VIDEO Gitenstein: Romania isi revine. Increderea romanilor in DNA, premisa democratiei adevarate
Prezent la Bucuresti pentru a participa la Bucharest Forum, Mark Gitenstein a povestit ca a pastrat legaturi puternice cu Romania, unde revine de cate ori e posibil.
De la incheierea mandatului de ambasador, in decembrie 2012, Gitenstein a mai fost in Romania in aprilie si in iunie. Si se va intoarce in noiembrie. Chiar daca de fiecare data a revenit cu treburi, sustine ca ii lipsesc unele lucruri din Romania.
"Imi lipsesc romanii si zona rurala. Din pacate nu am mai avut ocazia sa vizitez zonele rurale. Imi pare rau ca atunci cand vin aici nu am suficient timp sa vizitez tara, Romania fiind una dintre cele mai frumoase tari in care am fost. Dar ma intorc in noiembrie", a spus Mark Gitenstein.
Chiar daca nu mai reprezinta statul american si nu le mai da "lectii" politicienilor romani, continua sa fie interesat de soarta Romaniei.
Fostul ambasador considera ca Romania se afla inca intr-un proces de revenire dupa criza politica de anul trecut, declansata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar sta mult mai bine decat la plecarea sa.
"Mediul politic s-a mai calmat, faceti progrese reale. Criza politica de anul trecut a avut consecinte, dar cred ca Romania isi revine. Perceptia asupra romanilor in strainatate se imbunatateste, dar sunt inca probleme care trebuie rezolvate", spune Gitenstein.
In opinia sa, sunt vizibile progrese si in ceea ce priveste statul de drept, respectarea conditiilor FMI si a cerintelor Uniunii Europene cuprinse in raportul MCV.
La fel ca in vremea mandatului de la Bucuresti, investitorii americani aflati in cautarea unor oportunitati de afaceri i se plang de lipsa de transparenta si de predictibilitate din Romania.
"Sunt in continuare ingrijorati de chestiuni precum transparenta, predictibilitatea, statul de drept sau sistemul juridic", sustine Mark Gitenstein.
Fostul ambasador este multumit de faptul ca romanii au o foarte mare incredere in DNA, o premisa pentru a avea o democratie adevarata.
"Am fost cat se poate de multumit sa vad un sondaj recent, potrivit caruia romanii au o foarte mare incredere in DNA, dupa biserica si armata. Ceea ce e bine, inseamna ca romanii inteleg ca aceasta este o institutie in care pot avea incredere. E adevarat, politicienilor nu le place DNA, dar romanilor da, si de asta este nevoie pentru a avea o democratie adevarata", este de parere fostul ambasador al SUA la Bucuresti.
Dupa incheierea mandatului de ambasador, Mark Gitenstein a revenit in cadrul firmei internationale de avocatura Mayer Brown, in calitate de consilier special.
Bunicul sau din partea tatalui, Israel Gitenstein, a emigrat in Statele Unite din Republica Moldova, pe vremea cand aceasta era parte a Romaniei.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
faptu ca a arestat dna 3 oameni e un inceput dar e DEPARTE de a deveni o institutie credibila
Acum mai urmeaza sa eliminam judecatori si pe urma avem o democratie dictatoriala(daca asa ceva exista).
Asa ca nu vad ce-a facut rau Macovei prin faptul ca la nivel de categorii profesionale a pus semnul egal intre ei. Dupa parerea mea, cine a facut rau au fost conservatorii din CSM care n-au acceptat un procuror intr-o functie de conducere a unei organizatii in care intra si judecatori strict pe motive de cutuma, nu de legislatie expresa sau de motive rationale.
Eu as avea mare incredere in niste legi simple si clare, verificate de un organism nesupus politic, ca o premisa pentru a avea o democratie adevarata.
Vise, taica, vise!
Cand cuplezi o teorie idealista cu realitatea naturii umane, iese un cosmar. De-aia si e atat de complicat sa formezi un sistem echilibrat si functional, si dn cauza asta si schimbarea dureaza atat de mult.
In fine, Giterstein cred ca a vorbit dezinteresat. Nu cred ca-l doare capul prea tare sa inteleaga aceste diferente. Din cate vad, are alte treburi pe aceste plaiuri.
(Ia ghiciți!)
-Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA la Bucureşti care l-a sustinut pe base pentru vinderea pe nimic catre usa a romaniei (cu r mic).
-Imediat după ce mandatul său de ambasador la Bucureşti s-a încheiat, avocatul Mark Gitenstein a fost ales în Consiliul de Administraţie al celui mai mare fond de investiţii din România, numit Fondul Proprietatea (basescu spunea ca ne-a facut onoarea sa fie sef la fond:)))
-G. a reprezentat interesele industriei de armament şi a marilor companii din sectorul energetic, printre care şi Exxon Mobile cea care va exploata rezervele de gaz natural descoperite în Marea Neagră.
Fondul Proprietatea, inventat iniţial de politicienii români pentru a despăgubi pe cei care au fost deposedaţi de bunuri de către regimul comunist, deţine pachete de acţiuni la toate companiile de stat din sectorul energetic: Petrom- OMV, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz şi Nuclearelectrica, dar şi la Regia Naţională a Sării- SALROM. Practic, Fondul Proprietatea are o capitalizare de peste 45 % din valoare pe afaceri din sectorul energetic. De tot acest sector se va ocupa şi Mark Gitenstein. Fondul Proprietatea influenţează direct politică energetică a României...
si toate astea doar la o scurta cautare pe net (vezi Realitatea/net)
va rog sa publicati acest comentariu. va multumesc.
Sunt de acord ca nici una din solutii nu e ideala, da' traim intr-o lume reala, nu in una ideala, si suntem o tara mica si slaba, care sau intra de bunavoie in zona de influenta a unei mari puteri, sau e integrata cu forta. Tu ce crezi, care varianta e preferabila?