¬Prefectul judetului Buzau, Gabriel Balta, nu a stiut sa raspunda marti presei care l-a intrebat ce localitati din judetul sau sunt in acest moment izolate din cauza caderilor de zapada. Ulterior, vicepremierul Liviu Dragnea, aflat in teritoriu impreuna cu prefectul, a declarat ca "le stie, mi le-a spus mie in prefectura".

"In momentul acesta sunt cinci localitati. Stim de Bradeanu, Valcele, si mai sunt trei. Nu le cunosc pe toate, nu stiu in amanunt", a raspuns el presei.

Jurnalistii l-au intrebat pe prefect si de ce prefectura nu raspunde la telefon, Balta a raspuns: "N-am timp tot timpul sa raspund la telefoane".

Declaratiile au fost facute in timpul unei deplasari in teritoriu in judetul Buzau al vicepremierului Liviu Dragnea impreuna cu prefectul judetului.

Dragnea a declarat ca este posibil sa fie instaurat, pentru cateva ore si codul rosu. "Meteorologii nu stiu in acest moment daca se vor intruni criteriile pt cod rosu, din pacate suntem foarte aproape," a spus el.

"Facem tot posibilul sa ajungem la Valcele, e cea mai izolata localitate" a precizat Dragnea.

Problema lipsei de comunicare cu prefectura i-a fost ridicata si lui Dragnea de catre jurnalisti. Intrebat unde sa sune oamenii, intrucat la aceste institutii nu li se raspunde, acesta a replicat ca "eu nu cred ca la aceasta institutie nu se raspunde". Presa s-a plans si de lipsa comunicarii catre presa de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, iar Dragnea a raspuns ca va rezolva aceasta situatie.

"Sarcina pe care premierul mi-a dat-o este sa gestionez aceasta situatie, obiectivul este oamenii. Din fericire niciun om nu a murit din cauza unei eventuale lipse a interventiei autoritatilor", a mai spus Dragnea.

Primarul comunei Breaza, Adrian Druga, a declarat, marti, corespondentului Mediafax ca a incercat in mai multe randuri sa ia legatura cu prefectul judetului Buzau pentru a-i comunica situatia din localitatea grav afectata de ninsori si viscol, insa nu a reusit sa stea de vorba cu acesta, spunandu-i-se, de la cabinet, ca "prefectul este in sedinta".

Primarul a mai spus ca a incercat sa comunice aceeasi situatie si la ISU, insa i-a fost inchis telefonul.

"Am vrut sa fac raportare la ISU si mi-a inchis telefonul inspectoratul. Am incercat sa vorbesc cu prefectul, am reusit sa vorbesc o singura data. In rest, nu l-am prins la telefon, am sunat mereu la cabinetul prefectului, mi s-a spus ca este in sedinta. La rapoartele operative am anuntat ca am sat izolat, Badeni. Nu am primit niciun ajutor. Acum, noi suntem cu o echipa de voluntari, facem la lopata. Zapada este troienita, tocmai ce am trecut de un troian de doi metri si jumatate. Pe alocuri, zapada atinge doi metri in curti, depinde de la gospodarie la gospodarie", a afirmat primarul din Breaza.

El a mai precizat ca a reusit sa deblocheze drumul judetean care face legatura intre comuna si drumul national, desi acest lucru cadea in sarcina societatilor care au contract cu Consiliul Judetean.

"Am deblocat o portiune de 10 kilometri de drum judetean cu forte proprii, nu era treaba noastra, dar am facut-o. Am solicitat sa ne ajute sa deblocam drumul din satul Badeni, unde sunt izolati 100 de oameni, varstnici neajutorati. Incercam sa trimitem paine la ei, ca la noi tocmai ce a ajuns masina cu paine", a mai spus Druga.

El a mai reclamat si faptul ca in satul Breaza nu este energie electrica de patru zile, insa nici o echipa de la Electrica nu a ajuns in zona, desi accesul este posibil acum, dupa deblocarea drumului judetean care face legatura intre comuna si soseaua nationala.