Scrisoare deschisa a Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret": Campania excesiva din aceste zile a determinat numeroase reactii inacceptabile din partea unor parinti, inclusiv violente de limbaj si nu numai la adresa cadrelor didactice

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2014, 12:40 Actualitate | Esenţial

"Campania excesiva din aceste zile a determinat numeroase reactii inacceptabile din partea unor parinti, inclusiv violente de limbaj si nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmatii de tipul cadrele didactice sunt 'slugi ale societatii' sunt de netolerat", avertizeaza Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret". FSE a trimis astazi o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, senatorului Ecaterina Andronescu, deputatului Angel Tilvar si ministrului Educatiei, Remus Pricopie. Federatia subliniaza ca "de la banala creta, care lipseste cu desavarsire, si pana la mobilierul scolar, in multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de catre parinti si cadre didactice".
 
Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" (FSE Spiru Haret) a trimis astazi, 17 ianuarie, o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, senatorului Ecaterina Andronescu (presedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat), deputatului Angel Tilvar (presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Camera Deputatilor) si ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

In cadrul scrisorii, federatia inventariaza problemele de finantare cu care se confrunta scolile si avertizeaza ca "atat cadrele didactice, cat si parintii 'cotizeaza' prin diferite metode la 'bunastarea' sistemului. De la banala creta, care lipseste cu desavarsire, si pana la mobilierul scolar, in multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de catre parinti si cadre didactice".

"Campania excesiva din aceste zile a determinat numeroase reactii inacceptabile din partea unor parinti, inclusiv violente de limbaj si nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmatii de tipul cadrele didactice sunt 'slugi ale societatii' sunt de netolerat. In aceste conditii, daca se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar si unul pentru parinti si elevi", subliniaza Federatia.

FSE Spiru Haret sustine ca angajatii scolii care nu "vin cu bani de acasa" "risca sa primeasca pentru activitatea lor in unitate calificative de la Bine in jos, calificativul Foarte bine fiind exclus. De ce? Pentru ca, prin Fisa-cadru de autoevaluare/evaluare in vederea acordarii calificativului anual pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar (Anexa nr. 2 la Metodologia de evaluare anuala a activitatii personalului didactic si didactic auxiliar, aprobata prin O.M.E.C.T.S. nr. 6143/01.11.2011, modificat prin O.M.E.C.T.S. nr. 4613/28.06.2012), cadrele didactice sunt obligate sa contribuie financiar la desfasurarea procesului instructiv-educativ din unitate, daca doresc sa obtina calificativul Foarte bine".

FSE Spiru Haret sustine ca este necesar sa fie inscris in noua Constitutie principiul gratuitatii invatamantului de stat. "Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" considera ca, in contextul discutiilor privind noua Constitutie, este nevoie de o dezbatere publica nationala si pe articolele privind educatia. In cadrul acesteia, liderii partidelor, indiferent de coloratura si orientare, trebuie sa spuna deschis daca mai sustin sau nu ca invatamantul obligatoriu sa fie gratuit", se arata in scrisoarea deschisa.
 
Citeste continutul integral al Scrisorii Deschise

"Avand in vedere situatia creata de evenimentul de la Scoala Gimnaziala "Maria Rosetti" (fosta Scoala Generala nr. 10) din Bucuresti, dar si luarile de pozitie pe acest subiect, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" considera ca este nevoie de o dezbatere la nivel national privind rolul angajatului din unitatea de invatamant si necesitatea inscrierii in noua Constitutie a principiului gratuitatii invatamantului de stat.

Dincolo de gravitatea cazului prezentat pe larg de mass-media, problema subfinantarii invatamantului ramane. Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a incercat, pe diverse cai, sa ascunda saracia din educatie.

Cu toate ca articolul 32 alin. (4) din Constitutia Romaniei prevede ca "invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii", atat cadrele didactice, cat si parintii "cotizeaza" prin diferite metode la "bunastarea" sistemului. De la banala creta, care lipseste cu desavarsire, si pana la mobilierul scolar, in multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de catre parinti si cadre didactice.

Acelasi lucru se intampla si cu articolul din Legea Educatiei Nationale, care prevede ca invatamantului i se aloca anual minim 6% din PIB. Cu toate ca de vreo 10 ani legea prevede acest lucru, niciun Guvern nu a alocat acest procent pentru scoala romaneasca. Mai mult, prin ordonante de urgenta, aplicarea dispozitiei privind alocarea a 6% din PIB pentru educatie a fost prorogata succesiv.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" considera ca, in contextul discutiilor privind noua Constitutie, este nevoie de o dezbatere publica nationala si pe articolele privind educatia. In cadrul acesteia, liderii partidelor, indiferent de coloratura si orientare, trebuie sa spuna deschis daca mai sustin sau nu ca invatamantul obligatoriu sa fie gratuit.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" sustine ca o tara democratica trebuie sa investeasca in invatamant si sa asigure sanse egale la educatie tuturor copiilor. Acest lucru, transpus in lege, inseamna alocarea de fonduri pentru educatie, care sa acopere toate necesitatile unitatilor de invatamant. De zeci de ani continuam sa ne mintim singuri ca invatamantul este gratuit, fie ca suntem angajati ai scolii, fie ca suntem parinti sau simpli spectatori ai actului educational. Consideram ca a venit momentul sa spunem clar ce vrem si sa alegem. Nu este normal ca angajatii din invatamant sa sufere pentru nedreptatile la care este supus invatamantul de catre clasa politica.

Si vorbim despre acei angajati ai scolii care, daca nu "vin cu bani de acasa", risca sa primeasca pentru activitatea lor in unitate calificative de la Bine in jos, calificativul Foarte bine fiind exclus. De ce? Pentru ca, prin Fisa-cadru de autoevaluare/evaluare in vederea acordarii calificativului anual pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar (Anexa nr. 2 la Metodologia de evaluare anuala a activitatii personalului didactic si didactic auxiliar, aprobata prin O.M.E.C.T.S. nr. 6143/01.11.2011, modificat prin O.M.E.C.T.S. nr. 4613/28.06.2012), cadrele didactice sunt obligate sa contribuie financiar la desfasurarea procesului instructiv-educativ din unitate, daca doresc sa obtina calificativul Foarte bine.

Iata cateva exemple de Criterii de performanta prevazute in Fisa-cadru de evaluare, care presupun contributii financiare din partea personalului didactic:
 • implicarea in activitatile de proiectare a ofertei educationale la nivelul unitatii
 • organizarea si desfasurarea activitatilor extracurriculare
 • participarea la actiuni de voluntariat
 • aplicarea testelor predictive, interpretarea si comunicarea rezultatelor
 • valorificarea competentelor stiintifice, didactice si metodice dobandite prin participarea la programele de formare continua/perfectionare
 • implicarea in organizarea activitatilor metodice la nivelul comisiei/catedrei
 • dezvoltarea de parteneriate si proiecte educationale in vederea dezvoltarii institutionale
 • promovarea imaginii scolii in comunitate prin participarea si rezultatele elevilor la olimpiade, concursuri, competitii, activitati extracurriculare si extrascolare etc.
De subliniat faptul ca respectivele criterii de performanta sunt elaborate tinand cont de atributiile cadrului didactic, astfel cum sunt acestea detaliate in Fisa-cadru a postului (Anexa nr. 3 la aceeasi Metodologie).

