Presedintele Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia (MDRS), Natasa Tosici, a declarat sambata, pentru Agerpres, ca autoritatile sarbe au fost de acord sa detensioneze situatia creata in comunitatea romanilor din Timoc de refuzul directorilor unitatilor de invatamant de a introduce limba romana si au decis sa nu mai obstructioneze cererile etnicilor romani.

Potrivit sursei citate, guvernul Republicii Serbia, prin Consiliul National al Minoritatii Nationale Romane din Novi Sad, a desfasurat in perioada mai-iunie 2013 un proiect-pilot de invatare a limbii romane la care au participat aproximativ 250 de elevi din clasele primare.

"In prima decada a lunii septembrie, in mai multe localitati s-a initiat o ancheta, fiecare familie de romani avand posibilitatea sa opteze sau nu pentru studierea limbii romane cu elemente de cultura nationala. Actiunea s-a finalizat si s-a concretizat intr-o hotarare de mare insemnatate pentru istoria de aproape 180 de ani a minoritarilor romani carora le-a fost interzis dreptul la invatare a limbii materne", a precizat Natasa Tosici.

Liderul romanilor din regiunile istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii a aratat ca, "in sfarsit, calvarul celor peste 300.000 de romani din aceste spatii se apropie de sfarsit, cel putin in ceea ce priveste blocarea procesului agresiv de asimilare".

"onform datelor furnizate de Administratia Scolilor din Zajcear, in anul scolar 2013-2014 vor fi organizate, cu o oarecare intarziere, intrucat acesta a inceput la 1 septembrie, un numar de 34 de clase in districtul Zajcear si 4 in districtul Pozarovat in care copiii vor studia limba romana", a afirmat Natasa Tosici.

In context, presedintele MDRS a mai spus ca, in evidentele autoritatilor scolare din zonele mentionate, un numar de 408 copii din sectorul primar si gimnazial si alti 434 din sectorul liceal si-au manifestat interesul sa invete limba romana.

"Din pacate, neexistand logistica necesara si cadre didactice pregatite in specialitatea limba romana, nu toti pot fi cuprinsi in clasele stabilite", a fost de parere Tosici.

Seful MDRS a criticat in termini duri faptul ca o parte dintre membrii comunitatii romane ,,sunt duplicitari si complici la decizia unor cercuri anti-romanesti si au permis inscrierea a 291 de copii in clasele cu vorbire vlaha cu elemente de cultura nationala'. ,,Cum au putut acestia sa ramana pasivi la demersul unor asa-numiti vlahi de a oficializa o limba inexistenta - limba vlaha?', s-a intrebat presedintele MDRS, Natasa Tosici.