VIDEO Ambasadorul Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual: Spania va ridica toate restrictiile pentru muncitorii romani de la 1 ianuarie 2014 / Trebuie mentinut MCV / Returnarea TVA implica o investigatie birocratica ce poate paraliza activitatea economica a firmelor

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 5 noiembrie 2013, 15:02 Actualitate | Esenţial


Estanislao de Grandes Pascual
Foto: AGERPRES
Ambasadorul Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre mediul de afaceri roman si relatiile politice bilaterale. Diplomatul spaniol a anuntat ca tara sa va ridica toate restrictiile pe piata muncii de la 1 ianuarie 2014, si a spus ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie al Comisiei Europene ar trebui mentinut. Estanislao de Grandes Pascual a mai spus ca Spania nu face nici o corelatie intre aderarea Romaniei la Schengen si rapoartele MCV, considerind ca Romania a indeplinit toate cerintele tehnice pentru aderare. In ce priveste mediul de afaceri, ambasadorul spaniol a spus ca Romania are nevoie de predictibilitate, si pentru aceasta "trebuie sa existe un acord intre firme si autoritatile romane". Diplomatul spaniol a denuntat birocratia excesiva a unor operatiuni precum returnarea TVA.

Vezi mai jos un INTERVIU VIDEO cu ambasadorul spaniol si dialogul sau cu cititorii HotNews.ro
:

Carte de vizita Estanislao de Grandes Pascual

Licentiat in Drept la Universitatea Complutense din Madrid (1970)
Licentiat al Scolii Diplomatice (1976)
Ambasador al Spaniei in Romania - mai 2009
Septembrie 2009 - Ambasador al Spaniei in Republica Moldova
2002 - Ambasador Reprezentant Permanent al Spaniei la Consiliul Europei, Strasbourg
1997 -  Ambasadorul Spaniei in Republica Slovaca
1995 - Adjunct al Sefului Misiunii la Ambasada Spaniei la Lima
1991 - Adjunt al Sefuluil Misiunii la Ambasada Spaniei la Montevideo
1978 - Director-Seful Sectiei Tari Arabe-Africane in cadrul Directiei Generale de Politica Externa pentru Africa si Asia Continentala

 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1665 vizualizari

 • eoliene (Marţi, 5 noiembrie 2013, 15:35)

  Florin Mot [anonim]

  Buna ziua
  Stiu ca o mai multe firme spaniole au investit masiv in energie regenerabila in Romania. Care e reactia lor la schimbarile legislative din ultima vreme, se plang de conditiile schimbatoare?

  Va multumesc
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:15)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Mot

   Intr-adevar, sint multe firme spaniole, printre care si Iberdrola, care au investit in sectorul energiilor regenerabile in Romania. Au investit sau planuiesc sa investeasca. Iberdrola, de exemplu, are o investitie de 80 mW in Dobrogea. Alte firme au facut deja investitii in parcuri eoliene si ferme solare. Problemele cu care se confrunta sunt legate de schimbarile legislative. Pentru ca schimbarea referitoare la certificatele verzi inseamna niste schimbari de planuri investitionale. Intelegem aceste schimbari, se produc in multe tari europene, si in tara noastra, dar va trebui sa existe un acord intre firme si autoritaile romane pentru a avea predictibilitate in investitii.
 • Mediul de afcaeri (Marţi, 5 noiembrie 2013, 15:37)

  Mihaela Jucanescu [anonim]

  Excelenta,

  Cum ati caracteriza mediul de business din Romania, avand in vedere desele schimbari ale Codului Fiscal?
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:19)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Jucanescu

   fara indoiala ca stabilitatea politica in primul rind, si legislativa sint extrem de importante pentru mediul de afaceri. Securitatea juridica este extrem de importanta. Schimbarile nu ajuta mediul de afcaeri. O problema actuala este de exemplu returnarea TVA, care implica o investigatie birocratica ce poate paraliza activitatea economica a firmelor. Trebuie sa recunosc, pe de alta parte, ca in ultimii ani - si eu sint aici din 2009 - reforma legislativa si juridica a facut sa se imbunatateasca mediul de afaceri.
 • Blocul latln (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:56)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Europa,dupa orase stat, imperii,state nationale ,inventeaza o noua forma politica, uniunea mai multor etnii, care pare sa surclaseze experimentul american fondat pe iluzoriul vis american. Un imperativ natural. Noi formam aripa latina. Ultimul razboi ne-a gasit cam in aceeasi barca. Dupa 70 de ani ,simptomatic, un milion de romani in Spania, altul in Italia. E limpede ca Europa va functiona prin aportul tuturor comunitatilor sale nationale.O uniune latina n-ar putea sa echilibreze ponderea anglo-saxon, slava , baltica? Sau in termeni geografici, sudul, nordul? De ce n-ar veni accentul din sud? Are diplomatia spaniola o preocupare in acest sens? O nota specifica.
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:26)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Jecu