Nu trebuie sa uitam insa ca beneficiarii directi ai sistemului de invatamant sunt elevii. Pe cale de consecinta, primii interesati de bunul mers al invatamantului ar trebui sa fie parintii - aceia care, prin plata impozitelor si a altor dari catre stat, platesc deja pentru educarea copiilor lor, astfel ca nu ar trebui sa mai sustina financiar unitatea de invatamant prin fondul clasei/scolii. In aceste conditii, este imperios necesar ca acestia sa se implice pentru ca scoala sa primeasca finantarea necesara acoperirii tuturor costurilor scolarizarii, punand presiune pe autoritatile administratiei publice locale si centrale pentru a suporta, din fondurile publice, ceea ce ei plateau prin "chetele" de la nivelul unitatilor de invatamant.

Fiecare trebuie sa inteleaga ca angajatii din unitatile de invatamant nu au nicio vina cand vine vorba de posturi blocate, de lipsa materialelor igienico-sanitare, de lipsa cretei/markerelor si a altor mijloace de invatamant necesare in laboratoare, biblioteci, ateliere, sali de sport etc.

Iata numai cateva exemple de situatii existente in unitatile de invatamant:
 • Acolo unde nu exista table SMART (deci nu exista calculator/laptop in fiecare clasa) comunitatea asigura, eventual, table clasice sau table pentru markere. Dar niciodata nu sunt bani si pentru creta alba, creta colorata, markere, bureti clasici si bureti pentru tablele albe. Nu mai vorbim de "clestii" pentru tinut creta. Acestia sunt un "moft" sau sunt necesari doar pentru copiii gradinitelor particulare. Cadrele didactice si elevii pot scrie si fara sa-si protejeze mainile... ce daca unii au facut tot felul de dermatite!
 • Si daca avem table SMART, avem oare programe si soft-uri educationale pentru toate temele, la toate disciplinele? Nici varianta manualelor electronice nu exclude integral "tabla", cel putin pentru urmatorul deceniu, la multe dintre discipline. Si avem bani sa asiguram service-ul pentru toata aparatura electronica? Si ni se permite sa incadram (chiar si atunci cand atat de "restrictiv-penuricele" noastre normative permit!) informaticieni si administratori de retea? Ne-am invatat sa intretinem si sa reparam in sistem "Dacia 1300": toata lumea se pricepe si se potriveste orice cheie!
 • Tot mai des cadrele didactice inlocuiesc tabla cu lucrul individual sau de grup pe fise de lucru/de documentare/ghiduri de studiu sau alte mijloace didactice care permit o mai mare adecvare la ritmurile de lucru si invatare ale elevilor. La noi, toate acestea se elaboreaza de fiecare cadru didactic (la americani, profesorul de la clasa stabileste doar ce varianta de material didactic sa multiplice...). Dar nu ne ajunge obligatia creativitatii, nu ne punem nici macar problema accesului elevilor la ele, adica problema practica a multiplicarii. Toata lumea considera ca este asigurata dotarea necesara daca sunt imprimante si copiatoare in scoala. Dar cadrele didactice sau elevii trebuie sa asigure fondurile pentru consumabile (si hartia, si tonerul costa!). Ce sa mai spunem de organizarea examenelor nationale, a simularilor si a altor testari, pentru desfasurarea carora sumele alocate de minister pentru o operatie minora, dar esentiala - multiplicarea subiectelor, sunt infime, iar scolile se roaga sa nu fie nominalizate ca centre de examen sau evaluare.
 • Si plecand de la "clasicele" table, ajungem si la problema "clasicelor" sali de clasa. Putem organiza activitatea de predare-invatare pe cabinete si laboratoare/ateliere/sali cu destinatie speciala la toate disciplinele si la toate orele, ca "la americani", de exemplu? Sau vrem sa rezolvam introducerea mijloacelor electronice la toate disciplinele? Unde ar trebui sa se faca si orele de TIC/Informatica si toate orele disciplinelor pentru care exista programe educative in format electronic, cand exista, cel mult, un cabinet de informatica? Si de aici ajungem din nou la problema incadrarii: sa continuam sa le cerem "profilor de Info" sa fie un soi de mafalde si sa asigure buna fuctionare a tot ceea ce inseamna material didactic electronic si toate sarcinile care presupun suport electronic in scoala?!
 • Ramanand la salile de clasa: sa presupunem ca primaria asigura mobilierul; oare asigura ea mobilier ergonomic in functie de varsta elevilor? Ce facem daca in scoala se invata in doua schimburi si acelasi mobilier este folosit si pentru ciclul primar/gimnazial si pentru cel liceal? Sau "rezolvam" problema asa cum a facut-o o renumita primarie municipala, care a distribuit in scoli mobilierul fara a lua in considerare "dimensiunile" si nevoile elevilor, tinand cont doar de ceea ce putea procura ofertantul "castigator" al licitatiei? Si ce face dirigintele care nu a avut norocul sa ia clasa in primii ani dupa aducerea mobilierului? Si-a pus cineva problema fondurilor pentru intretinerea si repararea acestui mobilier? De la materiale pentru curatarea si intretinerea suprafetelor de lemn/plastic, pana la personalul priceput si angajat sa faca aceste operatii. Sau aceste generatii de elevi nu mai murdaresc si nu mai strica nimic, incat mobilierul adus acum 8 ani/la alegerile anterioare sa arate civilizat pentru orice noua clasa? Sa nu mai vorbim de "ambientarea" clasei (care, de multe ori, inseamna inclusiv obligatoriu igienizare anuala), care da cosmaruri dirigintilor si pentru care nu au existat si nu exista fonduri. Primaria schimba, eventual, tamplaria, dar nu cumpara/schimba jaluzele, perdele, nu pune aer conditionat. Ce, elevii si profesorii nu pot sta in clase supraincalzite (sau din contra)? Suntem constienti de importanta temperaturii din spatiile scolare doar atunci cand vin examenele.
 • Tot pe cadrele didactice (in special cele "de serviciu pe scoala") cade ponosul cand vine vorba de securitatea elevilor. Nicio scoala nu are incadrarea prevazuta de normative pentru acest domeniu. Introducerea camerelor de luat vederi poate rezolva doar problema unor acte minore de violenta, ca, de altfel, si atat de invocatele programe educative de combatere a violentei. Oprirea patrunderii unor persoane rau intentionate in spatiile scolare sau a manifestarilor de violenta fizica de grup nu o poate realiza profesorul de serviciu, ci personalul specializat si angajat in acest scop. Si daca scoala a fost obligata sa reduca paza specializata la programul de noapte, cine plateste pentru a asigura paza in timpul zilei? Sau ne vom autolinisti accentuand responsabilitatea dirigintilor si a profesorilor de serviciu?
De mentionat ca, acum cateva zile, Inspectoratul General al Politiei Romane a dat publicitatii un studiu potrivit caruia peste 70% din scoli nu au asigurate servicii de paza, consecinta directa a disponibilizarilor majore care au avut loc in ultimii 10 ani in sistem, dar si a blocarii posturilor vacante.

