Europarlamentara finlandeza ecologista Satu Hassi a scris pe blogul sau despre recentele declaratii ale premierului Victor Ponta facute pe marginea exploatarii miniere aurifere cu cianuri din Finlanda. Satu Hassi crede ca premierul roman si-a facut prea repede o imagine "foarte roza" despre exploatarea cu cianuri din tara sa si afirma ca aceste aprecieri sunt nefondate si se bazeaza pe "o dezinformare totala".

Blogul eurodeputatei Satu HassiFoto: Captura ecran

"In primul rand, exista zeci de mine in Finlanda, dar cianura nu este folosita in 52 de mine, ci doar in cateva. In al doilea rand, utilizarea cianurii in minele de aur finlandeze nu s-a facut in conditii de siguranta. Agnico-Eagle, proprietarul canadian al minei de aur din Laponia, Kittila, a fost sustinatorul cel mai vocal al utilizarii cianurii, si a sustinut ca cianura este utilizata intr-un proces complet inchis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, in apa reziduala din mina Kittila Suurikuusikko, continutul de cianuri a depasit limita permisa. Pentru poporul roman ar putea fi, de asemenea, relevant sa stie ca minele finlandeze nu sunt situate in zonele dens populate. De exemplu, in Kittila densitatea populatiei este de 0,78 persoane pe km patrat. ", spune eurparlamentara Satu Hassi pe blogul sau.

Premierul Victor Ponta a declarat telefonic, luni seara, la Antena 3, ca a putut vedea in Finlanda cum functioneaza minieritul aurifer si sustine ca sistemul de exploatare este cu cianuri, iar redeventele sunt chiar mai mici decat cele obtinute de statul roman de la Gold Corporation.

Autoritatile romane vor schimba informatii cu cele finlandeze si le vor solicita asistenta tehnica pentru lucrari de exploatare miniera cu tehnologii avansate, a declarat premierul Ponta, dupa ce l-a informat pe prim-ministrul finlandez ca in Romania exista o dezbatere privind viitorul mineritului.