"Aderarea la NATO a reprezentat un moment istoric pentru Romania, atat prin prisma consacrarii apartenentei la sistemul de valori euro-atlantice, cat si prin asigurarea celor mai puternice garantii de securitate din istoria contemporana a Romaniei, spre beneficiul direct al cetatenilor romani si pentru dezvoltarea democratica, stabila si prospera a societatii romanesti", a declarat ministrul de Externe Titus Corlatean sambata, cu ocazia implinirii a 10 ani de cand Romania a devenit stat membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice. "Dupa 10 ani in NATO, Romania este un stat democratic, ferm ancorat la valorile euro-atlantice, parte a celei mai puternice si de succes organizatii politico-militare din istoria contemporana", mai arata MAE, intr-un comunicat. Si ministrul Afacerilor Interne, viceprim-ministru pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, a transmis sambata un mesaj militarilor romani participanti la misiunile desfasurate sub egida NATO: "Anul 2004 este unul dintre cei mai importanti ani ai politicii externe romanesti, incepand din 1989 si pana in prezent", afirma Gabriel Oprea.

  • 10 ani de NATO pentru Romania

In urma cu 10 ani, pe 29 martie 2004, Romania a devenit tara membra, cu drepturi depline, a Aliantei Nord-Atlantice.

Romania a fost primul stat ex-comunist care s-a alaturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere. La 26 ianuarie 2014, s-au implinit 20 de ani de la aderarea tarii noastre la PfP.

Anul 2004 a marcat integrarea in NATO a 7 state: Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia.

Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmata de ceremonia arborarii drapelului Romaniei in fata Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizata la 2 aprilie 2004, in marja reuniunii ministrilor Aliati.

  • Victor Ponta: Aderarea Romaniei la NATO inseamna atingerea unui nou nivel de stabilitate si securitate

Ziua in care Romania a aderat la NATO a devenit un moment de referinta in istoria nationala, insemnand atingerea unui nou nivel de stabilitate si securitate, se arata in mesajul prim-ministrului Victor Ponta, cu ocazia aniversarii a 10 ani de la aderarea tarii noastre la Alianta Nord-Atlantica: "Aderarea la Alianta Nord-Atlantica a reprezentat in 2004 un proiect national, de conlucrare politica. In acesti zece ani de apartenenta la Alianta s-a dovedit ca decizia noastra a fost una fundamentala si corecta. Putem realiza acum, in actualul context international complex, cata dreptate au avut acei lideri politici care, in anii 1997-2004, au sustinut integrarea tarii noastre in NATO. Capacitatea Romaniei de a fi un partener viabil si puternic pentru zona euro-atlantica ne-a pavat drumul catre integrarea in Uniunea Europeana si obtinerea unui climat pozitiv pentru dezvoltarea societatii romanesti in ansamblu".

Ponta afirma ca, in aceasta zi, gandurile tuturor trebuie sa se indrepte ''mai ales spre eroii romani care au participat la misiunile desfasurate de NATO, garantand astfel securitatea noastra si a aliatilor nostri". "Meritul principal revine militarilor nostri, care sunt in prima linie a teatrelor de operatii. Multumesc aliatilor internationali pentru sprijinul pe care ni l-au acordat de-a lungul celor 10 ani si, totodata, pentru deschiderea manifestata fata de parteneriatul cu Republica Moldova!", arata Victor Ponta.

  • MApN: De la intrarea in NATO, militarii nostri au fost printre cei mai buni ambasadori ai Romaniei

Militarii romani au fost, de la intrarea in NATO, "unii dintre cei mai buni ambasadori ai Romaniei in lume" si merita, "cu prisosinta", felicitari si recunostinta, sustine ministrul Apararii, Mircea Dusa, intr-un mesaj prilejuit de aniversarea a 10 ani de la intrarea Romaniei in Alianta. "Astazi, 29 martie, se implinesc zece ani de la aderarea cu drepturi depline a Romaniei la NATO, una dintre cele mai importante realizari ale natiunii noastre dupa revenirea tarii la democratie. Statul roman a reusit, in acesti zece ani, sa consolideze o armata moderna, supla, eficienta, cu experienta operationala, adaptata la standardele si exigentele NATO, urmarind cu hotarare si consecventa planurile si strategiile de transformare. Astfel, Romania si-a intarit statutul de tara contributoare la efortul de realizare a securitatii spatiului euro-atlantic", afirma Mirea Dusa in acest mesaj.

