"Societatea figura ca angajator a trei persoane cu handicap, insa lucrarile contractate erau subcontractate, astfel ca se poate constata ca infiintarea acestei societati a avut ca unic scop obtinerea de lucrari beneficiind de prevederile Legii 448/2006", scriu procurorii DNA in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Mugur George Voinea, administratorul unei firme care castigase contracte la Ministerul Agriculturii si care este acuzat alaturi de directorul general adjunt al APIA, Aurel Pana, de fapte de coruptie. Voinea este director la SC Evalserv Standard SRL si membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.

Fragment din referatul procurorilor DNA

  • "Inculpatul Voinea George Mugur era director economic la SC And Secom Intexim SRL, dar administra pe baza de procura  SC Trustul de Constructii SRL Campulung si SC Evalserv Standard SRL  - societate infiintata de Anghel Razvan la solicitarea inculpatului si care in mod aparent indeplinea conditiile pentru a fi autorizata ca <> in sensul Legii 448/2006 (operatorul economic de drept public sau privat, cu gestiune proprie, in cadrul caruia cel putin 30% din numarul total de angajati cu contract individual de munca sunt persoane cu handicap). Societatea figura ca angajator a trei persoane cu handicap, insa lucrarile contractate erau subcontractate, astfel ca se poate constata ca infiintarea acestei societati a avut ca unic scop obtinerea de lucrari beneficiind de prevederile Legii 448/2006.
  • In luna aprilie 2013, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a semnat cu SC Evalserv Standard SRL un contract de lucrari de reparatii curente de renovare, la holurile etaj III si camera 119 din sediul MADR, in valoare de 74.998,92 lei. De asemenea, SC Evalserv Standard SRL a incheiat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale un Acord de parteneriat avand ca obiectiv implicarea persoanei cu handicap in realizarea produselor sau serviciilor oferite de unitatea protejata entitatii care opteaza pentru aplicarea prev. art. 78 din Legea  448/2006. In luna aprilie 2013 un astfel de acord a fost semnat de SC Evalserv Standard SRL si cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Bucuresti.
  • In timpul derularii contractului de lucrari incheiat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Bucuresti, inculpatul Voinea George Mugur l-a cunoscut pe inculpatul Pana Aurel - director general adjunct APIA care i-a pus la dispozitie date despre licitatia pentru furnizare de ulei organizata de APIA si i-a propus  sa mearga la potentialii ofertanti si sa le transmita mesajul sau: "daca veti castiga licitatia sunteti dispusi sa platiti un comision?".
  • Inculpatul Voinea George Mugur recunoaste ca potrivit intelegerii cu inculpatul Pana Aurel trebuia sa identifice persoane cu putere de decizie in cadrul societatilor ofertante indicate de acesta, sa le contacteze si sa le transmita ca poate influenta rezultatul licitatiei de achizitie ulei prin intermediul unor persoane angajate la Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si ca poate determina descalificarea anumitor societati ofertante in favoarea altora, - toate acestea in schimbul unui procent de 15 -20% din valoarea contractului pe care urmau sa il incheie in cazul castigarii licitatiei."

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, care sunt acuzati de fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, in 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti.

Hotararea Tribunalului a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, contestatiile urmand sa fie judecate in 23 august.

Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, fusese retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de invinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.