Guvernul a instituit stare de alerta in judetele Buzau, Vrancea si Braila, a anuntat luni premierul Victor Ponta, intr-un comandament de urgenta reunit la Palatul Victoria.

"Incepand cu ora 12,00 semnez hotararea de guvern, o publicam in Monitorul Oficial, pentru cele trei judete suntem in stare de alerta pana cand se va considera ca putem ridica aceasta stare", a spus primul ministru, precizand ca acest lucru nu inseamna restrangerea vreunei libertati cetatenesti si nici achizitii publice sau bani alocati pentru primarii.

In principiu, aceasta stare presupune, a explicat Ponta, asigurarea sub comanda unitara de utilaje si mijloace de interventie, carburant necesar, organizare transport si depozitare alimente, prioritizarea actiunilor de interventie, functionarea retelelor de distributie energie electrica, mentinerea ordinii publice, posibilitatea interzicerii circulatiei pe anumite drumuri si a substantelor periculoase.

"Avand o conducere unitara putem sa indepartam rapid toate consecintele ultimelor doua zile si sa ne pregatim pentru miercuri si joi, cand avem o noua perioada dificila", a spus Victor Ponta.

"Nu e vorba de achizitii sau bani, o sa inceapa speculatiile ca dam bani, tot ce se intervine se intervine de la nivel national si tot ce punem la dispozitie punem de la rezervele statului", a continuat acesta, adaugand ca "toate drepturile cetatenesti raman in vigoare".

In ceea ce priveste circulatia pe drumuri, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat ca tronsonul Bucuresti - Lehliu se deschide la ora 17, iar tronsonul Lehliu - Fetesti se va deschide la "cateva ore dupa ce se termina viscolul".

In plus, Bucuresti - Urziceni a fost deschis de la ora 12, la fel ca si Slobozia - Harsova - Constanta.

Potrivit agentiei Mediafac, starea de alerta se refera, conform legii, la "punerea de indata in aplicare" a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta, respectiv ale unui eveniment exceptional care, prin amploare si intensitate, ameninta viata si sanatatea populatiei, iar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta asigura coordonarea unitara a activitatilor.

Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situatiilor de urgenta sau a starilor potential generatoare de situatii de urgenta poate fi declansata starea de alerta.

Dupa declararea starii de alerta, sunt puse de indata in aplicare planurile de actiuni si masurile de prevenire, de avertizare a populatiei, de limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta.

In timpul starii de alerta poate fi dispusa, ca masura de protectie, scoaterea din zonele afectate sau potential a fi afectate, in mod organizat, a unor institutii publice, agenti economici, categorii sau grupuri de populatie ori bunuri si dispunerea acestora in zone si localitati care asigura conditii de protectie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori si viscol in care este declansata starea de alerta pot primi ajutoare de urgenta si pentru acestea poate fi solicitata acordarea de asistenta internationala.

Pe timpul starii de alerta se pot dispune orice masuri necesare.