Un nou scandal international legat de spionajul masiv practicat de Statele Unite ale Americii asupra comunicatiilor telefonice si electronice a izbucnit in Franta, dupa ce cotidianul Le Monde a publicat documente sustrase de fostul consultant NSA Edward Snowden si care arata ca in 30 de zile, intre 10 decembrie 2012 si ianuarie 2013, serviciul secret american a efectuat 70,3 milioane de inregistrari de date telefonice ale francezilor.

Luni, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a anuntat ca l-a "convocat imediat" pe ambasadorul american la Paris, scrie AFP.

"L-am convocat imediat pe ambasadorul Statelor Unite care va fi primit in aceasta dimineata la Quai d'Orsay", a declarat Fabius, la revenirea de la o reuniune europeana care a avut loc la Luxemburg, potrivit sursei citate.

"Acest tip de practici intre parteneri care aduc atingere vietii private este total inacceptabil. Trebuie sa ne asiguram, foarte repede, ca in orice caz ele nu mai sunt practicate", a spus Fabius.

Potrivit Le Monde, NSA dispune de mai multe modalitati de colectare a datelor. Atunci cand anumite numere de telefon sunt utilizate in Franta, se activeaza un semnal care declanseaza automat inregistrarea anumitor conversatii.

Aceasta supraveghere vizeaza si SMS-urile si continutul lor in functie de cuvinte-cheie. In fine, de o maniera sistematica, NSA pastreaza istoricul conexiunilor fiecarei tinte, precizeaza ziarul, citat de AFP.

Documentele ofera suficiente explicatii pentru ca crede ca tintele NSA vizeaza atat persoane suspectate de legaturi cu activitatile teroriste cat si indivizi vizati pentru simpla lor apartenenta la lumea afacerilor, politica sau a administratiei franceze.

Graficul NSA, pus la dispozitia Le Monde de catre Ed Snowden, arata o medie de interceptari de 3 milioane de date pe zi, cu varfuri care ajung la aproape 7 milioane in 24 decembrie 2012 si 7 ianuarie 2013.

Spionajul apare cu titlul de program "US-985D". Potrivit Le Monde, explicatia exacta a acestei sigle nu a fost furnizata de documentele lui Snowden si nici de fosti membri ai NSA. Ca titlu de comparatie, siglele utilizate de NSA pentru acelasi tip de interceptare care vizeaza Germania sunt "US-987LA" si "US-987LB".

Aceasta serie de numere corespunde cercului calificat de SUA drept "a treia parte", din care fac parte Franta, Germania, Austria, Polonia sau Belgia.

"A doua parte" se refera la tarile anglo-saxone apropiate de Washington, precum Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda, cunoscute sub numele "Five Eyes". "Prima parte" este constituita din 16 servicii secrete americane.

Documentele pot fi consultate aici.