnarea definitiva un infractor condamnat definitiv este foarte motivat sa dispara fara urma, mai ales daca are galeti de bani.
     • 0 (0 voturi)    
      exact (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 23:32)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

      Mai este ceva. Motivarea este explicarea bazata pe lege (teoretic, ca practic se baga pareri personale la greu) a condamnarii. Nu poti sa condamni pe cineva daca nu spui sau mai ales stii si de ce. La noi mi se pare mai degraba ca se condamna cineva dupa care se cauta si motivul. Este o aberatie.

      Ceea ce scapa multor destepti virulenti de pe aici, este ca eu vorbesc de principiu si de legea existenta si incalcata, pe care ei nu o cunosc. Nu are legatura cu cine este condamnata, partid sau fapta comisa.

      Masurile asiguratorii sa fie cat sa existe siguranta ca nu va zbura condamnatul prin tari calde, dar sa respecte in acelasi timp anumite drepturi date de lipsa motivarii. Nu m-as baza pe cautiune pentru ca, dupa cum ai spus, multi au galeti de bani. Insa le-as pune o bratarica cu gps la picior. Eventual as da acces si nevestei la datele ei, cat sa nu se bucure de amanta pana devine una la inchisoare :D
  • -2 (6 voturi)    
   la cate minusuri ai pentru ce ai spus, (Joi, 26 iunie 2014, 17:33)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ne mai miram ca tara este asa
  • +4 (6 voturi)    
   probabil ca asta va fi solutia.. (Joi, 26 iunie 2014, 18:16)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   tu amesteci mere cu pere. aici vorbim de sentinte DEFINITIVE. nu mai exista cai de atac, deci nu intarzie nimeni pe nimeni. de fapt asa functioneaza tot codul de procedura.. si in forma actuala a codului, o sentinta care nu este definitva nu va fi pusa in aplicare pana la epuizarea cailor de atac si acestea nu curg pana nu este redactata motivarea. fiind o sentinta definitiva in care s-a dat deja pedeapsa, de ce este necesara motivarea pedepsei pentru a fi aplicata?

   motivarile sunt redactate cu intarziere pentru ca in cazurile complexe judecatorul va trebui sa scrie o mica nuvela...
   daca parlamentarii aproba acest amendament, judecatorii vor fi nevoiti sa-si amane sentinta pana cand au redactat si hotararea.
   • +2 (2 voturi)    
    habar nu au despre ce vorbest unii (Joi, 26 iunie 2014, 21:03)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    pai pentru sentinta care nu este definitiva a lui ritzi judecatorii au scris 800 de pagini in motivare. 800!!!
    si da, cand sentintele sunt definitive nu mai exista cale de apel. este definitiva. ce aparare sa-si mai pregateasca iar?
    si Nevermind se mira de ce arfe minusuri... are prea putine la ce aberatie sustine. dar asa este cand iti iei ochii de la latrine si te apuci de comentat pe net.
    • -2 (2 voturi)    
     serios? (Vineri, 27 iunie 2014, 7:36)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     Stii macar ca legea IMPUNE motivarea intr-un anumit termen si ca onor judecatorii nu dau doi bani pe ea? Mda... sa aparam legea prin incalcarea ei. Tare...