Si ce ar trebui sa faca sutele de cadre didactice agresate verbal sau fizic de parinti?

Campania excesiva din aceste zile a determinat numeroase reactii inacceptabile din partea unor parinti, inclusiv violente de limbaj si nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmatii de tipul cadrele didactice sunt "slugi ale societatii" sunt de netolerat. In aceste conditii, daca se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar si unul pentru parinti si elevi.
 • Ne-am "obisnuit" ca la grupurile sanitare sa nu fie hartie igienica, sapun, prosoape/aparate de uscare a mainilor, sa miroasa dezagreabil... E o mare realizare pentru o scoala daca are grupuri sanitare renovate si acceptate de inspectia sanitara, dar nimeni nu-si pune apoi problema ca instalatiile acestea trebuie intretinute si reparate, desi e un lucru de bun simt faptul ca gradul de uzura creste rapid in cazul utilizarii de catre un numar mare de persoane, cu atat mai multe de catre copii. Lipsei materialelor de igienizare li s-a adaugat in ultimii ani incadrarea sub normative a personalului de serviciu si de intretinere. Cadrelor didactice si directorilor li se adreseaza cele mai frecvente reprosuri privind igiena in scoala, ca si cum acestia ar fi multumiti sa lucreze in astfel de conditii sau ar avea in fisa postului sarcini de salubrizare.
 • Si sa nu uitam programul "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", in cadrul caruia, timp de o saptamana, trebuie desfasurate activitati extracurriculare si extrascolare, dupa un orar specific. Pana acum, aceste activitati au presupus inclusiv vizite la muzee, excursii tematice, iesiri la spectacole etc. - toate organizate de cadrele didactice si finantate de parinti. Cel mai probabil, in acest an "Scoala altfel" va presupune vizite in jurul scolii, activitati de recreere in curtea unitatii scolare si altele asemenea, care nu presupun contributii financiare sau aporturi de vreun fel din partea parintilor.
 • S-a insistat mult pe faptul ca scoala trebuie sa vina in intampinarea nevoilor elevilor, sa-i ajute sa-si identifice si sa-si valorifice aptitudinile. Dar cine sustine dotarile pentru cercuri, cluburi si alte activitati extraccuriculare? De la aparatura cu un nivel tehnologic ridicat absolut necesara cercurilor stiintifice, de inventica, de cercetari pentru elevi, la instrumente muzicale, instalatii de sonorizare sau la costumele pentru ansamblurile artistice, toate cer sustinere financiara, nu doar talent si disponibilitate pentru efort. Vrem cat mai multe proiecte extracurriculare, dar, desi au devenit de-a dreptul obligatorii pentru fiecare cadru didactic, continuam sa le consideram in sfera voluntariatului pentru cei ce le initiaza si organizeaza. Tot mai multe scoli participa la proiecte educative europene sau internationale, dar nimeni nu-si pune problema sustinerii financiare necesare acestei participari. E "de la sine inteles" ca acele cadre didactice care au fost capabile sa elaboreze proiecte eligibile au si "obligatia" sa asigure tot materialul de marketing educational (nu doar sa-l conceapa), sa se "descurce" cu cazarea, masa si petrecerea timpului liber pentru partenerii/invitatii in program etc.
Multe din aceste probleme au fost rezolvate prin asociatiile de parinti, constituite legal si functionand conform reglementarilor in vigoare, in exercitarea rolului lor de "parteneri educationali", care nu are nimic in comun cu mult-mediatizata "spaga". In acelasi timp, insa, nu trebuie sa cada in sarcina parintilor sa acopere, din buzunarul propriu, lipsa de fonduri datorata alocatiilor bugetare insuficiente.

Ceea ce nu vor sa inteleaga autoritatile centrale si locale si o parte a opiniei publice este ca scoala trebuie sa functioneze in fiecare zi, ca scoala are program "non-stop", nu de campanie sau de sarbatoare, ca nu functioneaza "sezonier" si ca insasi periodicitatea specifica scolii accentueaza (doar aparent paradoxal!) necesitatea continuitatii si adecvarii finantarii.

La acestea se adauga faptul ca trebuie asigurate conditii civilizate de munca/invatare, nu doar pentru elevi, ci si pentru salariati. Si ei trebuie sa vina cu placere la scoala!!! O scoala in care atat elevii, cat si personalul angajat vin cu placere va fi o scoala in care problema "spagii" va disparea "in mod natural", iar buchetul de flori oferit cadrului didactic va fi doar un simbol al bucuriei de a lucra impreuna si de a invata.

Avand in vedere toate acestea, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" apreciaza ca trebuie reconsiderat nivelul costului standard per elev/prescolar si adoptate in regim de urgenta Codul de etica si Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare trebuie sa acorde consiliere de specialitate unitatilor de invatamant in vederea elaborarii regulamentelor interne. Nu in ultimul rand, este obligatorie alocarea resurselor financiare necesare desfasurarii in conditii optime a intregii activitati de la nivelul unitatilor de invatamant, astfel incat contributiile financiare ale salariatilor si parintilor sa fie excluse.

Toate acestea, daca dorim cu adevarat sa avem un invatamant de calitate!
 
Bucuresti, 17 ianuarie 2014
PRESEDINTE
Prof. Marius Ovidiu Nistor"


Citeste mai multe despre   5036 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  nu este creta? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 12:50)

  gica pantalon [utilizator]

  pai in loc sa finanteze educatia, guvernele arunca bani pe biserici. ce bine e sa termini facultatea de mitologie aplicata (aka teologie)
  • -9 (9 voturi)    
   sigur (Vineri, 17 ianuarie 2014, 14:53)

   Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   asta e cauza tuturor relelor, ca se cheltuiesc cateva milioane pt biserici. Nu ca se cheltuiesc milioane pe adaposturi si hrana pt cainii vagabonzi, nu ca se construiesc stadioane de sute de milioane de euro, ca se schimba borduri de zeci de milioane de euro, si in general ca se fura cu mana bagata pana la cot din banul public.

