Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a spus premierului britanic David Cameron, intr-o convorbire la telefon, ca libera circulatie este un principiu fundamental al Tratatelor Uniunii Europene, insa executivul european este constient si de provocarile pe care dreptul la libera circulatie le pot crea.

Jose Manuel BarrosoFoto: Consiliul European

Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de CE, Cameron l-a informat telefonic marti pe Barroso privind intentiile sale privind legislatia in domeniul liberei circulatii in Marea Britanie.

"Prim-ministrul David Cameron m-a informat telefonic ieri despre intentiile sale privind legislatia in domeniul liberei circulatii. Am subliniat faptul ca libera circulatie este un principiu fundamental al Tratatelor, principiu care trebuie respectat. In acelasi timp am luat nota de faptul ca Marea Britanie doreste sa se asigure ca masurile propuse vor respecta legislatia Uniunii Europene", a spus presedintele Comisiei, citat de comunicat.

"Dreptul la libera circulatie este unul dintre cele mai pretuite drepturi de catre cetatenii Uniunii Europene. Exista dovezi clare despre beneficiile sale economice; suntem insa constienti si de provocarile pe care dreptul la libera circulatie le poate crea, in special pentru comunitatile si serviciile locale", a mai spus liderul european.

Porivit acestuia, Comisia va fi in masura sa comenteze doar dupa ce va primi propunerile legislative ale Marii Britanii.

De asemenea, Barroso a mentionat ca reglementarile Uniunii Europene includ deja o serie de masuri pentru prevenirea abuzurilor pe care le-ar putea face beneficiarii dreptului la libera circulatie in UE si la ajutoare sociale.

In context, seful Comisiei a reamintit ca executivul european a prezentat luni, 25 noiembrie, o comunicare si un plan in cinci puncte "menit sa previna" abuzul de libera circulatie in UE.

Reamintim ca premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat o reducere drastica a "turismului pentru beneficii", spunand ca imigrantii UE nu vor mai putea sa aiba pretentii la sprijin din partea platitorilor de taxe pe termen nelimitat.

Cameron a declarat ca britanicii sunt "profund ingrijorati" de nivelurile de migratie din Bulgaria si Romania, pentru care se vor ridica restrictiile pe piata muncii incepand cu 2014.

El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".