Premierul Victor Ponta a participat, sambata, la slujba religioasa de la Manastirea "Sfantul Andrei" din judetul Constanta, apoi a stat la coada pentru a intra in pestera si a se ruga, el spunand ulterior: "Nu mi-a cazut rangul. Daca timpul imi permite stau la coada, daca nu, nu ma duc in fata".

Victor Ponta a ajuns sambata, in jurul orei 11.30, la Manastirea "Pestera Sfantului Apostol Andrei" din comuna constanteana Ion Corvin, acesta fiind insotit de vicepremierul Gabriel Oprea si de seful Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, transmite Mediafax.

Premierul a asistat la Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Dupa terminarea slujbei, in jurul orei 13.00, Ponta a vrut sa viziteze pestera Sfantului Andrei si s-a asezat la coada deja formata de zeci de credinciosi. Dupa aproximativ un sfert de ora, premierul a intrat in pestera, unde s-a rugat.

La iesirea din pestera Sfantului Andrei, Ponta a aprins o lumanare.

Ulterior, el a fost intrebat de jurnalisti de ce a stat la coada si nu a vrut sa intre in fata, Ponta raspunzand: "Pentru ca nici aici, nici la alte evenimente religioase, cum e Sfanta Parascheva, nu m-am dus niciodata in fata si ar fi un semn de lipsa de respect pentru cei care stau la coada. Dupa cum ati vazut, nu mi-a cazut rangul, ca sa zic asa. Daca timpul imi permite stau la coada, daca nu, nu ma duc in fata".

De asemenea, trei batrane l-au intrebat cand le va mari pensiile, iar Ponta le-a raspuns ca de la 1 ianuarie.

Totodata, premierul le-a urat "La multi ani!" celor care isi serbeaza onomastica de Sfantul Andrei si a spus ca isi doresre ca atat de Sfantul Andrei, cat si de Ziua Nationala romanii sa fie "mai linistiti".

"Vreau sa le urez "La multi ani!" tuturor celor care isi serbeaza ziua de nume. Ma bucur foarte mult ca inainte de Ziua Nationala este ziua patronului religios al Romaniei, Sfantul Andrei, si ca imi doresc, in aceste zile, asa cum vremea e foarte frumoasa, sa fim cu totii mai linistiti si sa facem lucruri bune", a spus Ponta.

Intrebat ce cadou ii va face fiului sau Andrei, premierul a spus ca il va lua la parada organizata de Ziua Nationala, la Bucuresti.

El a mentionat ca de la Manastirea "Pestera Sfantului Apostol Andrei" va pleca la Bucuresti, pentru a se asigura ca toate pregatirile pentru Ziua Nationala sunt "in regula".

"Merg la Bucuresti, pentru ca vrem sa fim siguri ca toate pregatirile pentru maine sunt in regula si sa dam semnalul unei tari puternice si a unei tari unite. Sper ca toti cei 20 si de milioane de romani, maine (n.r. - duminica) sa lase deoparte orice poate sa fie un conflict si sa ne purtam ca oameni mandri de tara noastra", a mai spus Ponta.

Cateva mii de persoane din intreaga tara au venit, sambata, la manastirea ce poarta hramul Sfantului Andrei, ridicata in vecinatatea pesterii din comuna constanteana Ion Corvin, pentru a-l praznui pe crestinatorul si protectorul romanilor.

Multi dintre credinciosi au ajuns la manastire inca de vineri seara, ei participand la slujba in biserica sau dormind in masini.

Ceremoniile au inceput sambata dimineata, la ora 08.00, cand a fost sfintita capela amenajata in pestera Sfantului Apostol Andrei, dupa care Arhiepiscopul Tomisului, IPSTeodosie, impreuna cu un sobor de preoti, a inceput Sfanta Liturghie pe esplanada amenajata in partea de miazazi a bisericii mari a manastirii.

La festivitati a fost prezent si mitropolitul de Theoupoleos, IPS Panteleimon, care a adus din Grecia, de la Tesalonic, moastele Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Sarbatoarea va continua si duminica, 1 Decembrie, cand, incepand cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultura din Constanta va avea loc concertul traditional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin "Sfantul Vasile cel Mare", corul parohiei "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Constanta, Grupul coral al scolii 39 din Constanta, Grupul coral "Giocoso" al Centrului Cultural Judetean Theodor Burada din Constanta, iar invitata este Corala mixta dirijata de PS Ciprian, din Bulgaria.

Praznuit in fiecare an in ziua de 30 noiembrie, crestinatorul romanilor se bucura de o evlavie deosebita in randul credinciosilor. Intreaga tara, dar in special Dobrogea, este in sarbatoare, deoarece in aceasta provincie se afla pestera in care a trait intaiul ucenic al Mantuitorului Hristos. Istoriografia, bazata pe izvoare literare, arata ca, dupa tragerea la sorti, Sfantul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mantuitorului Hristos si in vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetatorilor, locul in care a salasluit si s-a rugat a fost pestera unde, actualmente, exista o manastire. Locasul de cult este unicat in spatiul monastic, incluzand primul altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii se afla un izvor, care, asemeni celui de la manastirea Dervent, este facut de Sfantul Apostol Andrei, lovind cu toiagul in piatra.

In anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Pestera unde a trait Sf. Andrei. PS Chesarie Paunescu, episcopul Constantei, a sfintit acest asezamant in 23 iulie 1944. In perioada comunista, acesta a fost desfiintat, dar reactivat in anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai tarziu a devenit manastire de calugari.

Anual, pelerini din intreaga tara vin la aceasta manastire pentru a se inchina in fata relicvariului ce contine o parte din moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei din Grecia.