"Aparatorul drepturilor", echivalentul avocatului poporului din Franta, a acuzat vineri guvernul de la Paris ca nu aplica circulara din 2012 care reglementeaza dezmembrarea taberelor de romi, in mijlocul unei dezbateri foarte aprinse legate de aceasta minoritate, scrie AFP.

"Prea adesea evacuarile se produc fara decizii prealabile ale justitiei. Prea adeseori intervalul de trei luni intre decizie si dezmembrare nu se respecta", desi acest interval este "necesar" pentru a realiza diagnosticul populatiilor, a declarat Dominique Baudis, in deschiderea unui colocviu dedicat acestui subiect la Adunarea Nationala.

Peste 5.000 de romi au fost evacuati din taberele lor in al treilea trimestru al anului in Franta, potrivit Ligii pentru drepturile omului, care a denuntat vineri "evacuari violente, brutale si inutile".

O tabara, care adapostea pana la 250 de romi, a fost dezmembrata vineri dimineata la Roubaix (nord), localitate vecina cu Lille.

Joi, premierul Jean-Marc Ayrault a prezentat aceasta circulara din 2012 drept "politica guvernului", in incercarea de a transa polemicile starnite de afirmatiile controversate ale ministrului de Interne Manuel Valls.

Acesta afirmase marti ca doar o minoritate de romi doreste sa se integreze si ca "modul de viata" al acestora este in "confruntare" cu cel al populatiilor locale.

Valls a fost criticat nu doar in cadrul Partidului Socialist, ci si de unii dintre colegii sai de guvern, in special ecologista Cecile Duflot. Franta a fost chemata la ordine si de Comisia Europeana.

Demarcandu-se net de Manuel Valls, un ministru delegat socialist, George Pau-Langevin, (Educatie), a afirmat ca "niciun popor nu este infractor sau marginal prin natura".

Avocatul poporului a denuntat "irationalitatea argumentelor, al comportamentelor si al luarilor de pozitie".

Dominique Baudis i-a cerut comisarului european Viviane Reding sa reuneasca toti liderii europeni insarcinati cu lupta impotriva discriminarii pentru a realiza o strategie comuna.