   Asta e ca aia cu "strecuram tantarul dar inghitim camila"
   • +7 (7 voturi)    
    n-ai inteles (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:08)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    dreptul oamenilor de a se ruga la ce vor ei nu implica obligatia de a fi finantati de stat (deci si de mine).
    bisericile se pot finanta de membrii cultului respectiv, nu de stat, din bani care pot merge la educatie (sau alte prioritati).
    daca in tara se fura, asta nu inseamna ca e in regula sa se arunce "cateva milioane" aiurea. bordurile, strazile, stadioanele sunt de interes public, chestiuni normale intr-o tara civilizata, pe finantarea bisericilor nu este de interes public. prin asta nu reiese ca ma simt confortabil cu jaful din tara. simplu
   • +6 (6 voturi)    
    si inca o chestie (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:13)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    atunci cand basculezi bani din fondul de urgenta al guvernului in curtea BOR, inseamna ca faci prioritate din ceva neesential
   • +4 (4 voturi)    
    bisericile au şi angajaţi (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:43)

    Vasilena [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    " numărul lăcaşelor de cult din ţara noastră atinge 18.429 de biserici, în timp ce şcolile sunt de peste 4 ori mai puţine, ajungând doar la 4.022 de unităţi."
    Scolile nu au mecanic de întreţinere angajat, nu au paznici şi nu au personal pentru curăţenie.
    Salariile preoţilor sunt plătite din bugetul de stat şi cel puţin încă un angajat/biserică.
    Este adevărat că se fură imens, dar nici problema lăcaşelor de cult nu e de neglijat.
    Strop cu strop se face marea.
   • +3 (3 voturi)    
    banii si bor (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:00)

    sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    pe linga ca primeste bani de la stat, pe linga ca primeste tot de la comunitate, preotul care a oficiat la inmormintarea cuiva din familie a cerut o donatie(fara care nu ar fi oficiat slujba, cerinta explicita) + micile bacsisuri cu luminarele pomeni etc.
    Asa ca mai incet cu bisericile. Acum bisericile sint un centru de disparsare a imoralitatii si coruptiei. Asta se datoreaza Sinodului, implicarii politicului in organizarea bisericii, mitropolitului etc. Nu are nici o legatura cu Dumnezeu,Isus , Biblia, morala, iubirea.
  • -3 (7 voturi)    
   Tagma dascalilor, ca si a medicilor, corupte! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:18)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   Acesti dascali trebuiesc toti dati afara din sistem. Au mentalitati comuniste, muncesc doar 3-4 ore pe zi, au vacanta de 4 luni si jumatate pe an si ii invata pe copii doar materii arhaice, in cantitati uriase, obligand elevii sa le invete pe de rost. Gata sa se vanda lui Vanghelie sau oricaruia care le promite aceeasi viata placuta, se plang ca sunt prost retribuiti, dar refuza sa plece din sistem pentru ca sunt incompetenti si nu incapabili sa se reorienteze profesional.
   Au 4 sindicate conduse de niste lideri penali si hoti, cativa cu dosare, care ii mana ca pe niste animale in bratele USL.
   Ca si Sanatarea, Educatia tine Romania in Evul Mediu prin conservatorismul endemic a acestei bresle care trebuie reformata total. Dati afara actualii dascali, majoritatea cu pile si relatii, corupti si incompetenti coroborata cu schimbarea totala a programei scolare care in loc sa promoveze competenta, promoveaza materii ineficiente si depasite de vreme.
   Asta e adevarul, ca vor sau nu dascalii, acesti actuali corupti ai unei societati falimentare!
  • 0 (0 voturi)    
   prin comparatie! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:57)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   nu cumva avem prea multe scoli in zona rurala? nu cumva mentinerea unei cladiri costa mai mult decat transportul elevilor la o scoala mai mare si mai buna?
   Avem scoli cu 30 de elevi, dar au director si secretara si sef de sindicat si... si... si...
   Nu se poate comasa peste tot [;ipsa de drumuri] dar de ce sa nu se faca acolo unde se poate?
 • +15 (17 voturi)    
  Sefii din sindicate sa taca (Vineri, 17 ianuarie 2014, 12:53)

  JG [utilizator]

  Sefii din sindicate sa taca.
  Ei sint, alaturi de ministeriabili, cei mai mari spagari din sistem.
  La fel ca la Metou (Radoi), minerit (Condescu), petrol (Luca), ... si nu numai.
  • 0 (0 voturi)    
   sindicalistii sa taca (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:44)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui JG

   Sa taca sefii de sindicata asa cum au tacut pana acum. Dar pana acum ce-au pazit liderii sindicali si sindicalistii din invatamant????? Au declarat si ei acum ca din 2011 tot asteapta sa apara metodologia de concurs a directorilor de scoala, ca sa nu mai fie numiti politic, ca in LEN este specificat asa ceva.
 • +12 (14 voturi)    
  Sunt curios ... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 12:57)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  ... sa vad cum o "scalda" ministrul Educatiei in fata acestor argumente...
  Declara toate cadrele didactice "infractori" pentru ca au folosit niste bani neoficiali pentru sustinerea procesului de educatie la nivelul timpurilor noastre, sau modifica legislatia astfel incat sa poata functiona legal "fondul clasei" ?
  • +10 (10 voturi)    
   normalitate !!! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:12)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Invatamantul de stat este prin lege GRATUIT, deci sa aloce fonduri cat sunt necesare sistemului . Fara fondul clasei si alte taxe ascunse . Cine are si vrea sa cea o atentie profesorilor (max 20ron) nu are decat , dar asta nu inseamna ca cei ce nu au sa fie ”persecutati” toti copii sa fie tratati la fel , ca au sau nu parinti bani
   • +1 (1 vot)    
    cat? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:50)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui sipu

    cine defineste? per comuna? per judet? fondurile necesare la Filiasi sunt egale cu cele de la Teius?
    Iar alocarea de la bugetul central este DOAR pentru salarii (restul fiind in bugetele locale). Asa ca dl.Nistor vrea 6% la SALARII.
    Scoala din Vascauti trebuie intretinuta de la bugetul de stat sau de la bugetul local? Sa faca sindicatul presiune pe primar nu pe ministru!
    Si in UE sunt comune sarace cu scoli in consecinta ....
  • +1 (3 voturi)    
   pai, (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:24)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   eu aici cred ca e problema: cadrele didactice, e drept mizerabil platite, nu au interes ca fondul clasei sa fie "legalizat"!
 • +12 (14 voturi)    
  Traim in minciuna si manipulare grotesti! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:12)

  GAVRILACHE [utilizator]

  Sunt absolut de acord cu punctul de vedere al FSE! Mi-e si greu sa inteleg cum de este posibil ca iesirile de "tzoapa"/"mitocan" a catorva profesori sa obtureze intr-un asemenea hal realitatea! Nu sunt profesor dar cunosc sistemul perfect! Daca un profesor cu salariul de 200 Euro nu aduce bani de-acasa ca sa intretina sistemul este...TERMINAT! In acest timp, conducerea scolii, consiliul de administratie, inspectoratul, ministerul emit pe banda rulanta decizii, obligatii absurde, birocratia este enorma, totul e o bataie de joc! Nimeni (din cei ce conduc) nu mai este interesat de modul in care un profesor invata copiii! Pe ei nu-i intereseaza daca un profesor e bun sau prost ci doar daca EXECUTA CE I SE CERE!!! Asa se si dau calificativele! Traim in minciuna si suntem manipulati! Evenimente intamplatoare, desconspirarea catorva cretini, ne indigneaza, ne mobilizeaza! Intre timp, mizeria se intinde peste noi ca mucegaiul!
  • +1 (1 vot)    
   si daca? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:54)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui GAVRILACHE

   si daca NU aduce NIMENI, pe cine mai termina?
   Cine -din partea sindicatului- permite asa ceva in Consiliul de Administratie?
   De asta s-a opus sindicatul ca parintii sa fie preponderenti in C.A.?
 • +16 (16 voturi)    
  In sfarsit ! cineva spune adevarul (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:14)

  lp [utilizator]

