Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, sustine ca elevii de clasa a VIII-a ar trebui sa sustina la examenul de evaluarea nationala si o proba de limba straina. "In mod normal, la examenul de clasa a VIII-a trebuia sa fie si limba straina. De mult timp trebuia sa fie acest lucru. Nu o sa fie anul acesta, nu o sa fie la anul, dar incepem sa facem si acest lucru", a declarat ministrul Pricopie, citat de Agerpres.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Competenta de limbi straine nu o evaluam decat la bacalaureat. Acum incercam pe testul de clasa a VI-a, este prima data cand facem asa ceva. In mod normal, la examenul de clasa a VIII-a trebuia sa fie si limba straina. De mult timp trebuia sa fie acest lucru. Nu o sa fie anul acesta, nu o sa fie la anul, dar incepem sa facem si acest lucru. Dar inainte de a fi examen, pentru ca aceasta este distinctia pe care trebuie sa o facem, inainte trebuie sa fie evaluare fara nota, fara pedeapsa, fara premiu, ci doar antrenament. Aceste competente de limba sunt evaluate la nivelul clasei a VI-a incet, gradual va trebui sa le testam si pe clasele mai mici", declarat joi ministrul Educatiei, Remus Pricopie, citat de Agerpres

Ministrul a afirmat ca a dorit introducerea celei de-a doua limbi straine incepand cu clasa a III-a, insa in mediul rural exista un decalaj "foarte mare" in ceea ce priveste profesorii de specialitate.

"Stiti ca aveam obligativitatea unei limbi straine incepand cu clasa a III-a, am facut ordinul si acum exista obligativitatea primei limbi straine incepand cu clasa I. Am vrut sa dau ordin cu obligativitatea celei de-a doua limbi straine incepand cu clasa a treia. In urma discutiei cu colegii din minister am spus: Hai mai intai sa anuntam si sa ne asiguram ca in mediul rural, despre care s-a vorbit ca exista un decalaj foarte mare, avem profesorii necesari! Ei, pe hartie exista, dar in practica atunci cand te duci in anumite zone izolate constati ca nu exista", a continuat Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

Oficialul a anuntat ca luna aceasta va propune introducerea la nivel european a Competentei Verzi. Potrivit lui Pricopie, "luna aceasta, in mod oficial, la nivelul unui grup tehnic, vom propune la nivel european, la recomandarea doamnei ministru a Mediului si mult mai exact la recomandarea doamnei europarlamentar Rovana Plumb. Doamna Rovana Plumb, cand era europarlamentar, a propus acest lucru. Sustine ideea sa se introduca a noua competenta la nivel european, si anume Competenta Verde".

In ceea ce priveste noile manuale scolare, Remus Pricopie a declarat ca "daca ne mai uitam la dorinta editorilor de manuale de a schimba, atunci probabil ca in vreo zece ani reusim. Tocmai ce am aflat ca domnii editori vor sa traga frana de mana cu totul si eventual sa cumparam manualele editate acum vreo 14 ani inca vreo 14 ani. Iata cate probleme apar de la decizia de buna intentie pana la ceea ce se intampla pe teren", relateaza Agerpres.

Ministrul Educatiei a mai anuntat ca directorul general pentru invatamant preuniversitar din cadrul Ministerului, Liliana Preoteasa, a fost numita de premierul Victor Ponta subsecretar de stat in minister.