​Rusia are atitudini neo-imperiale care par sa defineasca aparitia unui nou razboi rece, in contextul evolutiilor din Ucraina, a declarat, joi, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior.

George Cristian MaiorFoto: Agerpres

"Iata, nu traim timpuri foarte usoare la granitele noastre si vedeti cum elemente care sunt aparent desuete istoric, referitoare la politici de forta, la geopolitica, se impletesc cu aceasta revolutie extraordinara in zona informatiei si a tehnologiei. Ma refer la evolutiile din Ucraina, la aceste atitudini neo-imperiale ale Rusiei, care, din pacate, par sa defineasca din ce in ce mai mult aparitia unui nou razboi rece sau neo-razboi rece, care, cu siguranta, ne va marca evolutia in aceasta zona a Europei si care, cu siguranta, ne va pune numeroase probleme politice si geopolitice", a declarat George Maior, directorul SRI.

El a sugerat ca autoritatile romane trebuie sa ia decizii curajoase si intelepte, pe baza informatiei si a analizei, in gestionarea aspectelor geopolitice.

"Toate acestea se impletesc: aspecte de geopolitica, aspecte de politica, aspecte de evolutie in ceea ce priveste societatea infomationala si un stat puternic astazi trebuie sa fie un stat inteligent, care sa stie sa gestioneze aceste aspecte care, pe baza informatiei, a analizei, sa incerce sa ia decizii strategice curajoase, bune, intelepte si sa-si protejeze interesele nationale si sa utilizeze oportunitatile care i se deschid in favoarea evolutiei societatii si a cetateanului", a spus Maior.

La randul lui, economistul Daniel Daianu, care este si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declararat, referitor la criza din Ucraina, ca in prezent "se incearca o reconstructie a geografiei politice si chiar de aliniamente militare".

George Maior si Daniel Daianu au participat, joi, la lansarea cartii "7 teme fundamentale pentru Romania", aparuta la Editura RAO, , avandu-i ca autori pe Dan Dungaciu, Vasile Iuga si Marius Stoian (coord.) Maior a semnat prefata cartii, iar Daianu se numara printre cei 59 de specialisti din vaste domenii care au participat la realizarea lucrarii.