Elevii de clasa a IV-a vor sustine maine, 28 mai, evaluarea nationala la Limba romana. Este pentru prima oara cand aceste evaluari la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a sunt organizate la nivel national. Primii testati sunt elevii de clasa a IV-a, iar dupa evaluarea la Limba romana urmeaza testarea la Matematica si apoi, pe 30 mai, la Limba materna. Evaluarea se va desfasura in clasa in care invata elevii, fara a fi impus un regim special, elevii isi vor pastra asezarea in banci normala de la timpul orelor, iar timpul de rezolvare a subiectelor este de 60 de minute pentru clasa a IV-a.

Evaluarea nationala la finalul clasei a IV-a incepe maine, 28 mai, cu testarea la Limba romana. Notele nu vor fi trecute in catalog, evaluarile se vor desfasura in clasa, elevii nu vor fi separati cate unul in banca, insa testele vor fi pe mai multe numere, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalalt nu vor avea acelasi subiecte, a declarat in urma cu o luna ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Acest tip de evaluari este prevazut in Legea Educatiei, insa este pentru prima data cand testele se aplica la nivel national, dupa doi ani in care Ministerul Educatiei a aplicat evaluarile in sistem pilot.

Calendarul evaluarilor nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a:

28 mai 2014: Clasa a IV-a - Limba romana

29 mai 2014: Clasa a IV-a - Matematica

30 mai 2014: Clasa a IV-a - Limba materna

2 iunie 2014: Clasa a II-a - Scris-citit Limba romana

3 iunie 2014: Clasa a II-a - Scris-citit Limba materna

4 iunie 2014: Clasa a II-a - Matematica

5 iunie 2014: Clasa a VI-a - Limba si comunicare

6 iunie 2014: Clasa a VI-a - Matematica si Stiinte ale naturii

Subiectele au fost redactate de Centrul National de Evaluare, iar timpul de rezolvare a subiectelor este de 60 de minute pentru clasele a IV-a. Subiectele vor fi realizate pe mai multe numere, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalat sa nu aiba aceleasi subiecte.

Evaluarile se desfasoara in clasa in care invata elevii de obicei, nu va fi un regim special, elevii “nu vor fi nici macar separati in sensul de a avea un singur elev in banca, vor sta exact cum stau de obicei in clasa”, a afirmat Pricopie.

Nu vor exista camere de luat vederi, iar rezultatele nu vor fi publice. Notele pe care le vor lua elevii “se discuta cu parintii, se discuta la nivelul consiliului profesoral, se discuta la nivelul inspectoratului, iar noi la nivelul MEN vom da rapoarte la nivel national si vom putea sa spunem exact care este nivelul de performanta al elevilor folosind anumite criterii”, a precizat ministrul Educatiei.

Evaluarea de la finalul clasei a IV-a este realizata pe tipul evaluarilor internationale, cea mai cunoscuta dintre ele fiind testarea PISA. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a explicat in cadrul unei conferinte de presa in urma cu o luna ca scopul acestor evaluari este de “a avea un tablou foarte clar legat de nivelul de pregatire al elevilor in diferite momente. In actualul sistem pe care il avem, prima evaluare nationala se face la clasa a VIII-a. Nu exista o alta evaluare nationala”.

“Sunt evaluari bineinteles la clasa, dar niciodata nu poti sa ai date comparabile, pentru ca o nota de 6 intr-un catalog intr-o localitate poate ca nu este comparabila cu nota 6 dintr-o alta scoala”, a precizat ministrul.

Descarca Modele de Teste pentru Evaluarea de la finalul clasei a IV-a

Modele de teste pentru Scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale (model in limba maghiara) - clasa a IV-a

Descarca de aici Modele suplimentare de pregatire pentru Evaluarea Nationala clasa a IV-a

Citeste si: