Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa-l dea jos pe un vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei altui membru al conducerii ASF, Marian Mirzac, care urmarea sa protejeze astfel interesele firmei de asigurari Carpatica, acuza procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. In interceptarile puse la dosar, Mirzac il indica pe ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, drept posibil initiator al ordonantei de urgenta.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

Procurorii descriu un context in care, in octobrie 2013, Marian Mirzac, membru al consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, se afla in "razboi fatis" cu vicepresedintele de atunci al ASF, Daniel Tudor.

Conform procurorilor, Mirzac ar fi vrut postul de vicepresedinte pentru a putea proteja mai bine interesele firmei de asigurari Carpatica, iar pentru asta ar fi urmat sa se foloseasca si de relatia pe care o avea cu presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, fost vicepresedinte al PNL, finul ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si al sotiei acestuia, Laura Chitoiu, urmarita penal si ea in dosar.

"Cel de-al doilea obiectiv urmarit de MIRZAC MARIAN, respectiv, crearea unui pol de influenta in cadrul A.S.F., si chiar ocuparea functiei de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatie din care ar fi putut proteja in mod deplin interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., a presupus din partea inculpatului eforturi canalizate in principal in sfera factorului politic.

documente

OUG94semnata de Ponta, Chitoiu si Voinea

(29 Ian 2014) PDF, 348KB

Astfel, inculpatul MIRZAC MARIAN, care declarase un razboi fatis invinuitului TUDOR DANIEL GEORGE, a intervenit si a sustinut prin prisma relatiilor pe care le avea cu presedintele A.S.F. (cunoscut in mediul colocvial al apropiatilor acestuia ca fiind ¬unchiul¬) initierea si adoptarea unei Ordonante de urgenta de catre Guvern, care sub pretinsa indeplinire a exigentelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilitati ce l-au obligat pe numitul TUDOR DANIEL GEORGE sa isi prezinte demisia", sustin anchetatorii.

Ce a facut Guvernul? Rolul premierului Ponta, al vicepremierului Chitoiu si al ministrului Voinea

Incompatibilitatea pe care ar fi dorit-o Mirzac impotriva lui Daniel Tudor urma sa fie adoptata in Parlament printr-o lege de modificare a OUG 93/2012, privind infiintarea ASF.

Presupusele planuri au fost insa date peste cap in 16 octombrie 2013, cand senatorii din Comisiile economica si de buget-finate s-au opus.

Atunci, s-ar fi trecut la planul B - Guvernul urma sa introduca incompatibilitatea care sa il demita pe Tudor de la ASF, printr-o ordonanta de urgenta.

"In conditiile in care amendamentul privind reglementarea unei incompatibilitati care sa-l vizeze exclusiv pe invinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL nu era agreat de membrii celor doua comisii, s-a promovat o noua incompatibilitate (care, de asemenea, il viza exclusiv pe invinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL), promovarea acesteia facandu-se printr-un proiect de Ordonanta de urgenta, proiect care a fost introdus pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din chiar dimineata zilei de 16 octombrie 2013. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, devenind Ordonanta de urgenta nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicata in monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013", acuza procurorii DNA.

"Cercetarile efectuate in cauza au evidentiat faptul ca inculpatul MIRZAC MARIAN cunostea aceste demersuri si urmarea maximalizarea sanselor de ¬reusita¬ a adoptarii acestui act normativ", mai afirma anchetatorii.

Prin OUG 94/2013, Guvernul a introdus o noua conditie pentru membrii Consiliului ASF: “o experienta profesionala în domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor" relevante in domeniile de activitate ale Autoritatii. De asemenea, s-a introdus conditia ca membrii Consiliului ASF sa nu fie rude sau afini pana la gradul al treilea cu membrii Biruourilor penamenante ale Parlamentului. In plus, numarul membrilor Consiului ASF s-a redus de la 11 la 9.

In 17 octombrie 2013, Daniel Tudor a anuntat ca renunta la postul de membru al Consiliului ASF, intrucat sotia sa, Doina Tudor, era senator. Ea nu era, insa, membru al Biroului permanent al Senatului.

Ordonanta de urgenta la care fac referire procurorii este semnata de premierul Victor Ponta si contrasemnata de vicepremierul Daniel Chitoiu si de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

De asemenea, nota de fundamentare a ordonantei ii are ca semnatari pe Chitoiu si pe Voinea.

De altfel, intr-o discutie - interceptata de anchetatori - intre Mirzac si Laura Chitoiu, sotia ministrului de Finante, Mirzac il indica pe Daniel Chitoiu ca posibil initiator al ordonatei de urgenta carea avea sa-l dea jos pe viecpresedintele ASF Daniel Tudor.

In discutia din 15 octombrie, Laura Chitoiu il intreaba pe Mirzac cine a fost cu ideea emiterii ordonantei de urgenta de catre Guvern.

Mirzac ii raspunde ca proiectul ar fi putut pleca chiar de la sotul ei, vicepremierul Daniel Chitoiu.

"Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea sa fi plecat chiar de la Dan (referire la Chitoiu Daniel, ministru al finantelor publice - nota procurorilor), ca probabil el e initiatoru. El mi-a zis, ca l-am intrebat ¬Ai fost la el?¬ si a zis ¬Nu, nu, nu, ca era la guvern. Nu stiu unde naiba a fost... mi-a zis ca ...era la guvern", a raspuns Mirzac, potrivit stenogramei depuse la dosar.

Mai jos prezentam o parte din stenograma convorbirii Laura Chitoiu - Marian Mirzac, din 15 octombrie 2010, cu o zi inainte de publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.