     Inteligentule, nu are legatura cu astia condamnati de la psd/pnl/plm. Este vorba de legea care se aplica tuturor si de un principiu. Dar n-aveti voi treaba cu chestii d'astea... circ sa fie, ca fara paine v-ati obisnuit...
     • +2 (2 voturi)    
      hahaha (Vineri, 27 iunie 2014, 10:25)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      ai gasit cuiul lui pepelea. se depasesc termene la motivarea unor sentinte :)
      mai bine sa le faca repede si prost ca apoi sa fie usor atacabile, nu?
      fara a folosi apelative sarcastice, crezi ca poti discuta?
      nici n-am spus vreodata ca are legatura cu cineva anume, are legatura cu toti hotii. asa ca nu stiu ce ti-a venit sa devii sarcastic.
      in schimb nu mi-ai raspuns la intrebarea ce aparare sa-si mai pregateasca dupa o decizie definitiva? oricum daca nu este decizie definitiva este liber si nu se face recurs pana nu apare motivarea primei instante.
      la cum se amanau procese la noi, ca nu au copiat cd-ul cu dosarul (vezi cazul nastase), ca sunt operati pe cord de catre un stomatolog (vezi cazul vantu) etc, acum ne doare ca motivarea unei decizii DEFINITIVE se intarzie?
      si mai vreau sa raspunzi la o intrebare, de exista state care incep executarea pedepsei de la PRIMA pronuntare si toate celelalte mijloace de atac se fac din puscarie? ei incalca democratia?
      la noi se merge pe principiu ca trebuie sa spun 10 oameni ca al a furat, pana atunci se crede hotul... tot ce spun procurorii, judecatorii pana la sentinta definitiva este apa de ploaie. hotul poate chiar vota legi pe justitie linistit in parlament. tie chiar ti se pare normal asa ceva? n-avem noi treaba? la cat de simplist pui problema este normal sa nu fim pe aceeasi lungim de unda :)
      asta ma deraneaza pe mine. ca se cauta si se inventeaza tot felul de motive pentru a se intarzia aplicarea pedepsei. ca dupa o prima decizie, infractorul nu numai ca nu este inchis, dar are toate drepturile unui om fara cazier. macar dreptul de a mai vota prin parlament sa se scota pana la decizia definitiva.
      dar nu, cum sa ne gandim noi la asa ceva. noi ne gandim sa intarziem cat mai mult punerea in aplicare a unei pedepse... oare cine este "inteligent"?
 • +23 (23 voturi)    
  Parlamentul votează legi pentru infractori (Joi, 26 iunie 2014, 16:57)

  Kentt [utilizator]

  ca de obicei.

  Precis că şi ăsta a votat declaraţia împotriva lui Băsescu.

  Nişte borfaşi aleşi de nişte idioţi şi/sau puturoşi.
 • +24 (24 voturi)    
  Intrebarea este ... (Joi, 26 iunie 2014, 17:01)

  A_Radu [utilizator]

  Oare alte legi nu sunt de facut in tara si pentru tara ... de ce ii framanta atat de mult tot ce tine de Codul Penal ... Sunt atat de multe rpobleme de rezolvat in Romania , atat de multe legi de schimbat sau altele noi de initiat pentru binele poporului ... iar pe ei ii preocupa ce si cum sa mai faca codului penal ... Niste Penali ....
 • +23 (23 voturi)    
  baiat finutz (Joi, 26 iunie 2014, 17:03)

  andreutzu [utilizator]

  La ce pregatire are mineru ma mir ca nu a cerut abrogarea intregului Cod penal. Incredibil ce jigodii ajung in parlamentul din tara asta.
  • +3 (3 voturi)    
   pai, (Joi, 26 iunie 2014, 18:53)

   cezy43 [anonim] i-a raspuns lui andreutzu

   ma indoiesc ca a fost ideea lui!
 • +2 (12 voturi)    
  . (Joi, 26 iunie 2014, 17:19)

  rpd [utilizator]

  Dar de ce nu s-au ganditi daragii nostri parlamentari sa scoata de tot motivatia judecatorilor. Asa nu ar mai trebui sa astepte deloc si i-ar degreva de hartogaraie si pe judecatori
 • -9 (15 voturi)    
  e corecta propunerea (Joi, 26 iunie 2014, 17:22)

  Hor [utilizator]

  nu e normal sa se publice motivarea dupa x luni. Fara motivare, condamnatul nu poate ataca sentinta, deci nu i se respecta un drept fundamental.
  daca urmarim cazul lui Uli Hoenes, care a fost condamnat in martie si incarcerat in iunie, fara sa imi propun sa compar cele doua sisteme de drept sau tari, ne dam seama ca titul articolului e tendentios.Aglomeratia din tribunal nu e un argument pertinent. Respectarea drepturilor omului, chiar condamnat fiind, primeaza.
  • +3 (3 voturi)    
   Cu mentiunea.. (Joi, 26 iunie 2014, 18:07)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   ..ca pana atunci, inculpatul/condamnatul nu are voie sa paraseasca localitatea (cea care este mentionata in BI, ca adresa de domiciliu).
  • +6 (6 voturi)    
   romanul s-a nascut expert in toate.. (Joi, 26 iunie 2014, 18:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   tu ai facut aceeasi scoala cu parlamentarul-miner?

