Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Constanta, ca Regata Marilor Veliere din Marea Neagra s-a desfasurat sub patronajul a trei presedinti, al Bulgariei, al Federatiei Ruse si al Romaniei, si a aratat ca toti trei sefi de stat au purtat noroc evenimentului si echipajelor, transmite Mediafax. Cele mai mari 13 nave cu vele din lume sunt asteptate sa incheie "Regata Marii Negre" in Portul Constanta, la sfarsitul acestei saptamani, timp in care vor putea fi vizitate, printre acestea aflandu-se si nava scoala "Mircea".

  • UPDATE Presedintele a acordat cu aceasta ocazie navei scoala "Mircea" ordinul "Virtutea Maritima" - in grad de Ofiter, cu insemn de pace. Cu aceasta ocazie, Basescu a spus ca "la terminarea practicii pe Bricul Mircea, ai certificatul de barbat". "Marina a fost cel mai mare laborator  de pregatire al barbatilor. Bricul Mircea era testul de foc, era momentul in care ne puteam califica. Se implinesc 40 de ani de cand am pus piciorul pe bricul Mircea. Daca as rezuma, la terminarea practicii pe Bricul Mircea, ai certificatul de barbat. Stii si cat de greu este trasul la rame, cand ai palmele insangerate. (...)Cand termini practica pe aceasta nava, stii cum sa supravietuiesti pe mare singur", a spus presedintele.

Presedintele a spus ca Regata din acest an a aratat ca se poate sa pleci din Bulgaria, de la Varna, sa ajungi la Novorossiisk, apoi la Soci - orasul celei mai recente olimpiade, apoi sa te indrepti spre Constanta, catre capatul celei mai spectaculoase regate care a avut loc vreodata in Marea Neagra.

Basescu a spus ca Regata a dobandit traditie, prima data avand loc in 1938, la Stockolm. El a precizat ca Regata oficiala si inscrierea ei in circuitul marilor regate ale lumii s-a produs in 1956.

Presedintele a mentionat ca Regata s-a desfasurat sub patronajul statului in care s-a petrecut sau a inceput si s-a sfarsit, fiind o traditie creata din 1956.

"Aceasta Regata a avut trei patroni, presedintele Bulgariei, pe zona apelor bulgare, presedintele Putin, pe zona apelor Federatiei Ruse si presedintele Romaniei, pe zona apelor romanesti. Eu le transmit, la capat de Regata, ca intr-un fel sau altul, toti trei am purtat noroc acestei Regate care s-a terminat cu bine si cu rezultate exceptionale pentru echipajele care au participat la aceasta", a spus Basescu.

Nava Scoala "Mircea" s-a intors din voiajul anual de instructie in care a plecat in 31 aprilie, ancorand sambata dimineata in Portul Constanta. In aceasta perioada, nava "Mircea", avand la bord un echipaj format din 134 de ofiteri, maistri militari si cadeti romani, alaturi de opt cadeti straini, a participat la Regata Marilor Veliere din Marea Neagra.

Eveniment important in calendarul competitional de profil, Regata, la care au participat cele mai mari 13 nave cu vele din lume, a inceput in 30 aprilie, din portul bulgaresc Varna, prima cursa defasurandu-se intre Varna si Novorossiysk (Rusia). Dupa repozitionarea flotei in portul rusesc Soci, cea de-a doua cursa a regatei s-a desfasurat intre 18 si 24 mai pe traseul Soci - Constanta, urmand sa se incheie in Portul Constanta cu patru zile de evenimente nautice si culturale.