Premierul Victor Ponta a declarat marti, intrebat cum comenteaza faptul ca noua Constitutie ar urma sa prevada ca Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa nu ii mai revina competenta de judecata in cazul parlamentarilor, a declarat ca e o masura menite sa asigure ca parlamentarii sunt "oameni obisnuiti", judecati conform Codului de Procedura Penala, si sa nu mai aiba "vreun privilegiu in fata justitiei penale". Explicatia premierului e asemanatoare cu cea a vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea constitutiei, Ioan Chelaru, care sustine ca deputatii si senatorii trimisi in judecata nu trebuie sa aiba un regim special.

Victor PontaFoto: Agerpres

La observatia ca parlamentarii au venit luni cu o noutate pentru Constitutia revizuita si anume sa nu mai poata fi judecati de Inalta Curte ci de instantele inferioare. Ponta a raspuns: "Nu e edevarat, ca sa nu mai poata, dimpotriva. Eu stiu despre ce e vorba dar conteaza cum intelegi si cum prezinti. Parlamentarii sa fie oameni obisnuiti, asta s-a ceriut, iar oamenii obisnuiti sunt judecati conform Codului de Procedura Penala, nu trebuie sa mai facem privilegii pentru parlamentari si cred ca e o masura foarte buna. Cand s-a spus ca nu mai sunt judecati de Curtea Suprema, sunt, eventual, in caile de atac, cum e fiecare roman in parte".

"Ideea e sa nu mai aiba parlamentarii vreun privilegiu in fata justitiei penale, sa fie judecati asa cum e judecat orice cetatean care incalca legea penala. Cred ca e o masura foarte buna si democratica pe care toti o cereau. [...] Parlamentarii trebuie sa fie oameni obisnuiti si sa fie judecati cum se judeca orice om obisnuit, si eu cred ca e un lucru foarte bun", a adaugat Ponta.

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a stabilit luni ca Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa nu ii mai revina competenta de judecata in cazul parlamentarilor, potrivit Agerpres.

Articol eliminat: "Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti".

Vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea constitutiei Ioan Chelaru a explicat ca deputatii si senatorii trimisi in judecata nu trebuie sa aiba un regim special.

"Trebuie sa aiba un regim comun si atunci competenta pentru a judeca procesele cand persoanele care au calitatea de deputat sau senator trebuie sa ramana la instantele obisnuite. Am scos competenta de judecata care apartine ICCJ", a spus Chelaru in dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constitutiei.

"Acolo unde se judeca si cu procedurile cu care se judeca oricare dintre cetatenii Romaniei, acolo se judeca si parlamentarii pentru ca suntem egali in fata legii. Sigur, acum in anumite cauze in evolutia unui proces, in apeluri, in recursuri, se poate ajunge, dar vorbim de situatia perfect comparabila a oricarui parlamentar cu a oricarui cetatean", a spus si presedintele Comisiei, Crin Antonescu.