   Fara indoiala, aceasta UE a insemnat si inseamna cea mai mare cucerire a secolului trecut si a acestui secol, intr-un continent marcat de razboaie, de confruntari. Piata comuna europeana s-a creat intre Franta si Germania tocmai pentru a linisti aceste confruntari, pentru a rezolva conflicte de secole. Marele avantaj al UE este tocmai uniunea sensibilitatilor acestui continent: sensibilitatile celor din Nord, ale celor din Sud, si sigur ca misiunea UE ar fi sa echilibreze aceste sensibilitati pentru ca pina la urma confluenta intre Nord si Sud, intre latini si anglo-saxoni inseamna bogatie. Poate parea ca Sudul ar fi fost mai putin influent pina acum la o prima vedere, si atunci sigur ca putem vorbi de o necesitate de a echilibra ponderea celor doua lumi. Dar atit Spania, cit si Romania sint tari importante ale UE, au rolul lor in UE, un rol ce va capata importanta din ce in ce mai mare. Este adevarat ca UE trece printr-o criza, dar va continua cu siguranta sa fie cea mai mare reusita a continentului.
 • Firme spaniole la licitatii (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 8:18)

  Dan [anonim]

  1.Doresc sa-l intreb pe Dl. ambasador daca cunoaste, sau a fost informat de diverse institutii ale statului roman, ca foarte multe firme spaniole care participa in Romania la licitatii de achizitii publice (mai ales pe programul POS Mediu) incalca principiul onestatitii depunand o sumedenie de documente false (mai ales documentele care certifica experienta similara in lucrari de apa/canalizare) fabricate pe propriile calculatoare?

  2.Sunt sigur ca nu incurajeaza asemenea practici si doresc sa stiu daca a intreprins ceva, sau va intreprinde, impreuna cu organele de cercetare din Romania pentru a se descuraja asemenea practici.


  Multumesc.
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:33)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Nu am cunostinta despre asa ceva. Si in orice caz daca ar exista o asemenea situatie, firmele concurente si autoritatile au toate mijloacele pentru a rezolva situatia. Si repet: nu am cunostinta de asa ceva. Dimpotriva, stiu ca firmele spaniole care lucreaza in domeniul apei si canalizarii lucreaza bine si serios. Nu am cunostinta despre nici o firma spaniola dintr-un alt domeniu care sa fie acuzata de asa ceva. In general, firmele spaniole sint serioase si participa la proiecte foarte importante. Vorbim de firme prezente in Romania precum FCC, OHL, Copisa, Azvi si altele, firme care se afla printre cele mai importante zece din lume in domeniul lor. De exemplu, OHL participa la contruirea unui tren de mare viteza intre Rio si Sao Paolo si a unuia intre Mecca si Medina. Sau participa la constructia tunelului pe sub strimtoarea Bosfor.
   Proba seriozitatii acestor companii este ca Bill Gates a facut public ca va cumpara 6% din FCC.
  • r2 (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:35)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   In ce priveste partea a doua a intrebarii, cum am spus, nu am cunostinta despre asemenea lucruri, despre practici necinstite. Vreau sa insist insa ca eu sprijin transperenta si claritatea participarii firmelor spaniole la lictatii de acest tip, iar Ambasada in nici un caz nu ar sprijini in vreun fel practici neconforme, necinstite pentru ca pur si simplu ar fi o actiune impotriva intereselor noastre.
 • MCV (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 9:44)

  Ion [anonim]