Potrivit ministrului, integrarea in Alianta a fost un proces indelungat, care a beneficiat de larga si constanta sustinere a poporului roman, pentru care statutul de membru NATO semnifica garantia deplina de securitate pentru Romania. "Anul aderarii a gasit militarii Armatei Romaniei in teatrele de operatii, indeplinind angajamentele pe care tara noastra si le-a asumat in plan militar. Misiunile Armatei Romaniei in cadrul Aliantei au reprezentat o continuare fireasca a celor la care am luat parte ca membri ai Parteneriatului pentru Pace, iar beneficiile au devenit evidente prin realizarea unei interoperabilitati crescute, pe masura acumularii experientei si derularii programelor de modernizare", afirma Dusa.

El aminteste ca in acesti primi zece ani de apartenenta la Alianta Nord-Atlantica, Romania a participat la operatii in Balcanii de Vest, in Afganistan, in Irak si in nordul Africii. "In cadrul acestor misiuni, Armata Romaniei a avut o prezenta consistenta materializata intr-un numar total de 40.000 de militari rotiti in aceste teatre. Pretul acestor participari se masoara nu doar in resursele materiale alocate, cat mai ales in sacrificiile militarilor romani: 25 de eroi cazuti la datorie sub drapelul patriei si peste 140 eroi raniti si invalizi. In aceasta zi speciala, multumirile mele se indreapta catre aliatii nostri internationali dar mai ales catre militarii care au participat si participa activ la indeplinirea misiunilor in teatrele de operatii. Acestia din urma sunt cei care poarta numele si drapelul Romaniei si care fac ca numele tarii noastre sa fie auzit tot mai puternic in structurile internationale. Profesionalismul lor, standardele impecabile de performanta atinse in executarea actiunilor complexe, in cele mai dificile si mai periculoase locuri din lume, au fost remarcate constant de catre partenerii si aliatii nostri. Militarii romani au fost, in toata aceasta perioada de profunde transformari, unii dintre cei mai buni ambasadori ai Romaniei in lume. Ei merita, cu prisosinta, felicitarile si recunostinta noastra!", mai declara ministrul Apararii, Mircea Dusa.

  • MAE: 29 martie 2004, un moment istoric pentru Romania. Cei zece ani in NATO au consolidat profilul strategic al tarii noastre

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima satisfactia pentru aniversarea, astazi 29 martie 2014, a 10 ani de la depunerea de catre Romania, la 29 martie 2004, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

"Aderarea la NATO a reprezentat un moment istoric pentru Romania, atat prin prisma consacrarii apartenentei la sistemul de valori euro-atlantice, cat si prin asigurarea celor mai puternice garantii de securitate din istoria contemporana a Romaniei, spre beneficiul direct al cetatenilor romani si pentru dezvoltarea democratica, stabila si prospera a societatii romanesti", a declarat Titus Corlatean, ministrul afacerilor externe.

Sarcina primordiala a Aliantei Nord-Atlantice, apararea colectiva, consfintita in articolul V al Tratatului de la Washington, isi mentine actualitatea si astazi. In contextul actual de securitate marcat de evolutii imprevizibile, NATO ramane angajata ferm fata de apararea tuturor Aliatilor, dovedindu-si robustetea si relevanta.

Cei zece ani in NATO au consolidat profilul strategic al tarii noastre, promotor al solidaritatii transatlantice si indivizibilitatii securitatii Aliate. Romania contribuie activ la misiunile si operatiunile Aliantei si participa la dezvoltarea capabilitatilor acesteia. Succesul tarii noastre in NATO nu ar fi fost posibil fara jertfa si eroismul militarilor romani, care au luptat umar la umar cu cei Aliati si, fara exceptie, si-au indeplinit misiunile pe deplin.

Extinderea Aliantei din 2004, ca si celelalte doua valuri de extindere din 1999 si 2009, au reprezentat realizari incontestabile pentru Alianta Nord-Atlantica, demonstrand capacitatea sa de a se adapta eficient provocarilor de securitate ale secolului al XXI-lea.

