Ambasadorul Italiei in Romania, Diego Brasioli, considera ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen si ca ar fi trebuit sa fie deja membra, precizand ca de la 1 iulie 2014 Italia va prelua presedintia UE si "va face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat", relateaza Mediafax.

Ambasadorul Italiei a participat, luni, la o intalnire cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, desfasurata la sediul municipalitatii, iar la final Brasioli a fost intrebat care este pozitia Italiei referitoare la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

"Pozitia noastra este foarte clara: credem ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen, credem ca Romania ar fi trebuit sa fie deja membra a Schengen, de ceva vreme. Speram ca acest lucru se va intampla foarte repede. Italia va prelua presedintia UE de la 1 iulie 2014 si vom face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat. In Italia avem o mare comunitate de romani, estimata la peste un milion de persoane, care s-au integrat cu succes si sunt parte a societatii noastre. Nu vedem nicio problema pentru o aderare completa in Schengen a Romaniei", a spus Brasioli.

Declaratia a fost facuta in contextul in care ministrul german de interne a acuzat gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din aceste state si cere Comisiei Europene sa ia masuri, dupa ce Franta a anuntat ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru integrarea in spatiul Schengen. Vizate sunt proiectele de integrare sociala a romilor si, drept urmare, reducerea imigratiei.

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013, insa in conditiile in care mai multe tari, intre care Olanda, asteapta raportul MCV, care nu va fi publicat pana atunci, este putin probabil ca subiectul sa mai figureze pe agenda reuniunii, intrucat pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a anuntat, marti, ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014".

Dupa anuntul oficialului european, Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat ca Haga va astepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.