  Acest guvern nenorocit isi inchipuie ca noi vedem doar ce ne arata ei, prin latrina 3 !
  Profesoara de la care a plecat scandalul trebuie pedepsita. Dar de aici si pana la isteria cu banii pe care parintii SUNT OBLIGATI de GUVERN sa-i dea scolii, prin subfinantare, e o distanta de ani lumina.
  O sa ne puna sa semnam ca nu luam medicamente din banii proprii cand stam in spital, iar daca luam, e vina medicului care ni le-a recomandat, nu a lui Nicolaescu (care da banii cui trebuie). Asta e mafia USL-ista, cu tentaculele extinse in toate domeniile
  • +8 (8 voturi)    
   Corect! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:34)

   GAVRILACHE [utilizator] i-a raspuns lui lp

   De 24 de ani, de vina sunt cei care isi fac treaba, nu cei care conduc! Nu sunt bani de medicamente? De vina sunt medicii si pacientii, cei care se imbolnavesc ca prostii! Ca nu exista politician "ne-bogat", ca avem parlamentari cu ghiotura care primesc bani de pomana, ca functionarii sunt mai multi decat in orice alta tara (exceptand, da, exceptand una singura, Grecia!), astea si multe altele nu se pun! De vina sunt profesorii, medicii... Cat de prost ministru trebuie sa fii sa vrei sa faci un cod etic pentru profesori atata timp cat stii foarte bine mizeria din sistem!?
  • +2 (4 voturi)    
   rectificare! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:18)

   fdan [utilizator] i-a raspuns lui lp

   Finantarea scolii de catre parinti se practica de cand ma stiu profesor, adica de aproape 40 de ani. La fiecare doi ani am sarcina sa-mi zugravesc clasa, sa repar mobilierul si altele asemenea. Cum? Caut " sponsori" , adica apelez la parinti, pentru munca gratis daca se pricepe cineva sau sa caute mesteri pe care tot ei sa-i plateasca. Conform isteriei din zilele acestea, s-ar parea ca primesc mita, ca sunt corupt, adica ultimul om de pe pamant.
   • +3 (3 voturi)    
    Depinde (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:20)

    DV [utilizator] i-a raspuns lui fdan

    Daca dati note mai mari sau tratament preferential celor care contribuie atunci sunteti corupt.

    Daca nu, atunci sunteti o victima a necunoasterii drepturilor si legilor din Romania si ii puteti spune directorului care va traseaza sarcina de a cere bani parintilor ca nu intentionati sa continuati sa-i acoperiti incompetenta facand o fapta posibil penala si nu are decat sa inceapa sa-si indeplineasca obligatiile de serviciu care includ si obtinerea de fonduri de la primarie si eventuali parteneri privati. (Parteneri privati nu inseamna "clientii" captivi ai sistemului adica parintii si elevii.)
 • 0 (6 voturi)    
  eu ma asteptam ca liderii de sindicat (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:25)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  sa-si ceara scuze, cind colo in nesimtirea lor ei acuza parintii.
  • 0 (4 voturi)    
   scuze pentru ce? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:54)

   Vasilena [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Am avut o colegă ţigancă, fată cuminte, dar...la un control sanitar, a avut păduchi în cap. Toţi copiii au fost controlaţi, nu numai ea. I s-a spus să se igienizeze...a venit tatăl ei la şcoală, a pătruns în sala profesorală şi a vrut să bată toţi profesorii, că i-au jignit fata, a intervenit Poliţia.
   Dar au fost şi cazuri când părinţii au admonestat profesorii, cum de îşi permit să strice media odraslei-nu vorbesc din poveşti.
   Cazul Kiriţescu este chiar absurd: o adolescentă obraznică livrează presei o înregistrare scoasă din context. Este sprijinită în afirmaţii de un cadru didactic, care înregistrează discuţii libere de la o sedinţă a profesorilor, făcută cânva: o răzbunare prostească, care se va întoarce împotriva respectivului cadru didactic.
   • +2 (2 voturi)    
    Scos din context?! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:10)

    DV [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

    Si in ce context vi se pare potrivit ca un profesor sa comita infractiunea de santaj, adica sa ceara sume mari de bani elevilor amenintandu-i ca in caz contrar ii va forta sa stea in cele mai jegoase banci?
  • +1 (1 vot)    
   parintii sunt mereu de vina (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:47)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Parintii sunt mereu de vina, pentru ca nu au cum sa se apere, nici in scoala, nici in afara ei ca nu sunt organizati. Nu au decat o asociatie de parinti pe tara, reprezentata de d-na Guna, care apara tot interesele cadrelor didactice, ca nu cumva sa ii supere.
 • +1 (7 voturi)    
  Scârba tolomacă de șef de sindicat... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:43)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Nea scârbă face acum apologia ploconului ? N-a spus nimic împotriva învățătoarei- și acum o și apără...
 • +10 (18 voturi)    
  O mizerie de scrisoare (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:47)

  Chianti [utilizator]

  menita sa justitice nejustificabilul.

  Faptul ca sistemul este subfinantat (de vazut si asta cit este de subfinantat sau poate este foarte ineficient in a utiliza banii existenti...accept insa ca este subfinantat!) nu justifica deloc atitudinile de vechili pe plantatie pe care au demonstrat-o in ultima vreme (si care era stiuta de mult timp) profesorii in raport cu parintii sau elevii.

  Cum adica sa-ti permiti limbaj de mahala fata de parinti care nu vor sa dea bani la fondul clasei sau pt cadouri? Eu unul nu primesc cadouri de la clienti, de unde si pina unde un profesor ar trebui "omenit" cu cadouri, de multe ori extravagante?

  Este sistemul subfinantat? Faceti greva, dragi dascali, protestati impotriva guvernelor, impotriva politicienilor. Nu mai tratati parintii si elevii ca vaci de muls pentru a putea sa va faceti profesia onest si la standarde acceptabile. Faptul ca sunteti platiti prost NU justifica absolut deloc marlania, grobianismul, atitudinea persiflatoare pe care le-am auzit cu totii in ultimele saptamani.

  Iar acest comunicat e o rusine menit sa puna iar presul peste mizerie.
  • -3 (13 voturi)    
   o mizerie este comentariul (Vineri, 17 ianuarie 2014, 14:03)

   lp [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   s-a auzit de la doua (2) profesoare. Discutia ce a urmat nu s-a referit, cum ar fi fost firesc, la a condamna cadourile si spagile, ci la fondul clasei. Fondul clasei este strans de catre asociatia de parinti, suma per elev este stabilita de parinti, banii sunt administrati de parinti si utilizati pentru a cumpara hartie igienica si creta. cum au profesorii o vina pentru asta ??!!
   • -2 (6 voturi)    
    Ne lasi? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:46)

    Chianti [utilizator] i-a raspuns lui lp

    Am auzit in perioada asta si un "domn" profesor care ii facea "boi" pe niste elevi ca au dat bani altcuiva. Am auzit si cum un consiliu profesoral complota sa o dea afara pe pustoaica aceea care spusese adevarul: CA NU ESTE NORMAL SA-I TAPEZI DE BANI PE COPII SI PARINTI!