Dupa 10 ani in NATO, Romania este un stat democratic, ferm ancorat la valorile euro-atlantice, parte a celei mai puternice si de succes organizatii politico-militare din istoria contemporana.

  • MAI, la 10 ani de NATO: Anul 2004 este unul dintre cei mai importanti ani ai politicii externe romanesti, incepand din 1989 si pana in prezent

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, a transmis sambata un mesaj militarilor romani participanti la misiunile desfasurate sub egida NATO, cu ocazia implinirii a 10 ani de cand Romania a devenit stat membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice: "Anul 2004 este unul dintre cei mai importanti ani ai politicii externe romanesti, incepand din 1989 si pana in prezent. In calitate de viceprim-ministru pentru securitate nationala, de ministru al Afacerilor Interne, dar si de fost ministru al Apararii, sunt deosebit de mandru atunci cand profesionalismul camarazilor nostri este elogiat de oameni importanti ai lumii - vicepresedintele american Joe Biden, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si multi altii. Faptul ca astazi Romania este un partener credibil in plan international se datoreaza in mare parte dumneavoastra, militarilor din cadrul MApN si jandarmilor din cadrul MAI, pentru rigurozitatea si responsabilitatea cu care v-ati asumat si v-ati respectat angajamentele, pentru maniera inteligenta in care ati participat activ la edificarea unui mediu international sigur", arata Oprea, in mesajul sau.

Ministrul de Interne le-a urat succes militarilor in misiunile viitoare: ''Pentru acest mod exemplar in care ati inteles sa va faceti datoria, aveti toata consideratia mea! Dragi militari, va urez mult succes in misiunile viitoare, iar celor care sunt si in aceste zile in misiuni departe de tara le spun ca asteptam sa se intoarca sanatosi acasa! Asa sa ne ajute Dumnezeu!'', le-a transmis Gabriel Oprea.

Romania, ca stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, participa din anul 2004 la misiuni si operatiuni NATO, contribuind astfel la promovarea, consolidarea si mentinerea pacii si stabilitatii regionale si globale. In promovarea politicii externe a Romaniei, Ministerul Afacerilor Interne si-a demonstrat rolul fundamental pe care il detine in asigurarea unui climat de stabilitate si securitate, prin participarea activa la misiunile NATO, in zonele de conflict. Astfel, incepand din anul 2011, peste 260 de instructori jandarmi romani au fost dislocati in cadrul misiunii internationale a NATO de asistenta pentru securitate in Afganistan. Fortele Jandarmeriei Romane au contribuit la promovarea stabilitatii si securitatii in teatrul de operatii, asigurand, in acest sens, formarea si pregatirea politiei locale afgane, arata MAI.

De-a lungul celor trei ani de misiuni, jandarmii romani au instruit 16.420 de ofiteri si subofiteri afgani ai nou-infiintatei Politii Afgane.

In prezent, 14 jandarmi, dislocati in Afganistan, sub egida NATO, continua sa sprijine procesul de reforma a serviciului politienesc, structura menita sa contribuie la asigurarea pacii, securitatii si a sigurantei populatiei afgane, intr-un stat organizat pe principii democratice.

In conturarea contributiei sale la misiuni internationale, Ministerul Afacerilor Interne participa cu efective in afara teritoriului tarii si in urmatoarele teatre de operatii: Misiunea ONU din Republica Democrata Congo - 15 ofiteri, Misiunea Natiunilor Unite pentru Stabilizare din Haiti - 21 ofiteri, Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia - 7 ofiteri, Misiunea de politie a Uniunii Europene din Congo - 5 ofiteri, Misiunea Civila a Uniunii Europene din Sahel Niger - 1 ofiter, Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina - 3 ofiteri. In acelasi timp, 18 ofiteri MAI desfasoara misiuni sub egida altor organizatii internationale si agentii europene.

