Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a amendat cu cate 5.000 de lei Regia Autonoma de Transport Urban Cluj-Napoca - in cadrul careia functioneaza corul Dor Transilvan - si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, pentru interpretarea colindului antisemit la TVR 3 de catre Ansamblul "Dor transilvan", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Ansamblul Dor transilvan la TVRFoto: Captura Tvrplus.ro

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis in sedinta de astazi, 16 decembrie, ca interpretarea colindului antisemit la TVR 3 de catre Ansamblul "Dor transilvan" este o "fapta de discriminare prin crearea unei atmosfere ostile, degradante si umilitoare la adresa comunitatii evreiesti", a afirmat Csaba Asztalos.

"Am sanctionat cu amenda de 5.000 de lei Regia Autonoma de Transport Urban Cluj-Napoca, in cadrul careia functioneaza corul Dor Transilvan. De asemenea, am sanctionat tot cu amenda contraventionala de 5.000 de lei Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, pentru ca directorul a fost prezent in emisiunea de la TVR 3 in calitate de reprezentant al acestui centru si s-a creat perceptia ca centrul a legitimat activitatea acestui cor, respectiv cantarea colindului, pentru ca directorul a propus doua colinde, dintre care unul a fost ales", a explicat pentru HotNews.ro Csaba Asztalos.

Amintim ca pe 12 decembrie Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat TVR 3 cu 50.000 de lei pentru faptul ca a difuzat un colind antisemit intr-o emisiune din 6 decembrie, cand al treilea canal al televiziunii publice s-a repozitionat ca post dedicat mediului rural. Potrivit Mediafax, amenda decisa joi de CNA a fost aplicata la propunerea presedintelui Consiliului, Laura Georgescu, si votata de sapte membri, in timp ce unul - Christian Mititelu, a fost impotriva.

In emisiunea de pe 6 decembrie, a fost difuzata si interpretarea unui colind de catre Ansamblul "Dor transilvan". La inceputul saptamanii trecute, dupa ce emisiunea a venit in atentia publicului prin momentul "oita Pufulica", Revista 22 si Grupul pentru Dialog Social a reclamat faptul ca acel colind include mesaje antisemite. Vezi detalii despre acest caz

Anuntul "Angajam vanzatoare pentru bijuterie, de preferat cu experienta in munca, persoana tanara, aspect fizic placut. Exclus nationalitate maghiara" este discriminatoriu. CNCD a dat amenzi de 5.000 de lei

Tot in cadrul sedintei de astazi, 16 decembrie, Colegiul Director al CNCD a luat in discutie si un anunt de angajare publicat in ziarul "Informaţia Zilei" din Satu Mare. Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro: "Am constatat ca anuntul de ocupare a unui loc de munca ce a avut urmatorul continut: 'Angajam bijutier, aspect fizic placut, tanar, exclus de nationalitate maghiara' - constituie o fapta de discriminare prin limitarea accesului la munca pe criteriu etnic, respectiv pe criteriu de varsta si de aspect fizic".

"Am sanctionat cotidianul Informatia Zilei cu amenda contraventionala de 2.000 de lei pentru ca nu a refuzat publicarea unui astfel de anunt discriminatoriu si pentru ca poarta responsabilitatea publicarii anuntului, precum si persoana fizica ce a dat anuntul cu amenda contraventionala in cuantum de 3.000 de lei", a precizat Asztalos.

Citeste si: