Sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei", care urma sa ia in discutie solicitarile de retragere a distinctiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes, a fost amanata pentru 11 octombrie, pe motiv ca acesta nu s-a prezentat la reuniune, transmite Mediafax.

Mircea Geoana a precizat ca decizia de amanare a dezbaterilor a fost luata in unanimitate, intrucat Regulamentul Ordinului "Steaua Romaniei" obliga ca cel judecat sa fie prezent in persoana. Senatorul a mentionat ca, potrivit Regulamentului, se poate acorda un termen suplimentar de pana la 15 zile, care este ultimul termen.

"Decizia noastra ofera domnului Tokes o a doua sansa de a se prezenta asa cum este onorabil, asa cum este corect, ca membru al Ordinului nostru, in fata colegilor sai de Ordin. Daca si pe 11 octombrie, la ora 12.00, domnul Tokes nu va fi prezent, Consiliul va demara procedura de dezbatere pe fond in absenta domniei sale", a afirmat Geoana.

El a precizat ca nu exista nicio forma regulamentara care sa permita inlocuirea lui Tokes de catre un avocat sau alta persoana.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste contestarea procedurii prin care a fost ales Consiliul de Onoare al Ordinului, senatorul PSD Gabriela Firea a mentionat ca s-a dezbatut aceasta problema.

"Domnul secretar de stat, domnul ministru Angelescu, ne-a precizat faptul ca adunarea constitutiva a fost legala si statutara, pentru ca au fost informati mai mult de 96% din cavalerii Ordinului si domnia sa are dovezi in acest sens, prin urmare absolut toate reglementarile au fost respectate", a afirmat Firea, referindu-se la cele invocate de avocatul lui Laszlo Tokes, prezent la reuniune.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a explicat, intr-un comunicat dat publicitatii joi, in ziua intrunirii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", motivul pentru care a ales sa fie reprezentat de un avocat in conditiile in care este retinut la Bruxelles de responsabilitatile sale de membru al PE, aratand totodata ca in opinia sa acuzatiile ce i se aduc sunt nefondate, dar si faptul ca, tot pentru ca au pledat cauza autonomiei maghiarilor, ar putea fi lasati fara aceasta distinctie si liderii UDMR.

"Raspunzand intrebarilor venite din partea unor ziaristi, precum si criticilor formulate de catre anumiti politicieni, informez pe aceasta cale persoanele competente si opinia publica asupra faptului ca programul meu incarcat de europarlamentar ma leaga de Bruxelles si, prin urmare, nu am posibilitatea de a ma prezinta la sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei", programata in 26 septembrie, la care am fost citat", se arata in comunicatul emis de Laszlo Tokes.

De asemenea, Tokes a aratat ca a imputernicit un avocat sa-l reprezinte, anume pe Kincses Elod.

"In absenta mea, l-am imputernicit pe avocatul Kincses Elod sa ma reprezinte in fata Consiliului de Onoare. Sper ca reprezentantul meu legal isi va putea indeplini sarcina fara a intampina obstacole, deoarece dreptul la aparare este garantat de Constitutia Romaniei. Daca in 1989, in timpul dictaturii ceausiste, Maria Bobu, ministrul Justitiei din vremea respectiva si-a dat acordul in acest sens cu privire la procesul meu de la Timisoara, de ce nu s-ar putea proceda intr-o maniera similara dupa 24 ani, intr-o Romanie democratica guvernata de Victor Ponta?", spune Laszlo Tokes.

De asemenea, Tokes apreciaza ca inclusiv din scrisoarea de protest semnata de parlamentarul PSD Gabriela Firea trimisa catre opt reprezentanti ai acestui partid, toti decorati cu "Steaua Romaniei", "rezulta fara echivoc ca acuzele formulate" la adresa sa sunt "in intregime nefondate".

Laszlo Tokes afirma, totodata, ca simpla promovare a tezei autonomiei pe criterii etnice nu ar fi de natura sa justifice retragerea Ordinului, mai ales ca aceasta a fost vehiculata inclusiv de lideri ai UDMR, decorati cu acest Ordin, dar in cazul carora nu s-a pus problema retragerii distinctiei.

"Fapta de a promova "in mai multe medii teza periculoasa a autonomiei pe criterii etnice" (citat din scrisorile in cauza) i se poate imputa intregii organizatii UDMR, deoarece programul acesteia contine teza amintita. Pe acest temei, chiar si Kelemen Hunor, Marko Bela sau Borbely Laszlo ar putea fi deposedati de distinctia pe care am primit-o si eu", spune Laszlo Tokes.

"Nu doresc sa-mi expun pozitia mea detailata legata de acest caz preconceput inaintea sedintei de azi a Consiliului de Onoare. Am facut acest lucru pe de o parte in comunicatele mele de principiu emise anterior, iar pe de alta parte, pozitia mea a fost exprimata - in mod oficial - in intampinarea formulata de reprezentantului meu legal, Kincses Elod", a mai aratat el in comunicat.

Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, a spus marti ca va merge doar el la sedinta de joi a Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", intrucat clientul sau va fi in Parlamentul European, si ca va cere ca Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu "sa se abtina".

Kincses Elod, avocatul lui Laszlo Tokes, a declarat, marti, ca a fost invitat, alaturi de clientul sau, joi, in fata Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", care urmeaza sa ia in discutie solicitarile de retragere a decoratiei conferite europarlamentarului, transmite Mediafax.

Kincses a afirmat ca la sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" va merge singur, intrucat Tokes va fi inca la Parlamentul European.

Avocatul a adaugat ca va cere ca doi dintre cei sapte membri ai Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" - Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu - sa se abtina, in caz contrar acestea urmand sa fie recuzate.

"Si Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu au facut sesizari, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare care judeca. Nu poti sa si centrezi, sa si dai cu capul. Am propus prin intampinare sa se abtina, iar daca nu, vor fi recuzate. Daca totusi se va respinge recuzarea, voi sustine intampinarea, apoi voi studia ce cale de atac exista pentru aceasta nelegalitate", a spus Kincses.

Luni, Kincses Elod afirma ca nu a fost constituit in mod legal Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", deoarece Adunarea Generala nu a fost statutara, motiv pentru care a scris un "proiect de intampinare" pe care il va prezenta in fata acestuia.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei".

Intr-un comunicat transmis Mediafax la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila".

El a sustinut ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

Componenta Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" rezultata din alegerile recente este: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Serban Bradisteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoana, Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu. Presedintele Consiliului este decanul de varsta, academicianul Ionel Haiduc.

Prima sedinta a Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" a fost programata pentru 26 septembrie, de la ora 16.00, la Academia Romana, iar membrii acestuia urmau sa ia in discutie solicitarile de retragere a decoratiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre cereri apartinand Corinei Cretu, care a facut-o publica.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie.

Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".