  • Tariceanu: Romania ar trebui sa devina un catalizator in ceea ce priveste consolidarea granitelor NATO si UE

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este de parere ca, in contextul implinirii a zece ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar si a recentelor evenimente din regiune, Romania ar trebui sa devina un 'catalizator' in politicile de consolidare a granitelor NATO si UE, precum si in cele care vizeaza cooperarea la Marea Neagra. "Romania trebuie sa foloseasca intregul sau potential, posibilitatile pe care i le ofera parteneriatul strategic cu SUA si statutul sau de membru NATO, pentru a asigura cu toate mijloacele securitatea teritoriului national si a granitei de est a NATO si UE. Romania trebuie sa devina un catalizator cu mult mai activ decat pana acum in politicile de consolidare a granitelor NATO si UE, promovand energic asocierea Ucrainei si Republicii Moldova la Uniunea Europeana ca etapa in procesul de integrare europeana. De asemenea, Romania trebuie sa asume rolul de catalizator si in relansarea politicilor de securitate comuna si cooperare la Marea Neagra, utilizand toate instrumentele institutionale, parteneriatele sale traditionale cu statele riverane membre NATO si/sau UE, precum si rolul sau istoric de mediator in acest spatiu. Romania trebuie sa actioneze cat mai hotarat, atat in cadrul NATO, cat si in cel al UE, pentru o politica energetica inteligenta, care sa asigure tuturor statelor europene cai alternative de aprovizionare, astfel incat sa se elimine posibilitatea santajului energetic din partea oricarui furnizor".

Presedintele Senatului adauga ca Romania trebuie sa aiba in vedere si mobilizarea consensului statelor membre ale ambelor organizatii impotriva permanentizarii si chiar extinderii zonelor de conflict inghetat, a manifestarilor de iredentism si incercarilor de secesiune in beneficiul unor state invecinate, "astfel incat acte de agresiune de tipul celor la care am asistat in ultimele saptamani sa nu se mai poata repeta".

Calin Popescu-Tariceanu reaminteste ca, in data de 29 martie 2004, Romania a devenit membru cu drepturi depline al NATO, acest eveniment istoric reprezentand 'o componenta esentiala in desavarsirea marelui proiect national de inserare a spatiului romanesc in structurile si sistemul de valori democratice, de libertate si civilizatie, pe care Europa Occidentala nu a incetat sa-l reprezinte'.

"In contextul deciziei istorice a NATO de a admite democratiile restaurate din Centrul si Estul Europei ca membri cu drepturi depline ai organizatiei, vointa politica de integrare europeana si euro-atlantica a cetatenilor Romaniei s-a exprimat ferm si clar cu prilejul alegerilor din 1996. Viziunea politica si curajul de a asuma decizii dificile pe care le-a manifestat guvernarea de coalitie dintre 1996 si 2000 a fost continuat ca angajament bi-partizan in anii imediat urmatori; continuitatea de actiune sistematica a celor mai importante institutii ale statului roman in favoarea integrarii europene si euro-atlantice a avut drept corolar faptul ca, la summit-ul NATO de la Praga, din 2002, Romania a fost invitata sa adere la Organizatia Atlanticului de Nord. De atunci, Romania a participat direct la actiunile si deciziile aliantei, aducand contributii extraordinare', mai arata presedintele Senatului, reamintind ca fortele militare romane au participat la misiunea din Afganistan, atat la Operatiunea 'Enduring Freedom", cat si la tranzitia catre misiunea ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate).

"Romania s-a angajat sa contribuie si la Misiunea post-2014, 'Resolute Support'. Am contribuit la misiunile NATO in Balcani, la diverse misiuni de patrulare aeriana ale NATO, precum si la operatiuni maritime, am asigurat sustinere in domeniul comunicatiilor pentru misiunea 'Patriot', proband un nivel remarcabil de inter-operabilitate si vadind acelasi consens dintre factorii politici si cei militari care au asigurat si parcursul de integrare al tarii noastre. Romania intelege sa raspunda in acest mod asigurarii unui statut fara precedent in istoria nationala, atat in ce priveste securitatea de care beneficiaza, cat si in privinta locului pe care il ocupa azi in comunitatea internationala, ca membru al NATO si UE", declara Calin Popescu-Tariceanu.