  Buna ziua dle Ambasador
  Credeti ca Bruxelles-ul ar trebui sa mentina MCV privind Romania?
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:40)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Personal, cred ca MCV a fost si este foarte important pentru reformele in justitie, pentru lupta contra coruptiei si pentru modernizarea sistemului judiciar. Cred ca este in continuare util, dar cu accent mai degraba pe Cooperare. Fara indoiala ca MCV a avut o importanta uriasa pentru reforma justitiei, daca ar fi sa ne gindium de exemplu la codul Civil si Codul Penal, la refomarea CSM, la activitatea ANI. Trebuei sa fie deci mentinut MCV, dar as vrea sa fie limpede ca Spania nu a conditionat niciodata intrarea Romaniei in Schengen de rezultatele rapoartelor MCV. Spania sprijina intrarea Romaniei in Schengen pentru ca este un act de dreptate, pentru ca Romania indeplineste criteriile tehnice si acestea trebuie sa conteze.
 • diplo (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 9:45)

  Florina [anonim]

  Domnule Ambasador, Comisia Europeana si dna Reding pregatesc, la initiativa Germaniei si altor 3 tari, un nou mecanism de aparare a statului de drept in UE. Credeti ca este o initiativa corecta?
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:42)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina

   Nu cunosc in detaliu initiativa, dar in orice caz apararea statului de drept este un obiectiv esential al UE in toate statele alauti de apararea democratiei, a economiei de piata. Orice fel de mecanism care ar intari statul de drept nu poate fi decit binevenit atit in statele membre UE, cit si in statele prietene.
 • romi (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 9:46)

  George [anonim]

  Dle ambasador, va salut in primul rind
  Ne puteti spune cum de Spania e singura tara unde nu exista scandaluri publice legate de cetatenii romani, romi sau nu?

  Va multumesc si va doresc mult succes!
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:49)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   In realitate, in Spania traiesc circa un milion de romani. Marea majoritate s-au integrat perfect, traiesc si muncesc impreuna cu cetatenii spanioli, contribuie la progresul societatii. Iar in ceea ce priveste pe romi, sint mai acceptati pentru ca, sa nu uitam, Spania e una din tarile care a atins unul din cele mai mari grade de integrare a cetatenilor romi. Exista doar 4% romi care nu sint pe deplin integrati.

   Problema nu e ca nu exista scandaluri legate de comunitatea romana. Sigur ca exista. Dar, din nefericire, titlurile din presa se refera mai ales la tot felul de infractiuni comise de romani, infractiuni care ar putea fi comise de spanioli sau orice alti membri ai comunitatii.
   Integrarea romanilor in Spania e optima, nu exista nici o problema - premierul Ponta a putut sa o vada in recenta sa vizita in Spania. Prezenta romanilor in Spania este unul dintre elementele cele mai pozitive in relatia noastra bilaterala, avind in vedere contributia lor la progresul Spaniei, dar si contributia la progresul Romaniei prin intermediul remitentelor. Ultimele cifre arata ca dintre acest remitente, 70% provin de la romanii din Spania, desi romani nu sunt numai in Spania.
 • cooperare (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:39)

  Mihaela [anonim]

  Dle ambasador, care sint domeniile economice in care credeti ca e cel mai mare loc de crestere prin cooperare bilaterala?
  Va multumesc
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:57)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Cred ca exista multe medii in care exista acest potential. De exemplu, domeniul infrastructurii, unde principalele companii spaniole sint prezente deja in Romania. La ultimele licitatii au avut succes in adjudecarea constructiei unor tronsoane de autostrazi sau de cai ferate.
   Proiectele de extindere la Metroul bucurestean - si aici este prezenta o companie spaniola, FCC.
   Firma CAF construieste 116 trenuri de metrou, primul a fost predat deja.
   Si in domeniul absorbtiei fondurilor europene, unde companiile spaniole au o mare experienta. La fel si in domeniul agricol, unde grupul Agrovin a facut o investitie si va prelucra resturile din vinificatie pentru ingrasaminte chimice si bauturi spirtoase.
   De curind, am participat la investitia Incar Grup de la Prejmer unde se vor construi caroserii de minibuse.
   Grupul Repsol a incheiat un acord cu OMV Petrom pentru prospectiuni petroliere, o investitie de 50 de milioane euro.
   Si alte domenii sint: dezvoltarea rurala, industria agroalimentara, deci iata o imbogatire a sectoarelor de cooperare bilaterala in acest moment in care, intre Romania si Spania exista un parteneriat strategic care are chiar acest obiectiv: cresterea cooperarii bilaterale.
 • Repsol (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:41)

  Oilman [anonim]

