Adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA Hoyt Yee si secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe roman, Bogdan Aurescu, au discutat, marti, la Bucuresti, despre includerea cat mai rapida a Romaniei in Programul Visa Waiver, de relaxare a regimului de vize pentru America, a informat MAE roman, intr-un comunicat de presa.

Task-force Romania-SUAFoto: MAE

Discutia a avut loc in cadrul sesiunii de lucru pe teme politico-militare si de securitate a Task Force-ului Romania-SUA pentru implementarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite.

Reuniunea a fost co-prezidata de secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare in Ministerul Apararii Nationale Valeriu Nicut si adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA Hoyt Yee.

La reuniune au mai participat Duane Butcher, insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, alti oficiali din MAE, MApN si ai Ambasadei SUA, a mentionat sursa citata.

"In marja reuniunii, reprezentantii MAE si ai Departamentului de Stat au discutat aspecte privind perspectivele amplificarii dialogului politic bilateral, includerea, cat mai rapida a Romaniei in Programul Visa Waiver", a precizat MAE.

Principalele teme discutate intre oficialii romani si americani, conform MAE:

  • "Sesiunea de lucru a urmarit realizarea unor consultari bilaterale privind modalitatile de intensificare a Parteneriatului Strategic Romania-SUA in domeniul politico-militar si de securitate, pe fundalul evolutiilor ingrijoratoare din vecinatatea imediata a Romaniei.
  • Agenda reuniunii a inclus un schimb de opinii cu privire la evolutiile din Ucraina, viitorul procesului de extindere a Aliantei si aspecte punctuale ale cooperarii bilaterale: calendarul exercitiilor militare prevazute sub egida Parteneriatului Strategic, stadiul implementarii Acordului SUA - Romania in domeniul apararii anti-racheta, cooperarea bilaterala in cadrul Bazei de la Mihail Kogalniceanu.
  • Partea romana a exprimat aprecieri pentru substanta dialogului si cooperarii cu partea americana si a reiterat interesul Romaniei in asigurarea unui climat de securitate la frontierele Aliantei, inclusiv prin cresterea prezentei SUA si a NATO in Romania.
  • In cadrul discutiilor, partea romana a reiterat atasamentul profund al Romaniei fata de Parteneriatul Strategic cu SUA si a exprimat multumiri pentru reafirmarea angajamentului ferm al SUA fata de parteneriatul cu Romania, fiind agreata importanta continuarii, de o maniera dinamica, a procesului de punere in aplicare a tuturor componentelor Declaratiei Comune".