Ministerul de Interne a ajuns la concluzia ca nu are niciun instrument eficient prin care sa combata persoanele care cer ilegal bani soferilor pentru parcare, constatand ca doar 9% din amenzi sunt si achitate si sustinand ca singurele solutii sunt pliantele educative si refuzul soferilor de a plati, relateaza Mediafax.

La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce au fost reclamate numeroasele cazuri in care soferilor li se cer bani de catre persoane neindreptatite pentru a fi lasati sa parcheze masina pe spatiul public, cu amenintari sau acte de violenta asupra conducatorului auto sau a autoturismului in cazul unui refuz, iar autoritatile au fost intrebate ce intentioneaza sa faca pentru a indeparta acest pericol la adresa cetatenilor.

Raspunsul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) indica faptul ca acest fenomen a fost analizat la nivelul Politiei Romane, care a putut identifica doar cauzele, nu si solutia de rezolvare.

Astfel, conform unui document parafat de conducerea Ministerului de Interne, vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, "cazuistica" inregistrata la nivelul Politiei Romane releva faptul ca aparitia acestui fenomen este favorizata de mai multe elemente, printre care obtinerea de venituri facile fara a depune un minim efort, neimplicarea eficienta a administratorilor locurilor de parcare in gasirea unor solutii viabile de eradicare a fenomenului, neintegrarea in societate a unor "categorii de persoane apartinand minoritatilor etnice", inexistenta unor masuri de protectie eficiente pentru categoriile de persoane defavorizate, nesupravegherea mi norilor de catre parinti sau tutori legali.

Un alt factor este neachitarea sanctiunilor contraventionale aplicate pentru savarsirea unor astfel de fapte, doar 9% din contraventiile aplicate fiind si platite.

"Politistii si jandarmii aplica sanctiuni contraventionale pentru fapta de ᅡapelare, in mod repetat, la mila publicului, de catre o persoana apta de muncaᅡ. Se impune, insa. a fi facuta precizarea ca, in cazul sanctiunilor contraventionale aplicate, majoritatea celor sanctionati nu isi achita amenzile. Cu toate eforturile depuse de personalul institutiei noastre, un numar mare de procese-verbale de constatare intocmite de catre politisti/jandarmi se prescriu sau nu pot fi puse in executare de catre organele fiscale intrucat nu pot fi identificate bunurile urmaribile in vederea executarii sau contravenientul nu mai locuieste la adresa de domiciliu inscrisa in actul de identitate", se arata in documentul ministerului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne sustine ca este "preocupata" pentru gasirea unor solutii care sa conduca la combaterea acestui fenomen, dar arata in acelasi timp ca, pentru realizarea acestui "obiectiv", este necesara implicarea atat a cetatenilor, care ar trebui sa nu mai dea curs solicitarilor acestor persoane, cat si a Politiei Locale, care are in atributii si mentinerea ordinii publice in parcarile auto aflate pe domeniul public sau privat.

Ministerul are totusi si un raspuns in ceea ce priveste modul in care vor continua sa actioneze politistii si jandarmii pentru combaterea acestor actiuni ilegale: "Distribuirea de materiale cu continut preventiv-educativ".

Noul Cod Penal, intrat in vigoare in luna februarie a acestui an, nu mai incrimineaza ca infractiune fapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material.