   ce drept fundamental? daca e sentinta definitiva, cum crezi tu ca o mai poate ataca?..
   • 0 (0 voturi)    
    se cheama cale de atac extraordinara (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 18:18)

    Hor [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    iti recomanda sa comentezi doar articolul. Daca comentezi comentariul, risti sa fii considerat papagal.
    pe linga revizuirea dosarului mai exista si contestatia in anulare.
    o motivare care apare dupa x luni sau mai mult de un an si in care se preiau cu copy paste, cea mai mare parte din rechizitoriu si se scrie ca exista convingerea intima ca inculpatul a savirsit fapta, nu imi suna bine.
    dupa x luni de penitenciar nu stiu citi mai au puterea de a folosi caile extraordinare de atac.
    ma tem ca traim in vremuri, in care judecatorii, poate din cauza numarului exterm de mare de dosare, dau solutii bazate doar pe rechizitoriu.
    am impresia ca traim in vremea justitiei infaptuite de procurori si nu de judecatori.
  • +4 (4 voturi)    
   pai ce sa mai atace? (Joi, 26 iunie 2014, 19:46)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   daca este definitiv condamnat? Desigur se poate face plangere la CEDO, dar asta nu suspenda comdamnarea, CEDO nu judeca din nou procesul ci doar daca acesta a fost corect say nu. Dac se considera incorect, se poate cere rejudecarea in Romania si de abia atunci se poate schimba sentina. In tot acest timp condamnarea merge mai departe.
   O cerere de cumulare a unor pedepse, nu schimba din nou, statutul condamnatului, el ramane in inchisoare mai mult sau mai putin. O amanare a motivarii cu cateva saptamani nu -l ajuta, decat daca este condamnat o luna sau doua.
  • +2 (4 voturi)    
   Logica (Joi, 26 iunie 2014, 19:55)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   Și dacă e definitivă și iervocabilă ce mai ataci? Ce ai putea să faci, la ce te-ar ajuta motivația în scris? Să faci ce? Să fugi înainte să te aresteze? :D

   Adrian
  • +5 (7 voturi)    
   alo (Joi, 26 iunie 2014, 19:56)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   prietene, un condamnat nu-și începe executarea pedepsei decât la sentința definitivă, după epuizarea căilor de atac. Deci ce să atace? La CEDO? Acolo durează oricum cu anii și nu se casează sentințe ale instanțelor naționale.
  • +2 (4 voturi)    
   In numele unor principii, (Joi, 26 iunie 2014, 20:16)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   borgasii cer dreptate! Tractoristul asa de miner cresea voturi la psd, apoi la ppdd si acu' e in unpr. E un turnator mizerabil asa cum au fost cu miile in minerit.
  • 0 (0 voturi)    
   esti in eroare (Joi, 26 iunie 2014, 21:46)

   andreutzu [utilizator] i-a raspuns lui Hor

   O hotarare definitiva nu se poate ataca. Cele care se pot ataca nu sunt executorii, adica nu te baga la zdup pana ce nu se judeca calea de atac.
 • +6 (6 voturi)    
  JEGURI (Joi, 26 iunie 2014, 17:58)

  TopCat [utilizator]

  Astia nu sunt politicieni. Astea sunt niste jeguri cu vrajeala multa care au reusit sa prosteasca niste papagali sa le voteze. De doua saptamani citesc numai stiri de genul asta. Inseamna ca e groasa. Oare chiar asa penale sa fie toate scarbele alea din parlament incat sa nu faca altceva decat sa caute tot felul de solutii sa scape de binemeritata puscarie??? La ocna si cu bila legata de picior, scursurilor!!!
 • +7 (7 voturi)    
  jigodie umană. (Joi, 26 iunie 2014, 18:01)

  silviu80 [utilizator]

  creierașul ăstuia nu poate crea ce se propune, altcineva i-a pus în brațe gunoiul.
 • +6 (6 voturi)    
  Figura de senator (Joi, 26 iunie 2014, 18:02)

  Un cititor [utilizator]

  adevarat.
 • +4 (4 voturi)    
  penali (Joi, 26 iunie 2014, 18:03)

  boromir [utilizator]