CHITOIU LAURA MIRZAC MARIAN: Alo!

CHITOIU LAURA: Ce faci? Poti sa vorbesti?

MIRZAC MARIAN: Uite... Da. Sunt acasa.

CHITOIU LAURA: A, esti acasa?

MIRZAC MARIAN: Ihi.

CHITOIU LAURA: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu presedinte (referire la Rusanu Dan Radu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara) cand s-a intors?

MIRZAC MARIAN: Ma, da. Am vrut sa te sun, dar nu stiam daca e bine sa te sun. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat s-a plecat mai departe, la Justitie, sa ia avizu si sa... ma rog, totu-i in regula pana acuma si mi-a mai zis o chestie care mi s-a parut destul de interesanta si bine facuta: faptul ca au trimis deja, in acelasi timp, si adresa catre Comisia Europeana in care au scris ce masuri au intreprins..

CHITOIU LAURA: Ihi-ihi! Ca sa-i linisteasca si pe aia.

MIRZAC MARIAN: Evident. Una, ca sa-i linisteasca si pe-aia si doi: ca sa creeze deja o stare ca ᅡTrebuie facuta ca uite le-am scris la aia ca am facut-o. Nu mai ne jucam de-a alba-neagra, ca daca le-am spus la aia c-am facut-o si iara o frecati pe-aicea si o ametiti, iese mult mai urat decat a iesit pana acuma! ᅡ stii?

CHITOIU LAURA: Ihi. A, o idee buna, cine-o fi avut ideea?

MIRZAC MARIAN: Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea sa fi plecat chiar de la Dan (referire la Chitoiu Daniel, ministru al finantelor publice), ca probabil el e initiatoru. El mi-a zis, ca l-am intrebat ¬Ai fost la el?¬ si a zis ¬Nu, nu, nu, ca era la guvern. Nu stiu unde naiba a fost... mi-a zis ca ...era la guvern.

CHITOIU LAURA: ...cine... Si deci aia-si urmeaza cursu, nu?

MIRZAC MARIAN: Da, a zis ca maine, sa vada cum iese maine din sedinta si dup-aia, dupa masa, se duce el la senat si anuleaza partea a doua.

CHITOIU LAURA: A, mi-a zis si mie toate... Da, dar maine are si sedinta aia la noi, ca io l-am intrebat dac-o mai tine pe asta a noastra, stii? Si a zis c-o mai tine, ca el ar fi trebuit sa se duca acolo, la senat, mai devreme, nu?

MIRZAC MARIAN: Pai nu stiu cand e sedinta. Uite ca am zis ca ma uit pe internet dar.... Cred ca-i undeva dupa masa, pe la 3, aia.

CHITOIU LAURA: Ihi.

MIRZAC MARIAN: De obicei, dar chiar ma uit acuma sa vad, dar cred ca-i aia dupa amiaza.

CHITOIU LAURA: Deci e bine in... asa. Tu zici ca-i bine, nu?

MIRZAC MARIAN: Da, da, da.

CHITOIU LAURA: Ca aia intra maine. Ihi.

MIRZAC MARIAN: Da, da, da. Pai daca a trimis-o si aia toate avizele...

CHITOIU LAURA: Inseamna c-or fi aflat si astia, nu?

MIRZAC MARIAN: Gasca?

CHITOIU LAURA: Ihi.

MIRZAC MARIAN: Pai cred ca da. Din moment ce¬

CHITOIU LAURA:...nu, dar or fi aflat mai de mult sau astazi?

MIRZAC MARIAN: Pai...

CHITOIU LAURA:...adica e posibil sa fi aflat mai de mult?

MIRZAC MARIAN:...pai nu ti-am povestit ca a aflat mai de mult? Adica din moment ce-a aflat alalaltu,¬. Ti-am povestit, nu, cu vechimea, cu alea?

CHITOIU LAURA: Pai da, da, stiu, stiu, dar ei poate sperau ca n-o da!

MIRZAC MARIAN: Nu, din moment ce ala...

CHITOIU LAURA:...stiau c-o da?

MIRZAC MARIAN:...era disperat si spunea ¬Domne, fa vechimea mai putina si nu asa in sus¬ stia clar ca se face.

CHITOIU LAURA: A, stia, stia clar. Io am crezut ca astazi au aflat!

MIRZAC MARIAN: Nu. Se stia... Pai dar se stia de la sedinta trecuta, stiau aia, ca e varianta sa se dea asta si tot ii spunea ¬Dar de ce vrei sa dai asta domne? Las-o sa mearga asa!¬. Deci stiau de atuncea ca urmeaza sa... Na, monitorizeaza si ei indeaproape situatia, ca...

CHITOIU LAURA:...e! Normal.

MIRZAC MARIAN:...mi-a zis ca a tipat ala ca de ce atata vechime si nu mai putina, nu stiu ce si nu stiu cum... Era clar ca...

CHITOIU LAURA: ¬auzi, dar tu n-ai vazut modelu, nu? N-ai vazut cum a iesit.

MIRZAC MARIAN: Cum arata? Nu, dar io l-am¬

CHITOIU LAURA: Ihi. Adica a ramas cu 10 ani, cu astea sau a mai lucrat pe el?

MIRZAC MARIAN: Pai nu ¬ si-a zis ¬Domne, este fix toate cerintele pe care mi le-au cerut ei.¬ Deci e clar.

CHITOIU LAURA: Ihi. Bine. Hai ca vorbim maine atunci.

MIRZAC MARIAN: Bine. Hai!

CHITOIU LAURA: Hai mersi! Pa-pa-pa!

MIRZAC MARIAN: N-ai de ce! Ceau !Pa-pa!¬.