Lansarea TVR 3 ca televiziune dedicata mediului rural starneste un nou scandal, dupa ce transmisia a inclus un colind cu "profunde accente antisemite" ce include versuri precum "Numai la corlan, la fum/Acolo-i jidovul bun/Sa iasa sfara in drum". "Este revoltator ca nici moderatoarea si nici participantii la emisiune nu s-au sesizat asupra textului profund antisemit care incita la arderea evreilor", se arata intr-un comunicat al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului.

Centrul cere interventia presedintelui si premierului pentru a stopa ceea ce numeste "o recrudescenta a antisemitismului in Romania".

Comunicatul integral

"Ne adresam dumneavoastra cutremurati de faptul ca postul public de televiziune TVR 3 a difuzat, in cadrul unei emisiuni de prezentare a traditiilor specifice sarbatorilor de iarna si care doreste sa "reflecte lumea romaneasca de la sate", un colind cu urmatorul text:

"A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afurisit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan (= horn), la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara (= fum) in drum". Prezentatoarea TVR din Cluj incheie colinda astfel: "Multumim de colinda, multumim de colinda!"

Este revoltator ca nici moderatoarea si nici participantii la emisiune nu s-au sesizat asupra textului profund antisemit care incita la arderea evreilor.

Descalificant este si comunicatul dat publicitatii de TVR 3 dupa ce Revista 22, Grupul de Dialog Social si Hotnews.ro au remarcat antisemitismul fara margini promovat de Televiziunea Romana. Modul in care TVR 3 incearca sa se distanteze de efectele faptului ca realizatorii emisiunii au transformat TVR-ul intr-o platforma de distribuire a antisemitismului de tip religios este un aspect care nu poate fi tratat cu intelegere.

Colindatorii care canta astfel de colinde, in timp ce isi fac semnul crucii, nu au nimic cu spiritul crestinesc care indeamna la dragoste intre oameni si nu la arderea "jidovilor". Iar cei care permit astfel de manifestari antisemite nu au ce cauta in institutiile publice ale statului.

Indignarea noastra este amplificata de un alt eveniment care a avut loc pe data de 01 Decembrie 2013. De Ziua Nationala, legionari, reprezentati ai Miscarii Legionare reactualizata, imbracati in uniforme legionare, au defilat si au abordat, in spatii publice centrale ale Capitalei Romaniei, in timpul zilei, insemne legionare si salutul nazist. Unele dintre aceste scene incredibile si odioase au avut loc in preajma unor monumente din Bucuresti, monumente-simbol ale Romaniei. Din informatiile postate pe internet rezulta ca aceasta manifestare a Miscarii Legionare a fost autorizata de catre Primaria Capitalei.

In urma cu cateva luni, Radio Romania a difuzat o emisiune in cadrul careia realizatoarea i-a ridicat in slavi pe cei care au comis crime impotriva evreilor in timpul celui de al doilea razboi mondial si a negat Holocaustul.

Domnule Presedinte, Domnule Premier, suntem pur si simplu consternati. Aceste manifestari publice nu ar fi fost posibile fara lipsa de actiune a autoritatilor, fara indiferenta sau chiar incurajarea Bisericii Ortodoxe care sprijina antisemitismul religios si reabilitarea memoriei unor "sfinti" nationalist-legionari ( a nu se confunda cu patrioti) care au mainile patate de sange.

Domnule Presedinte, Domnule Premier, ne adresam domniilor voastre pentru ca, din monitorizarea noastra, remarcam o recrudescenta a antisemitismului in Romania. Remarcam o atitudine negativa, o reticenta evidenta fata de necesitatea de a lua masuri si de a actiona impotriva antisemitismului care, in ciuda repetatelor declaratii politice facute la nivel international, in ciuda angajamentelor luate in timpul vizitelor si intalnirilor cu reprezentati ai organizatiilor evreiesti din strainatate, colcaie in anumite medii ale societatii. In opinia noastra, evenimentele mai sus enumerate nu sunt intamplatoare.

In acest context, va rugam sa luati toate masurile necesare, pana nu este prea tarziu, pentru ca cetatenii romani de alta etnie si religie sa nu fie pusi in pericol, pentru ca Romania sa nu devina, din nou, prizoniera unui trecut care i-a distrus o data viitorul."