Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana i-a fost dat ministrului Dan Sova de catre "baietii de la Rosia Montana Gold Corporation" iar premierul Ponta l-a trimis la Parlament "bucuros ca scapa de raspundere".

Proiectul de lege e construit "neconstitutional si e evident ca e o lege le care baietii de la RMGC i-au dat-o lui Sova si el a spus: 'Sefu' ia uitati ce lege frumoasa am facut, o sa rupem gura targului'", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, in care a cerut retragerea proiectului din guvern.

In aceasta situatie, Victor Ponta, "bucuros ca scapa de raspundere", a trimis-o la Parlament. "Iar Victor Ponta e jurist, nu inginer ca mine", a comentat ironic presedintele.

Acesta i-a recomandat primului ministru sa-l trimita pe Dan Sova sa ia proiectul de la Parlament, sa il "lase la guvern si sa nu se mai intoarca la guvern!".

"Pentru ca este initiativa acestui ministru profund incompetent. Cum a putut sa dea un asemenea proiect guvernului?", a adaugat Traian Basescu, care a precizat ca protestatarii au tot dreptul sa fie "enervati (...) cand vad ca dai prin lege dreptul unei societati majoritar private sa faca expropieri".

"Creezi un asemenea precedent, pai maine ii dam lui Culita Tarata, lui Nicolae dreptul de a face expropieri, de asta spun ca Sova ar trebui sa se duca cat vede cu ochii", a mai spus presedintele.