    Hai ca ne crezi naivi, ca sa spun asa, ca acesti bani sunt pt "fondul clasei". Zugravirea cladirii, cumpararea de banci noi NU se fac din banii parintilor care si-au platit deja impozitele la stat. Cum adica conditionezi stergerea absentelor de plati in bani?

    Mai esti si nesimtit sa vii sa postezi aici. Cind sunteti in fata directorilor si politicienilor, va...pe voi de frica, in schimb sunteti foarte aroganti, importanti si sfatosi nevoie mare cu parintii si copii.

    Nesimtitilor!
    • -1 (5 voturi)    
     Văd că eşti dezinformat (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:22)

     Vasilena [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

     Acea puştoaică, în anul şcolar trecut, a fost la un Consiliu profesoral, unde a jignit toţi profesorii prezenţi. Atunci s-a propus scăderea notei la purtare la nota 3, dar după intervenţii (nu ştim de unde) s-a ajuns la nota 7.
     Iar schimbarea băncilor a hotărât-o Comitetul de părinţi.
     Dvs. apăraţi un adolescent obraznic care , încurajat, va fi acel funcţionar pe care azi îl înjuraţi pentru incompetenţă, aroganţă.
     În loc ca părinţii să colaboreze sinergic cu dascălii, produc conflicte care numai bine nu fac educaţiei unor adolescenţi şi aşa rebeli din cauza hormonilor.
     • +3 (5 voturi)    
      Acea pustoaica (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:54)

      Chianti [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

      A fost, cel mult, educata de individe gen profesoara care le spunea parintilor "Voi sunteti ori saraci ori nesimtiti".

      Da, prefer sa apar un adolescent obraznic decit sa iau apararea unor profesori smecheriti in si de sistemul de invatamant romanesc. Cit de convenabil este, doamna, sa dati nota 3 la purtare unor pustani in timp ce va aparati colegii care sunt echivalentul politicienilor penali in invatamant!

      Stim si ca parinti nu au ce face cu banii acasa si se gandesc sa mai schimbe bancile claselor copiilor! Exact de asta are nevoie invatamantul romanesc: parintii sa colaboreze cu dascalii! Sa le mai cumpere un lantisor de aur, niste cozonaci la Craciun, plocoane de 1 si 8 Martie etc.

      Doamna, stiti ceva? Nu le mai faceti doamna educatie! Cine stie ce mai invata de la educatia primita de la "dascali"! Sa fure, sa primeasca mita, sa trateze injositor "saracii", sa fie docili cu puternicii zilei, pentru astea zau ca nu e nevoie ca parintii sa schimbe anual bancile scolii.
    • +3 (3 voturi)    
     Felicitari Chianti ! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:14)

     IonMarcu1321903955503 [anonim] i-a raspuns lui Chianti

     Ma bucur ca mai sunt oameni cu mintea limpede in tara asta.
     "Dascalimea", vorba lui nenea Iancu, voteaza cu ambele maini cu "reactiunea" iar apoi se plange ca nu sunt bani pentru a putea banga mana in buzunarele parintilor.
     Faceti greva si presati guvernul sa aloce bani pentru educatie, parintii vor fi alaturi de voi, nici o grija !
     Si sa lasam abureala, toate bunurile si serviciile platite de parinti sunt cu siguranta facturate si apoi decontate de niste baieti destepti care stiu cu cine sa imparta "malaiul"
  • +5 (11 voturi)    
   Corect, corect si iar corect! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 14:11)

   Sting [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   Singura actiune justificabila pentru lipsa banilor din sistem ar fi trebuit sa fie greva, nu jecmanirea elevilor.

   Este incredibil ca profesorii au mai mult curaj sa comita infractiuni decat acte democratice.
  • +6 (12 voturi)    
   Exact! Felicitari, Chianti! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 14:17)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   Reiau aici ce am scris si in alta parte despre scrisorica asta deliranta.

   Ei mi se plang mie ca si-au ales directori incompetenti care nu sunt in stare sa ia fondurile necesare pentru scoli de la primarii si sa le atraga de la alti posibili parteneri privati si vor sa ma constranga sa platesc eu din buzunar incompetenta si dezinteresul lor, dupa ce oricum am platit taxele aferente.

   Apoi cer "cod de etica" pentru parinti, asta e de ras. Un prestator de servicii sa ceara cod de etica pentru cllienti. Care nu-s orice fel de clienti, ci unii captivi, pentru ca toti sunt obligati sa cumpere serviciile lor.

   Si nu, nu sunt de acord cu niciun fel de contributie financiara din partea niciunei "asociatii de parinti".Orice copil de cinci ani isi da seama ca asta va degenera imediat tot in santaj, conditionare si coruptie, chiar mai mari decat acum pentru ca vor fi organizate.De altfel, incep sa cred ca exact asta si urmaresc.
   • +1 (3 voturi)    
    Directorii nu sunt aleşi (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:03)

    Vasilena [utilizator] i-a raspuns lui DV

    ci sunt numiţi de partid
    • +1 (1 vot)    
     OK (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:06)

     DV [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

     Eu stiu ca se ocupa prin concurs. Ah, concursurile sunt cumva trisate? Si ce au facut cadrele didactice (sindicatele) pentru a nu mai avea directori in realitate numiti de partide prin metode ilegale (coruptie)?
    • +1 (1 vot)    
     ! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:23)

     fdan [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

     Corect: de partide, oricare ar fi la putere.
    • +3 (3 voturi)    
     asa e (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:00)

     fit [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

     Asa e, liderii sindicali s-au plans ca asteapta sa apara din 2011 metodologia de concurs a directorilor de scoala, ca sa nu mai fie numiti politic, conform LEN. Numai ca pana acum de ce nu au zis nimic?
  • 0 (2 voturi)    
   cu cadourile, da (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:01)

   Vasilena [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   ai dreptate, dar cu fondul clasei, nu!
   Mă refer la acele sume modice, pentru o perdea, pentru o faţă de masă, pentru flori proaspete pe catedră, dacă părinţii hotărăsc asta.
   Băgaţi o întreagă categorie profesională în aceeaşi oală, din toată zarva asta fiind reală doar obrăznicia acelei învăţătoare care a pretins cadouri, în rest, sunt scandaluri create de copii de bani gata needucaţi, obraznici, cu lipsă de respect pentru dascăli şi de nişte persoane asociale, părinţi sau cadre didactice asociale, cu probleme de comportament.
   • +3 (3 voturi)    
    Daca parintii dau bani (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:59)

    Chianti [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

    Atunci sa se faca un Consiliu de Administratie exclusiv din parinti. Acest Consiliu de Administratie sa aprobe anual bugetele scolii si criteriile de performanta ale "dascalilor".

    Daca tot dau bani la fondul clasei, atunci vreau sa am un cuvint de spus si despre cum este condusa scoala, cine preda, ce comportament are.

