Senatorul PSD Mircea Geoana, presedintele Institutului Aspen Romania, a declarat vineri ca Romania este tara din UE care are cea mai mica contributie a sectorului privat la finantarea sanatatii, transmite Agerpres.

"Suntem la 21% fata de 28% in Polonia si fata de o medie a UE de 27% din finantare. Europa, spre deosebire de alte sisteme, este o cultura a contributiilor de la salariat si angajator si interventii ale statului, fie vorba de clawback sau donatii din partea bugetului sau ca este vorba de bugetul propriu al MS. Nu putem sa nu ne uitam ca in ciuda procentajului extrem de mic din PIB pe care Sanatatea il primeste din partea decidentilor politici si este obligatia noastra sa sprijinim acest tanar ministru al sanatatii nu pentru domnia sa, cat pentru acest sector pe care il pastoreste de a incerca sa obtina mai mult. Trebuie sa ne uitam la eficacitate, transparenta, guvernanta, la predictibilitatea pe care domnul ministru Banicioiu a promis-o", a spus Geoana, la cea de a treia editie a Bucharest Forum/Healthcare.

In ceea ce priveste resursa umana, Mircea Geoana a spus ca trebuie luata o decizie cu privire la motivarea personalului medical si gasita o formula in acest sens.

"Resursa umana din sanatate... nu mai putem continua asa. Au plecat peste 2.500 de medici in ultimul an, nu mai vorbesc de cadre medicale cu pregatire medie. In ultimii ani de zile 15.000 de medici sunt plecati. Nu se mai poate asa si o decizie trebuie luata intr-un fel, o decizie cu privire la motivarea acestor oameni, cu privire la gasirea unor formule mai creative de a stimula financiar si de a-i motiva profesional pentru ca de foarte mult ori nu exista exclusiv o motivatie financiara o motivarea rolului acestor oameni in societate a respectului pe care il datoram profesorilor si medicilor si celor care fac sacrificiul public", a mai spus Geoana.