Liberalul Eugen Nicolaescu a semnat, in ultima sa zi de mandat la Ministerul Sanatatii, un ordin prin care infiinteaza o unitate importanta pentru sistemul medical romanesc si o pune in subordinea Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”. Este vorba despre unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale care va spune autoritatilor ce medicamente si terapii sunt indeajuns de eficiente economic pentru a putea fi subventionate de catre stat.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Pe baza evaluarilor efectuate de aceasta unitate se va decide care medicamente pot fi compensate si care nu. Miza pentru industria farmaceutica este importanta deoarece unul dintre efectele introducerii unui medicament pe lista celor compensate de catre stat este garantarea obtinerii profitului cu acel medicament.

Unitate HTA la Bals

Unitate HTA la Bals

Foto: Hotnews

O unitate similara a fost infiintata initial in cadrul Ministerului Sanatatii, unde a functionat o perioada sub coordonarea Ioanei Bianchi. Aici au fost evaluate cele 141 de dosare ale medicamentelor noi care ar urma sa fie introduse pe lista celor compensate de catre stat.

In ciuda repetatelor promisiuni al autoritatilor, aceasta lista nu a fost inca innoita, ea fiind blocata inca din 2008. Practic au trecut sase ani de cand pacientii romani nu au acces la cele mai noi terapii existente pentru ca statul nu subventioneaza aceste terapii (de obicei scumpe) pentru a le face astfel mai accesibile.

Ioana Bianchi a demisionat din Ministerul Sanatatii la inceputul lui septembrie 2013, in plin proces de evaluare a celor 141 de dosare, si este in prezent consultant la una dintre cele mai mari companii farmaceutice active pe piata romaneasca. Unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale din cadrul Ministerului Sanatatii functioneaza din septembrie 2013 pana in prezent cu un singur angajat.

Aparitia in cadrul Institutului Matei Bals a acestei unitati similare de evaluare a tehnologiilor medicale nu duce la desfiintarea celei din cadrul Ministerului Sanatatii dar, practic, ii va reproduce activitatea. Ordinul semnat de Eugen Nicolaescu prevede ca unitatea de la Institutul Matei Bals va evalua eficienta economica a medicamentelor si oportunitatea utilizarii tehnologiilor medicale. Rapoartele rezultate vor putea fi folosite pentru fundamentarea deciziilor comisiilor din cadrul Ministerului Sanatatii, in special cele din aria bolilor infectioase, care hotarasc ce medicamente pot intra sau nu pe lista celor compensate de catre stat.

Conform ordinului lui Eugen Nicolaescu, unitatea se va afla in directa subordonare a managerului Institutului Matei Bals, prof. Adrian Streinu-Cercel. Streinu-Cercel a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii unde a fost numit in perioada interimatului lui Adriean Videanu la minister si demis odata cu venirea lui Victor Ponta in functia de premier.

Ordinul ar putea fi insa anulat de o posibila contra-decizie a noului ministrul al Sanatatii, social-democratul Nicolae Banicioiu. Acesta a declarat, pentru Realitatea TV, ca "e o decizie a fostului ministru si nu am cum sa o comentez in momentul de fata".

Modelul acestor unitati care stabilesc cat de eficienta economic este o anumita terapie exista si in alte tari UE, cel mai cunoscut fiind Institutul NICE din Marea Britanie, care functioneaza independent de institutiile guvernamentale.