Fostul ambasador american Mark Gitenstein revine de cate ori poate la Bucuresti si recunoaste ca ii este dor de romani si de zona rurala a Romaniei, apreciind totodata ca, dupa criza din 2012, imaginea tarii se imbunatateste si ca increderea romanilor in DNA e o premisa pentru democratia adevarata, scrie Mediafax.

Prezent la Bucuresti pentru a participa la Bucharest Forum, Mark Gitenstein a povestit ca a pastrat legaturi puternice cu Romania, unde revine de cate ori e posibil.

De la incheierea mandatului de ambasador, in decembrie 2012, Gitenstein a mai fost in Romania in aprilie si in iunie. Si se va intoarce in noiembrie. Chiar daca de fiecare data a revenit cu treburi, sustine ca ii lipsesc unele lucruri din Romania.

"Imi lipsesc romanii si zona rurala. Din pacate nu am mai avut ocazia sa vizitez zonele rurale. Imi pare rau ca atunci cand vin aici nu am suficient timp sa vizitez tara, Romania fiind una dintre cele mai frumoase tari in care am fost. Dar ma intorc in noiembrie", a spus Mark Gitenstein.

Chiar daca nu mai reprezinta statul american si nu le mai da "lectii" politicienilor romani, continua sa fie interesat de soarta Romaniei.

Fostul ambasador considera ca Romania se afla inca intr-un proces de revenire dupa criza politica de anul trecut, declansata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar sta mult mai bine decat la plecarea sa.

"Mediul politic s-a mai calmat, faceti progrese reale. Criza politica de anul trecut a avut consecinte, dar cred ca Romania isi revine. Perceptia asupra romanilor in strainatate se imbunatateste, dar sunt inca probleme care trebuie rezolvate", spune Gitenstein.

In opinia sa, sunt vizibile progrese si in ceea ce priveste statul de drept, respectarea conditiilor FMI si a cerintelor Uniunii Europene cuprinse in raportul MCV.

La fel ca in vremea mandatului de la Bucuresti, investitorii americani aflati in cautarea unor oportunitati de afaceri i se plang de lipsa de transparenta si de predictibilitate din Romania.

"Sunt in continuare ingrijorati de chestiuni precum transparenta, predictibilitatea, statul de drept sau sistemul juridic", sustine Mark Gitenstein.

Fostul ambasador este multumit de faptul ca romanii au o foarte mare incredere in DNA, o premisa pentru a avea o democratie adevarata.

"Am fost cat se poate de multumit sa vad un sondaj recent, potrivit caruia romanii au o foarte mare incredere in DNA, dupa biserica si armata. Ceea ce e bine, inseamna ca romanii inteleg ca aceasta este o institutie in care pot avea incredere. E adevarat, politicienilor nu le place DNA, dar romanilor da, si de asta este nevoie pentru a avea o democratie adevarata", este de parere fostul ambasador al SUA la Bucuresti.

Dupa incheierea mandatului de ambasador, Mark Gitenstein a revenit in cadrul firmei internationale de avocatura Mayer Brown, in calitate de consilier special.

Bunicul sau din partea tatalui, Israel Gitenstein, a emigrat in Statele Unite din Republica Moldova, pe vremea cand aceasta era parte a Romaniei.