    Pina acum vad ca acesti copii obraznici au mai mult bun simt decit categoria "dascalilor" care vorbesc ca la usa corturilor, au aere de doamne de inalta societate desi se comporta ca la coada vacii, si fac pe desteptii cu parintii cind rolul lor nu e de aduna cadouri "pt doamna directoare".

    "Doamna directoare" sa isi ia cadoul singura daca vrea cadou. Sau sa-si sune sotul.
   • +2 (2 voturi)    
    ha ha (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:03)

    fit [utilizator] i-a raspuns lui Vasilena

    O perdea care se schimba in fiecare an? Aveti grija ca perdelele sunt destul de mari in clase! Si fata de masa tot in fiecare an..... haideti ca nu se rup perdelele in halul asta! Doar le ascund in vacanta, ca sa le scoata de noi la urmatoarea clasa (care a ajuns prin rotatie in acea clasa!) dupa ce fraierii de parinti o platesc de noua!
  • +2 (2 voturi)    
   oamenii sunt neoameni (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:50)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   Scolile au tot fost remobilate si reutilate la fiecare 4 ani de catre parinti (mereu altii) ca mai trebuie sa fie aurite.... probabil mai sunt si scoli la tara care nu sunt asa.... Dar nimeni nu se uita ca uneori e nevoie doar de un acoperis deasupra capului si un scaun si o masa ca sa faci de zeci de mii de ori o educatie mai buna. Degreaba sunt banii aruncati, OAMENII sunt de o calitatea indoielnica.
 • +3 (3 voturi)    
  Iesirea din ipocrizie (Vineri, 17 ianuarie 2014, 14:31)

  Metec [utilizator]

  Profesorii au dreptate: se profita de unele bombe de presa, pentru a se ascunde mizeria sistemului de invatamant sub pres! Ipocrizia maxima este ca invatamantul de stat e proclamat gratuit in lege, insa aceasta gratuitate nu a existat niciodata, nici pe vremea comunismului. Eu am facut scoala atunci si imi amintesc de fondul clasei colectat de la noi, din care se cumparau saptamanal creta, burete si matura. Acum, desigur, costurile sunt mult mai mari.
  Insa profesorii nu au dreptate, cand apara cazurile de coruptie din invatamant. Acestea ar trebui condamnate aspru de breasla dascalilor, inainte de a fi condamnate la tribunal sau la televiziune.
 • +4 (4 voturi)    
  palavrageala (Vineri, 17 ianuarie 2014, 14:44)

  anticomunistul_2014 [utilizator]

  Daca citesti toate comentariile ii vezi pe toti indignati, dar cati ati iesit in strada sa dam lichelele jos? Cat ati luat atitudine si ati incercat sai faceti si pe altii sa inteleaga si sa iasa in strada?
  Pe asta mizeaza toti politicienii infractori, cateii dar si papusarii lor. Caravana trece mai departe iar cateii latra si nu se intampla nimic cu ei.
  Va astept pe tori in pietele oraselor in care locuiti. Nici comentariile sterile nici votul nu pot rezolva problema
 • +1 (1 vot)    
  O SOLUTIE?! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:10)

  unsoarecedeteve [utilizator]

  sindicatul x sau y al profesorilor protesteaza ...
  dar de ce sindicatul x sau y nu se lupta pentru drepturile profesorilor???
  - pentru salarii
  - pentru dotarile scolilor
  - pentru fonduri in vederea desfasurarii activitatilor extrascolare
  de ce?
  toti sefii sindicalisti in urma cu ani de zile veneau la emisiunile la care erau invitati imbracati simplu, normal .... azi ii vezi numai in costume de 2000 - 3000 de euroi, pomadati si aranjati ca pentru nu stiu ce eveniment monden, si cica ii reprezinta pe aia care au 800 ron salariu ...
  si profesorii si medicii sunt in aceeasi situatie ... ori va faceti curatenie in ograda si puneti piciorul in prag in fata guvernantilor, ori va lasati de meseria asta, daca nu vreti sa fiti calcati in picioare si de societate si de statul pentru care lucrati.
  si inca ceva!!!
  parintii si elevii au drepturi in interiorul sistemului de invatamint ... ok, nimic de comentat ... dar cum tu parinte sa ai drepturi intr-un sistem, iar cel care este pregatit pentru a deservi sistemul sa nu aiba niciun drept in fata elevului dar si a parintelui ? ... atunci de ce il mai trimite la scoala pe copilul sau?
  si parintii pot avea dreptate dar si profesorii .... si atuci vina a cui este?
  a guvernantilor care de 23-24 de ani ii mint pa profesori, si in acelasi timp ii mint si pe parintii care platesc inca o data o parte a sistemului (invatamintul/educatia) cu bani albi transformati in bani negrii ....
  si cum e o veche vorba , ori la bal, ori la spital, solutia este una .... si profesorii dar si parintii, impreune sa-i oblige pe guvernanti sa finanteze invatamintul/educatia asa cum trebuie!

  ... si profesorii sa se lepede de sindicalistii care i-au mintit ... apropo's ... unul care tot se vintura pe la diverse televiziuni se lauda mai ieri ca are proiecte in valoare de peste 5 milioane de euro ....
  • +2 (4 voturi)    
   De ce isi trimit copiii la scoala? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 15:43)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui unsoarecedeteve

   Parintii isi trimit copiii la scoala pentru ca daca nu o fac fapta lor este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoarea. (Vezi art. 380 - Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu Cod Penal)

   Altfel ar putea renunta la serviciile obligatorii, bagate pe gat de adunatura de incompetenti numiti cadre didactice si specialisti in educatie (exceptiile sunt rarisime si irelevante in sistem) si ar putea alege forme alternative de educatie, potrivite secolului in care traim.

   In momentul in care ma obligi sub sanctiune penala sa-mi fortez copilul sa frecventeze zilnic timp de 13 ani aceasta institutie totala coercitiva care este scoala romaneasca, sub autoritatea, in fapt la cheremul, oricarui incompetent sau dezaxat, sa imi mai ceri si bani pentru asta, ba sa-mi stabilesti si obligatii pentru ca "beneficiez" de ea... mi se pare strigator la cer.
   • +1 (3 voturi)    
    intrbare (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:05)

    unsoarecedeteve [utilizator] i-a raspuns lui DV

    .... Dar dumneata drag parinte in ce sistem de invatamint ai invatat? ... ce amintiri din scoala primara, liceu, facultate ai? urite frumoase, ... placute, neplacute?
    Tu parinte de copil te consideri un om pregatit bine profesional .... negi un sistem care te-a format? ... Te negi pe tine si implicit toata societatea .... vezi ca adevarul este in alta parte .... incompetentii aia de care vorbesti au doua sau trei mastere, daca nu si doctoratul, cunosc una sau doua limbi straine si sunt platiti cu 1000 de lei pe luna ... apropo's ... unei profesoare care cu doua mastere si doctoranda in domeniu la 38 de ani i s-a spus ca este pre batrina pentru a activa int-o firma de head-hunter a unuia Butunoiu, pe nume, fiu de general de securitate, sau nepot , Dumnezeu stie .... si poti spune despre acea profesoara de liceu ca nu este pregatita profesional?
    Hai sa fim seriosi draga parinte revoltat ....
    • +2 (2 voturi)    
     Sistem de invatamant (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:01)

     DV [utilizator] i-a raspuns lui unsoarecedeteve

     Nu am invatat datorita sistemul de educatie romanesc, am invatat in pofida lui. Ca de altfel toti aceia care reusesc sa se educe cu adevarat in Romania.