  Intr-o tara civilizata asa ar fi normal, dar nu e cazul Romaniei unde un parlament penal (si nelegal din punctul meu de vedere, vezi referendumul pentru 300 parlamentari) care in nici un caz nu reprezinta poporul, face legi special pentru ei si cei de teapa lor.
 • +3 (3 voturi)    
  deci asta se face in parlament (Joi, 26 iunie 2014, 18:07)

  DrInOrice [utilizator]

  se discuta numai despre cum sa scape infractorii? zilnic?
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Joi, 26 iunie 2014, 18:27)

  _tudor_ [utilizator]

  Asta ar trebui arestat si conamnat pentru favorizarea infractorului.
 • +2 (2 voturi)    
  Ar trebui actionat, insa nu chiar asa (Joi, 26 iunie 2014, 18:45)

  rollotomasi [utilizator]

  Nemotivarea hotararilor in termenul de 30 zile este o problema, (de pilda cel condamnat nu poate exercita efectiv anumite cai de atac) si ea ar trebui rezolvata, insa nu asa.
  1. Ar trebui normata activitatea judecatorilor, adica fiecare judecator sa aiba stabilit in mod rezonabil un numar maxim de cauze pe care sa le poata judeca intr-o sedinta avand ca si criteriu si tipul de dosare pe care le judeca (de pilda diferit pt penal, civil, administrativ, eventual diferentiat si pe judecatorii, tribunale, curti de apel, inalta curte). Asta pentru a evita supraaglomerarea judecatorilor
  2. Daca a fost stabilita prima masura si prin urmare nu mai este nicio piedica obiectiva in calea motivarii la termen a cauzelor, sa se stabileasca o sanctiune pecuniara de 1% din salar pentru fiecare zi de intarziere dupa trecerea celor 30 zile de la pronuntarea hotararii. In plus ar trebui prevazuta expres posibilitatea antrenarii si a raspunderii civile a judecatorului pentru aceasta situatie.
  3. Daca eventual prima masura nu se poate stabili pentru ca ar conduce la crestera nesustenabila a posturilor de judecatori si a nevoii de spatiu in cadrul tribunalelor, atunci si numai atunci ar putea fi aplicata solutia propusa de senator, sub conditia arestului la domiciliu sau a interdicitiei de a parasi localitatea, judetul sau tara si/sau a montarii unor sisteme de localizare pe corpul celui condamnat..
 • +1 (1 vot)    
  Da (Joi, 26 iunie 2014, 18:46)

  miohaiham [utilizator]

  Dar sa si facă apelurile din pușcărie inteligentii astia .........
 • -3 (7 voturi)    
  intrebari pt D-nii Tapalaga si Pantazi (Joi, 26 iunie 2014, 19:42)

  minos [utilizator]

  1. De ce este prezentat ca initiator doar acest senator, cand este vorba de mai multi, unii mult mai cunoscuti, cum ar fi Rosca Stanescu, Niculae Badalau sau Serban Mihailescu(Miky Spaga), care este treaba cu acest Voghitoiu de care cel putin eu nu am auzit pana acum si de ce au fost eliminati altii? E un semnal, ceva?
  2. Initiativa a fost retrasa pe 2 iunie, deci care este motivul real al articolului. Mi se pare dubios, de ce nu a fost semnalata aceasta initiativa atunci cand a fost lansata si doar acum, cand este deja retrasa si nu mai are nicio valoare juridica.
  • -2 (2 voturi)    
   am uitat sa spun... (Joi, 26 iunie 2014, 20:38)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui minos

   ...ca am verificat situl senatului, unde apare ca aceasta initiativa a fost retrasa pe 2 iunie. Acolo apare si lista cu ceilalti initiatori,cu nume mai celebre decat a lui Vochitoiu. Daca autorii ar fi titrat, Rosca Stanescu, Miky Spaga si generalul Badalau au vrut sa schimbe codul penal in asa fel,ar fi fost un titlu mai potrivit.
  • +4 (4 voturi)    
   alo domnu minos (Joi, 26 iunie 2014, 21:41)

   BillytheGreat [utilizator] i-a raspuns lui minos

   inainte sa postati intrebari mai bine va informati mai temeinic.
   1. initiativa domnului cu fata de infractor la care va referiti ca s-a renuntat in 02.06.2014 ( pentru a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ)a fost inregistrata la Senat sub nr. B233/2014
   2. Prezentul articol se refera la o noua intiativa a aceluiasi senator extrem de preocupat de soarta infractorilor condamnati , inregistrata la Senat sub nr. B288/2014, 5 zile mai tirziu de la primul aviz negativ.
   • +1 (1 vot)    
    corect (Joi, 26 iunie 2014, 23:08)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui BillytheGreat

    prima data cand m-am uitat chiar nu am observat ca mai este o initiativa, probabil nici nu m-am gandit ca indvidul poate fi chiar atat de insistent intr-un astfel de caz. Imi cer scuze.