In acest context, presedintele Senatului face referire si la recentele evenimente desfasurate in regiune: "Evenimentele din ultimele saptamani, in care Federatia Rusa se manifesta cu atata agresivitate in raport cu statele suverane din vecinatatea ei apropiata, ne indeamna sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca Romania nu era un partener cu drepturi depline al acestor doua organizatii. Pe acest fundal, apare cu atat mai nociv faptul ca unele partide si personalitati politice din Romania incearca sa instrumentalizeze electoral temele legate de NATO si UE. Interesul national, definit prin consensul unei majoritati mai mult decat semnificative a cetatenilor Romaniei si al intregii sale clase politice, se exprima azi, ca si in ultimii 20 de ani, prin apartenenta statului roman la structurile europene si euro-atlantice. Aceasta optiune fundamentala este esentiala pentru prezentul si viitorul societatii romanesti. A pune sub semnul intrebarii seriozitatea acestui angajament politic si moral fundamental este un act anti-patriotic si un atentat la interesul national. Tocmai aceste imprejurari dificile ne obliga nu doar sa consolidam pozitia obtinuta - cu sacrificii si staruinta neinduplecata - acum zece ani, ci si sa formulam mai clar si sa sustinem cu mai multa energie acele concluzii pe care evenimentele recente ni le evidentiaza mai limpede ca oricand", incheie presedintele Senatului.

  • Crin Antonescu: Prin aderarea noastra la NATO, Alianta a castigat un prieten si un partener geostrategic puternic

Alianta Nord-Atlantica a castigat, prin aderarea tarii noastre, un prieten si un partener geostrategic puternic, iar Romania s-a intors demn in familia democratica din care a smuls-o o istorie profund nedreapta, considera presedintele PNL, Crin Antonescu: ''Dincolo de momentul aniversar, as vrea sa subliniez ca momentul aderarii din 2004 inseamna astazi pentru Romania nu doar un reper important in istoria recenta, ci si cea mai puternica garantie ca istoria noastra insasi, tragica si plina de suferinte, inceputa cu forta acum 70 de ani si derulata timp de jumatate de secol, nu se mai poate repeta. Mai mult ca niciodata in acesti ultimi zece ani, evenimentele politico-militare de ultima ora din imediata vecinatate ne arata cat de important este pentru securitatea nationala faptul ca Romania este membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice. Probabil ca fara acest statut ne-am fi aflat astazi intr-o zona-tampon situata intre Est si Vest, cu un risc ridicat de turbulente venite din exterior si un viitor nesigur'', arata Crin Antonescu intr-un mesal transmis sambata.

In opinia sa, Romania este acum protejata de Aliati si, la randul sau, in acesti ultimi ani, tara noastra si-a dovedit permanent capacitatea si determinarea de a fi alaturi de Statele Unite si de ceilalti parteneri occidentali din NATO in demersurile de a aduce sau a pastra pacea, libertatea, securitatea si democratia oriunde aceste valori fundamentale sunt puse in pericol.

''Cred ca cel mai important lucru care se poate spune despre Romania, dupa zece ani de la primirea in NATO, este ca am confirmat, in fiecare zi, ca decizia din 2004 a Statelor Unite si a partenerilor europeni din Alianta a fost una justa si vizionara. Prin aderarea noastra la NATO, Alianta a castigat un prieten si un partener geostrategic puternic, iar Romania s-a intors demn in familia democratica din care a smuls-o o istorie profund nedreapta'', afirma Antonescu.

El reaminteste ca, in urma cu exact zece ani, pe 29 martie 2004, pe peluza Casei Albe de la Washington, avea loc ceremonia festiva de primire a Romaniei ca membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. ''Alaturi de alte sase state din fostul bloc comunist, tara noastra incheia astfel procesul istoric de aderare la NATO, cea mai puternica alianta de securitate creata si pusa in slujba pacii, libertatii si apararii democratiei. Ca presedinte al Partidului National Liberal, as vrea sa multumesc in egala masura tuturor cetatenilor romani, diplomatilor si intregii clase politice pentru efortul comun, depus ani la randul dupa Revolutie, de a transpune in realitate visul numit aderarea Romaniei la NATO. Un efort care, precum cel de integrare in Uniunea Europeana, ne-a unit extraordinar ca natiune, ne-a ajutat sa ne modernizam rapid tara si ne-a transformat intr-un stat democratic, stabil, sigur pentru investitii si increzator in viitor. Aceleasi multumiri le merita cu prisosinta Armata Romana pentru interoperabilitatea realizata cu structurile NATO. Prin profesionalismul, curajul si sacrificiul militarilor nostri am devenit nu doar beneficiari, ci si furnizori respectati de securitate, participand la misiuni externe extrem de dificile alaturi de aliatii nostri, precum cele din Irak sau Afganistan'', precizeaza liderul liberalilor.