     Ceea ce nu se poate spune si despre dumneavoastra, avand in vedere dificultatile cu care va confruntati la exprimarea in scris, atat din punctul de vedere al ortografiei si stilului, cat si al insiruirii logice a unor idei.
 • 0 (0 voturi)    
  Liviu Pop... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:03)

  emigrant [utilizator]

  Am mare respect ptr profesorii care isi fac treaba dar eu cind aud "sindicat" ma gindesc la Liviu Pop. Trebuie sa fie greu dar fara DEPOLITIZREA INVATAMINTULUI nu vom progresa. Profesorii asta trebuie sa ceara, dupa modelul de la JUstitie. Directori pusi pe pile de PSD, si asta a dus aici...
 • +1 (1 vot)    
  inselaciune (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:29)

  fit [utilizator]

  Ma ingrijoreaza ca elevii nu au nici o posibilitate de a se apara, si daca sunt mici si daca sunt mari din cauza regulamentelelor interioare abuzive si facute prin inselaciune. Inspectoratul din Bucuresti a dat in toamna 2013 un indrumar (model) pentru regulamentele interioare in scoli in care se interzicea filmarea de catre elevi in interiorul scolii.

  Dirigintele a prezentat la prima sedinta acest indrumar ca fiind lege. Procesul verbal a fost dat la semnat in timpul sedintei, cu rugamintea ca spatiile goale se vor completa dupa terminarea sedintei, ca sa nu se piarda timpul. Pe baza acestor pv se schimba regulamentele de ordine interioara in scoli, in cadrul consiliilor administrative. Mai cititi si pe forumul educational al parintilor.
  • +3 (3 voturi)    
   Indrumar regulament (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:10)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Acel indrumar de regulament propus de ISMB la inceputul acestui an scolar este contrar legii si drepturilor fundamentale ale omului in multe parti ale lui. Chiar daca, in incompetenta lor, directorii de scoala il adopta (ceea ce multi au si facut), acesta nu are nicio valoare legala si poate fi contestat de orice persoana interesata (adica parintii copiilor vizati de acesta).
   • +1 (1 vot)    
    din pacate (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:45)

    fit [utilizator] i-a raspuns lui DV

    Da, dar din pacate pe baza lui se scade nota la purtare tuturor elevilor care se incumeta sa filmeze infractiunile din scoli. Contestat sau nu el isi face deja efectele in cadrul scolii si mai mult, ii descurajeaza pe toti ceilalti.

    Ar trebui ca toate ROI-urile din scoli sa fie luate la verificat d.p.d.v. juridic. Oare ISMB nu are un departament juridic?
 • +1 (1 vot)    
  urgent control financiar in scoli (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:01)

  fit [utilizator]

  Ma intreb ce controale financiare se fac in scoli si daca s-au facut vreodata? Curtea de conturi o sa aiba o maare surpriza! Falsuri la greu. Finantarea partidelor de unde credeti ca se face? intr-adevar banii cuveniti scolilor din bugetul de stat si al comunitatii ajung la partid si sunt acoperiti in scoli de catre parinti!
 • +2 (2 voturi)    
  lipsa de recunostinta fata de parinti (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:54)

  fit [utilizator]

  La cate eforturi au facut atatea generatii de parinti pentru a utila scolile, tot ei sunt vinovatii de serviciu. Sindicalistii se mai mira ca nu sunt sprijiniti de parinti! Nu am vazut nicaieri pe holurile scolilor, vreo multumire oficiala adresata parintilor pentru donatiile facute, pentru reparatiile facute! In mod transparent, pentru ca si acei parinti sa se simta ca au facut ceva corect si util! Asta arata iarasi, ca aceste fonduri sunt ilegale si acopera niste gauri!
 • 0 (0 voturi)    
  Simulare (Vineri, 17 ianuarie 2014, 22:00)

  cetateanul roman [utilizator]

  In legatura cu subfinantarea sistemului propun urmatoarea simulare: Copilul dumneavoastra merge la scoala si dupa primele zile va povesteste cum arata scoala. Sa incepem: Nu mai vrea sa foloseasca toaleta din incinta scolii. Miroase si nu este curatata dupa fiecare pauza. Cati dintre parinti nu a vazut asa ceva in scoala copilului lor? Sa zicem ca la aproximativ 1000 de elevi care invata in doua schimburi sunt 3 femei de serviciu, care deservesc in jur de 8 toalete. Nu mai mult de trei si de acestea s-a tinut cu dintii pentru a nu li se reduce posturile. Si sunt platite cu aproximativ 600 de lei pe luna. Ii este frica sa mai mearga la scoala pentru ca personalul de paza este insuficient si a fost lovit de de persoane care nu erau elevi sau angajati ai liceului. Ultimul portar a iesit la pensie si s-a blocat automat postul, pentru ca aceasta este practica in sistem. Practic scoala nu mai are portar si nici nu poate angaja. In sala lui de clasa bate rau de tot soarele. Pentru ca scolile in Romania sunt construite cu fereastrele spre sud si de la ora 8 pana la ora 20 soarele este in fereastra. Perdele sunt rupte si nu pot acoperi ferestrele. Lumina care bate ii lumineaza banca si nu vede la tabla. Isi mai aminteste careva cat de greu se rezista in astfel de clase cu geamuri imense si fara perdele. Iar perdele care au fost s-au rupt. Ganditi-va ca sunt 40 de grade afara, iar in salile de clasa, cu soarele care bate de dimineata pana seara se poate ajunge si la 50 de grade. Cati dintre cei care lucreaza la fime mai pot lucra fara aer conditionat. Copiii acestia din scoli asa invata. Copilul are teme de facut. Dar nu poate folosi manualul primit de la scoala din doua motive. Unul este ca temele sunt deja rezolvate pe manual de catre alti elevi care au avut in anii precedenti manualul. Al doilea motiv este ca manualul este demult depasit. Si atunci cand a fost aprobat s-a luat in considerare mai mult pretul acestuia decat contintul. Si nu sunt permise auxiliarele.
  • 0 (0 voturi)    
   sa nu ne milogim (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 8:39)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui cetateanul roman

   Toate aceste probleme trebuie sa le rezolve administratia scolii, cautati in legea educatiei nationale cum trebuie prinse toate aceste cheltuieli in bugetul anual al scolii.

   Portarii sunt platiti de primarie.
   Aerul conditionat este un MOFT, caldurile vin (daca vin) in iunie si in doua saptamani vine vacanta . Folosirea lui este imposibila, oriunde ar fi asezat in clasa pentru ca este pozitionat mult prea in apropierea copiilor si le afecteaza sanatatea in mod direct.Nu poate fi folosit decat noaptea, si atunci care mai e rostul lui,odata oprit este din nou cald.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version