Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza pe teritoriul Ucrainei sa evite prezenta in zonele in care se desfasoara manifestatii si sa nu participe la aceste actiuni.

"Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza pe teritoriul Ucrainei sa evite prezenta in zonele in care se desfasoara manifestatii. Avand in vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomanda cetatenilor romani sa nu participe la aceste actiuni, in caz contrar riscand sa fie pedepsiti in conformitate cu noua legislatie in vigoare de la 22 ianuarie 2014", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara si citat de Mediafax.

Atentionarea este valabila indeosebi pentru zonele centrale ale orasului Kiev - Piata Independentei, bulevardul Hresciatik, stadionul Dinamo - dar si pentru alte localitati in care se pot declansa manifestatii asemanatoare.

Cinci protestatari au murit in confruntarile cu fortele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alti aproximativ 300 au fost raniti, anunta un centru medical al opozitiei, citat de AFP.

Uniunea Europeana s-a declarat "socata" de violentele din Ucraina, avertizand Kievul cu "posibile actiuni" si "consecinte" asupra relatiilor bilaterale. "Deplangem in termenii cei mai puternici utilizarea fortei si violentele", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adaugand ca UE analizeaza "posibile actiuni si consecinte asupra relatiilor bilaterale".

"Este prematur sa spun care vor fi aceste actiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem socati de ultimele stiri venite din Ucraina", a subliniat Barroso.

Autoritatile ucrainene au anuntat, miercuri, ca doi barbati au fost impuscati mortal in centrul orasului Kiev, in cursul confruntarilor intre manifestanti proeuropeni si fortele de ordine.