    Cine ar putea sa scrie un articol despre ce ar trebui facut pentru a introduce o initiativa si eventual ajunge la un referedum, pt ca sunt convins ca in parlament nu ar trece, pentru a anula orice forma de imunitate. Nu se poate ca ce ar trebui sa fie institutia de baza a democratiei, sa fie, de fapt o adunatura de infractori ce se pun la adapost de lege.
 • +4 (4 voturi)    
  impresie (Joi, 26 iunie 2014, 21:58)

  Bogdan77 [utilizator]

  Cand am vazut poza fara sa citesc titlul am crezut ca e vorba de ceva interlop periculos dat in urmarire generala. De fapt cele doua variante sunt compatibile deputat / interlop periculos
 • -1 (5 voturi)    
  Adio Romania (Joi, 26 iunie 2014, 22:26)

  Matrafirefox [utilizator]

  Mi-ai placut pana prin 2008, dup-aceea s-a dus totul de rapa. Parlamentarii mafioti din toate partidele au vazut ca se poate legaliza coruptia, furtul. S-a terminat cu Romania, P$D-ul a castigat in lupta impotriva justitiei. Faceti-va un rost peste hotare, unde democratia mai inseamna ceva.
  • -1 (1 vot)    
   spune-ne cum este peste hotare (Vineri, 27 iunie 2014, 8:05)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   si cat de usor este sa iti faci un rost intr-o tara straina unde esti asteptat cu bratele deschise sa iei slujbele si femeile localnicilor!
   povesteste-ne cum ti-a placut Romania pe vremea lui Nastase si Tariceanu!

   PS: sa stii ca brandul asta al tau P$D nu prea a prins.
 • 0 (0 voturi)    
  cine este acest tovaras (Vineri, 27 iunie 2014, 7:31)

  1leu [utilizator]

  ZERO experienta juridica

  https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=98cdaee8-e66d-4ac5-9300-82523e199335

  TRASEIST cat cuprinde

  https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=98cdaee8-e66d-4ac5-9300-82523e199335
 • 0 (0 voturi)    
  Completare (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 3:14)

  2mai [utilizator]

  Observ ca anterior depunerii acestui proiect (cu nr de inregistrare la Biroul Permanent al Senatului 288/27.05.2014) acelasi Vochitoiu a retras in aceeasi zi (nr de inregistrare BPS 687/27.05.2014) un proiect de lege similar, care nu modifica insa art. 550, ci doar pe celelalte doua (aproape identic, cu o mica adaugire). Efectele sunt aproximativ identice pt. hotararile ramase definitive la instanta de apel sau la cea ierarhic superioara.
  Interesant ca in cazul acestui proiect retras in aceeasi zi, initiator nu apare doar Vochitoiu, ci lista e mai lunga:

  Agrigoroaei Ionel - senator PP-DD;
  Bădălău Niculae - senator PSD;
  Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR;
  Butnaru Florinel - senator PP-DD;
  Chiriac Viorel - senator PSD;
  Coste Marius - senator PP-DD;
  Creţu Gabriela - senator PSD;
  Cristache Iulian - senator PP-DD;
  Drăghici Damian - senator UNPR;
  Duruţ Aurel - senator PSD;
  Ioniţă Dan Aurel - senator PP-DD;
  Iovescu Ioan - senator PP-DD;
  Mihăilescu Petru-Şerban - senator UNPR;
  Neagu Nicolae - senator PNL;
  Popa Constantin - senator PP-DD;
  Popescu Corneliu - senator PP-DD;
  Purec Ion-Simeon - senator UNPR;
  Roşca-Stănescu Sorin-Ştefan - senator PNL;
  Tătaru Dan - senator PSD;
  Toma Ion - senator UNPR;
  Vasiliev Marian - senator PP-DD;
  Vochiţoiu Haralambie - senator UNPR


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by