Scoala din satul Sacel, judetul Harghita, unde invata 34 de scolari si prescolari, a fost inchisa de Directia de Sanatate Publica (DSP) Harghita, din cauza conditiilor necorespunzatoare, cursurile urmand sa se tina, de saptamana viitoare, in casa parohiala ortodoxa, transmite Agerpres.

Inspectorul scolar general din Harghita Bartolf Hedvig a declarat joi ca scoala din Sacel nu dispune de apa curenta, toalete moderne, fosa septica, reteaua electrica este invechita si conditiile oferite copiilor sunt total necorespunzatoare.

"Am aflat ca se inchide scoala de la Sacel, ceea ce regretam, pe de o parte. Pe de alta parte, ne bucuram ca aceasta inchidere este un nou inceput pentru scoala, deoarece trebuie modernizata si reabilitata, trebuie introdus un anumit confort, pe care il avem in majoritatea scolilor din judet", a declarat Bartolf Hedvig.

Dupa ce DSP a luat decizia inchiderii scolii si a permis accesul in cladire doar a persoanelor adulte, conducerea institutiei de invatamant a propus mutarea provizorie a scolii in casa parohiala ortodoxa din localitate, ideea fiind agreata de arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan.

Directoarea scolii din Sacel, Kardos Ibolya a declarat ca arhiepiscopul i-a inmanat miercuri seara cheile casei parohiale, iar joi a inceput zugravirea si igienizarea incaperilor.

Solutia este acceptata si de parinti, care nu au fost de acord cu transportarea elevilor la scolile din localitatile invecinate.

In paralel, au inceput demersurile pentru inceperea lucrarilor de renovare si reabilitare a scolii. Un specialist al Inspectoratului Scolar Judetean a fost delegat la Sacel, pentru a face verificari la fata locului si a vedea care sunt lucrarile de constructie cele mai importante care trebuie realizate pentru ca scoala sa poata obtine avizul sanitar.

Inspectorul scolar general, Bartolf Hedvig, a explicat ca Primaria din Sacel va pune la dispozitie o anumita suma de bani pentru aceste lucrari si se incearca si obtinerea de ajutoare si de la alte institutii, cum ar fi Consiliul Judetean Harghita.

La scoala din localitatea Sacel invata 24 de scolari, in clase simultane si 10 prescolari.