  Dle Ambasador, stiu ca Repsol si OMV Pertrom au semnat un acord pentru operatiuni comune. Stiti cumva daca Repsol are in vedere o prezenta viitoare mai consistenta in Romania?
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 12:00)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oilman

   Asa cum raspuns la intrebarea anterioara, Repsol - una din cele mai importante firme din energie la nivel mondial - a participat cu o investitie initiala de 50 milioane de euro. Este posibila o majorare a acestei investitii, pentru ca perspectivele geologice sint promitatoare. Aceste prospectiuni au inceput deja.
 • Kosovo (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:47)

  kosovar [anonim]

  Domnule Ambasador, care este pozitia actuala a Spaniei legata de recunoasterea Kosovo?
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 12:04)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui kosovar

   Spania are o pozitie foarte clara in aceasta privinta, bazata pe legislatia internationala: Spania nu recunoaste sub nici o forma declaratia unilaterala de independenta.
   Constitutia fostei Iugoslavii recunoastea dreptul de secesiune pentru republici, dar nu pentru provincii. Este o situatie de incalcare a legislatiei internationale. Daca Serbia va recunoaste independenta Kosovo, asta inseamna ca nu vom mai avea o declaratie unilaterala de indepnedenta si atunci si noi vom discuta ce e de facut intr-o asemenea situatie. Astazi, Spania nu recunoaste si nu va recunoaste independenta Kosovo.
 • Privatizari (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:49)

  v [anonim]

  Nu am vazut prea multe companii spaniole care sa participe la privatizarile strategice din Romania. Care credeti ca este motivul?

  multumesc
  • p (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 12:07)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui v

   Cred ca exista doua motive principale.
   Primul: Prezenta firmelor spaniole este de data recenta, nu exista o traditie pentru ca firmele spaniole erau orientate traditional catre America Latina.
   Al doilea: momentul in care companiile spaniole au patruns pe piata romaneasca si au ajuns sa o cunoasca a coincis cu o criza foarte dura in Spania si in Europa, ceea ce a facut sa se reduca activitatea firmelor in exterior.
   Cum insa iesim din criza, cu siguranta ca prezenta firmelor spaniole in aceste privatizari va fi din ce in ce mai mare.
 • restrictii (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:52)

  Viorel [anonim]

  Va ridica Guvernul spaniol toate restrictiile pentru muncitorii romani de la 1 ianuarie 2014? Care este pozitia oficiala?

  Va multumesc
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 12:10)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel

   Cum se stie, Spania a fost prima tara care a ridicat moratoriul care ii privea pe cetatenii romani, in ianuarie 2009.
   Din pacate, rata foarte mare a somajului a facut ca in iulie 2011 sa fie impuse niste restrictii, dar numai pentru muncitorii nou veniti in Spania. S-a vazut ca aceasta masura nu a afectat foarte mult, numarul romanilor continua sa fie foarte mare in Spania.
   In orice caz, din 1 ianuarie 2014, ca in toate tarile europene, asa cum a fost stabilit in Tratatul de Aderare, vor fi ridicate toate restrictiile pentru toti lucratorii romani.
 • Cooperare (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:59)

  Atoatestiutorul [anonim]

  Excelenta,
  Intotdeuna m-am intrebat cum se discuta la nivel oficial cu un guvern care, din punctul multora de vedere, este total lipsit de competenta si capabilitati pentru a dscuta intr-o maniera normala, lipsindu-le profesionistii si strategiile. Cum se discuta in aceste doua limbi paralele (una a democratiei si statuluid e drept de tip vest European si una a comunismului si neo-bolsevismuluid e tip Guvern actual)?
  • r (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 12:16)

   Estanislao de Grandes Pascual [hotnews.ro] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Este o opinie personala pe care nu trebuie sa o si impartasim. Relatiile dintre cele doua tari sint excelente, am primit intodeauna ecouri pozitive la toate proiectele pe care le-am propus autoritatilor. Mentionez vizitele foarte importante la nivel inalt ale presedintelui Guvernului spaniol in Romania si intilnirile sale cu presedintele Basescu si premierul Ponta, vizita ministrului spaniol de externe in Romania in mai, vizita premierului Ponta in Spania in luna iulie. Toate arata un nivel excelent al contactelor si relatiilor. Iar opinia dvs. este absolut legitima intr-un stat de drept si reprezinta manifestarea dreptului la libera exprimare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by