Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca protestele personalului medical anuntate pentru luna septembrie vor continua, iar luni la ora 11.00 vor fi realizate pichetari in fata Ministrului Finantelor si Ministerului Sanatatii, relateaza Agerpres.

Reprezentantul CMR a precizat ca isi mentine in continuare solicitarea cu privire la dublarea salariilor medicilor rezidenti si a precizat ca aceasta este una adresata guvernului.

"Romania devine o tara normala si intr-o tara normala Ministerul Finantelor nu este stat in stat. Am ramas pe aceeasi pozitie, solicitam dublarea salariilor medicilor rezidenti", a spus Astarastoae.

El a mentionat ca nu este de acord cu ideea avansata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind posibila majorare a salariilor medicilor rezidenti cu 2 pana la 20% din banii proveniti de pe urma reorganizarii sistemului.

Totodata, Astarastoae a acuzat ca presiunea politica a devenit tot mai mai mare si a sustinut ca "este un cancer" politizarea sistemului medical.

"Vom modifica actele normative astfel incat cariera profesionala sa nu se bazeze pe carnetul de partid, ci pe merite profesionale. Coalitia si Ministerul Sanatatii vor cauta sa impuna in lege criterii care sa nu permita influenta politica asupra spitalelor, ci un management real al acestora. Spitalele trebuie sa aiba un grad crescut de autonomie si sa nu fie tratate ca institutii bugetare", a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

El a tinut sa precizeze ca protestele din ultimele zile nu sunt indreptate impotriva cuiva, ci sunt in favoarea constructiei unui sistem de sanatate care sa fie performant.

La randul sau, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat ca scopul Coalitiei Profesionistilor din Sanatate este ca organizatiile care o compun sa fie unite, sa fie ajutate si sa ajute.

"Am gasit solutii care sa duca la mai multa finantare a sistemului sanitar", a afirmat sindicalistul. In opinia sa, politicul reprezinta "cancerul sistemului sanitar".

Marius Sepi a mai subliniat ca Federatia Ambulanta a solicitat sa devina membra a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

In opinia ministrului pentru Dialog Social, Doina Pana, dialogul care a avut loc duminica la Ministerul Sanatatii denota deschiderea totala pe care o are guvernul in discutarea problemelor. "Pe fiecare capitol discutat s-a decis constituirea unui grup de lucru", a mai spus Pana.