Senatorii au adoptat, in sedinta plenului de luni, ordonanta nr. 48/2013 care modifica Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul reglementarii situatiei vacantarii functiei de conducere de la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin expirarea mandatului, informeaza Agerpres.

Proiectul de lege prevede ca, in aceasta situatie, stabilitatea institutionala a instantei supreme va fi asigurata prin "reglementarea posibilitatii depunerii candidaturilor pentru functiile de conducere anterior acestui moment, raportat la caracterul cert al implinirii termenului pentru care sunt realizate numirile".

"Proiectul stipuleaza ca, in situatia cand functiile de presedinte sau vicepresedinte al ICCJ ori de presedinte de sectie devin vacante ca urmare a expirarii mandatului, candidatura se depune cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile pana la momentul in care functia urmeaza a se vacanta", se arata in raportul Comisiei juridice.

In expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul a precizat ca initierea acestui act normativ se datoreaza "unei situatii speciale" - in luna septembrie urmeaza a inceta mandatele de presedinte si vicepresedinte ai ICCJ si de presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a instantei supreme.

Legea, care a fost adoptata cu 105 voturi pentru si trei voturi impotriva, are un caracter organic, iar Senatul este Camera decizionala in acest caz.