Ministrul de Externe Titus Corlatean a semnat luni, la Kiev, impreuna cu omologul sau ucrainean Andrii Descita un acord bilateral privind masuri de intarire a increderii si securitatii. Acordul reglementeaza, in principal, notificarea reciproca in avans a unor activitati militare ale unitatilor terestre si aeriene in regiunile de frontiera.

Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind masurile de intarire a increderii si securitatii a fost semnat cu ocazia vizitei de lucru pe care ministrul roman al afacerilor externe o efectueaza la Kiev, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizeaza ca acordul are la baza Capitolul X privind masurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt incurajate sa incheie, in context bilateral, multilateral sau regional, masuri de consolidare a transparentei si increderii, in completarea cadrului existent in acest domeniu la nivelul OSCE.

"Romania are convingerea ca Acordul va contribui substantial la intensificarea contactelor si colaborarii intre cele doua parti, pe dimensiunea politico-militara a cooperarii, facilitand intarirea securitatii si stabilitatii la nivel regional si in spatiul OSCE", arata MAE, precizand ca semnarea acestui document subliniaza, o data in plus, in contextul acutizarii crizei din Ucraina, dorinta celor doua parti de sporire a increderii reciproce si de aprofundare a cooperarii in toate domeniile.

MAE mai precizeaza ca seful diplomatiei romane a avut luni, la Kiev, consultari cu omologul sau ucrainean, Andrii Descita, ocazie cu care cei doi oficiali au abordat detaliat acutizarea recenta a crizei din Ucraina, in mod deosebit situatia din Crimeea. Ministrul Corlatean a reiterat ferm condamnarea actului de agresiune impotriva Ucrainei suverane si independente care pericliteaza securitatea acestei tari si a intregii regiuni.

Titus Corlatean a transmis partii ucrainene mesajul Guvernului Romaniei de sustinere deplina a integritatii teritoriale a Ucrainei in cadrul frontierelor sale recunoscute international si a condamnat incercarile de actiuni secesioniste. Totodata, a reiterat necesitatea ca orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea sa se organizeze in consultare si cu acordul autoritatilor centrale de la Kiev, respectiv sa fie conform normelor de drept international si cadrului constitutional si legal in vigoare al Ucrainei. Cei doi ministri au analizat spectrul ingrijorator al replicarii unor astfel de fenomene secesioniste, precum si posibila perspectiva a formarii unui arc de conflicte prelungite in plan regional.

Cei doi ministri au abordat tema parcursului european al Ucrainei, ministrul Titus Corlatean reiterand sustinerea ferma pentru asocierea politica si integrarea economica a Ucrainei cu Uniunea Europeana, cat mai curand posibil. In acest sens, a subliniat posibilitatea semnarii capitolelor politice din Acordul de Asociere inainte de alegerile prezidentiale, ce urmeaza sa se desfasoare in Ucraina la 25 mai, conform concluziilor Consiliului European din 6 martie 2014, infomeaza MAE.

Titus Corlatean a aratat determinarea Romaniei de a se implica activ, impreuna cu celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru indeplinirea acestui obiectiv. Ministrul a exprimat disponibilitatea Guvernului Romaniei de a oferi asistenta concreta Ucrainei in procesul amplu de reforma legislativa, institutionala si economica avut in vedere ca parte a parcursului european si in perspectiva unui posibil proces de aderare la Uniunea Europeana. In ce priveste apropiatele alegeri prezidentiale din Ucraina, seful diplomatiei romane a punctat importanta asigurarii unui proces electoral corect, democratic si transparent.

"Cei doi ministri au analizat perspectivele de dezvoltare a relatiei bilaterale, atat prin prisma istoriei comune a celor doua state, cat si a apartenentei la marea familie europeana. In acest sens, a fost abordata inclusiv problematica protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor, ca factor esential de asigurare a coeziunii inter-etnice. Ministrul Titus Corlatean a apreciat determinarea partii ucrainene de a trece in cel mai scurt timp la crearea unui nou cadru legislativ in domeniu la standarde europene, subliniind necesitatea, in acest scop, a unui proces inclusiv, care sa ia in considerare si contributia reprezentantilor minoritatilor nationale in Ucraina si in cooperare cu Comisia de la Venetia si cu Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE. Instituirea unui sistem de protectie a drepturilor minoritatilor reprezinta un element esential in indeplinirea criteriilor politice pentru un posibil proces de integrare in UE", se arata in comunicatul MAE.

In context, ministrul roman de Externe a salutat decizia presedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga legea de abrogare a Legii privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic in Ucraina si a apreciat drept incurajator demersul de constituire, la nivelul Radei Supreme, a unei Comisii tematice mandatate sa elaboreze proiectul unei noi legislatii ucrainene in acest domeniu.

MAE mai precizeaza ca ministrul Titus Corlatean a depus flori in Piata Independentei in memoria cetatenilor ucraineni victime ale confruntarilor din contextul actiunilor recente de protest din Ucraina.