Un nou protest pentru Rosia Montana, la care au participat peste 8.000 de oameni - cea mai numeroasa prezenta inregistrata in cele 8 zile de manifestatii - a avut loc duminica, incepand cu ora 17.00, in Piata Universitatii. A fost opta zi consecutiva de proteste impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist. Mitinguri similare au fost organizate si in marile orase din tara si in strainatate. Circulatia in centrul Capitalei a fost blocata ore intregi, fiind redeschisa abia dupa ora 1:30, cand numarul manifestantilor din Piata Universitatii scazuse la aproximativ 150. Protestatarii adunati initial in Piata Universitatii au ajuns aseara si in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, dupa ce au fortat cordonul de jandarmi, iar apoi s-au indreptat spre zona Obor, pe bulevardul Stefan cel Mare. Coloana de manifestanti s-a indreptat apoi spre Calea Mosilor, de unde protestatarii au revenit in Piata Universitatii. Mitingul a fost pasnic si nu s-au inregistrat incidente majore.

Foto:
  • Hotnews.ro a transmis LIVE TEXT desfasurarea protestului:

Ora 01:39: In Piata Universitatii se mai afla in jur de 150 de manifestanti. Ei au ajuns la o intelegere cu jandarmii pentru a parasi rondul si a se putea debloca circulatia si se vor deplasa spre zona statuilor. Traficul in rondul de la Universitate a fost redeschis complet.

Ora 01:25 Circulatia rutiera a fost redeschisa pe un fir intre Bd. Regina Elisabeta si Bd Carol si intre Bd. IC Bratanu si Bd. N. Balcescu. In rondul de la Universitate mai protesteaza circa 200 de persoane potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro aflat la fata locului.

Ora 23.58 Numarul protestatarilor s-a injumatatit. Grupuri de manifestanti incep sa paraseasca Piata. Traficul este in continuare blocat.

Ora 23.25 Numarul protestatarilor din Piata a mai scazut, insa in continuare rondul de la Universitate este ocupat de cateva mii de oameni. Se scandeaza impotriva presei si a politicienilor.

Ora 23:20: Protestatarii au afisat un banner de dimensiuni mari - 10-15 metri - pe care scrie "Presa romana plina de minciuna".

Ora 23.00 Protestatarii au scris cu spray pe asfalt un mesaj de sustinere pentru Rosia Montana.

Ora 22.55 Intreaga coloana a intrat in Piata. Circulatia la Km 0 este blocata total. Politia redirectioneaza traficul pe strazile adiacente. Protestatarii s-au stabilit in zona rondului. Nu exista incidente.

Protest Rosia Montana, ziua 8 (30)

FOTOGALERIE Proteste impotriva proiectului Rosia Montana, ziua 8

Ora 22.33 Protestatarii au ocupat rondul de la Universitate dupa ce au fortat cordoanele de jandarmi. Au existat si imbranceli. Se striga "Demisia, demisia" la adresa premierului Ponta.

Ora 22.28 Multimea a umplut Piata Rosetti. Coloana se indreapta mai departe spre Universitate.

Ora 22.20 Multimea a ocupat in intregime bd. Carol I. Clinciuri verbale cu jandarmii: "Romania, stat politienesc".

Ora 22.10 Protestatarii au ajuns la intersectia cu bd. Carol I si se indreapta spre Universitate. Coloana se intinde pe toata lungimea Caii Mosilor.

Ora 21.50 Potrivit unei alte numaratori neoficiale a Jandarmeriei, numarul protestatarilor este de circa 8.000.

Ora 21.40 Protestatarii au ajuns la Obor, coloana se indreapta spre Calea Mosilor. Circulatia a fost blocata doar partial in rondul de la Obor.

Ora 21.10 Coloana s-a repus in miscare, dupa ce au fost lasate mai multe tramvaie sa treaca.

Ora 20.55 Protestatarii s-au oprit in Piata Stefan cel Mare, la intersectia cu str. Barbu Vacarescu, si scandeaza.

Ora 20.50 Manifestantii au ajuns in dreptul stadionului Dinamo. Coloana de protestatari se intinde pe o distanta de cateva sute de metri.

Ora 20.30 Protestatarii au ocupat carosabilul si au blocat traficul pe sensul spre sos. Stefan cel Mare. Coloana se indreapta spre zona Obor. Se scandeaza "Nu stati in casa, daca va pasa" catre geamurile blocurilor de pe bulevard.

Ora 20.25 Protestatarii au facut un tur al Pietei Victoria si acum se indreapta pe bd. Iancu de Hunedoara spre sos. Stefan Cel Mare-Obor.

Ora 20.18 Protestatarii au fortat cordonul de jandarmi si au intrat in Piata Victoriei. Jandarmii s-au asezat in dispozitiv in jurul Guvernului.

Ora 20.08 Potrivit unei numaratori neoficiale a Jandarmeriei, la manifestatie participa peste 5.000 de persoane.

Ora 19.47 Protestatarii au intrat pe bd. Lascar Catargiu. Politia si jandarmii au dirijat circulatia in Piata Romana, pentru a face loc coloanei de manifestanti.

Ora 19.40 Demonstrantii au ajuns in Piata Romana si vor sa se indrepte spre Guvern, in Piata Victoriei, unde vor face o oprire. Dupa care, ei se vor deplasa pe bd. Iancu de Hunedoara si vor merge spre Bucur Obor, a precizat o organizatoare a protestelor.

Ora 19.25 Protestatarii se deplaseaza pe bulevardul Magheru, ajungand la intersectia cu str. George Enescu. Sensul de mers dinspre Piata Universitatii spre Piata Romana este blocat, pe celalalt sens s-a format coada de masini. Numarul manifestantilor depaseste 2.000, potrivit reporterului HotNews.ro.

Ora 19.10 Manifestantii au plecat in mars spre Piata Romana. Circulatia pe bd. Nicolae Balcescu, pana la intersectia cu C.A.Rosetti, a fost oprita.

Ora 19.00 Protestatarii au blocat bulevardul Nicolae Balcescu, in zona dintre fantana de la Facultatea de Arhitectura si Teatrului National. Sunt peste 1.000 de manifestanti la aceasta ora. Jandarmii nu reactioneaza.

Ora 18.50 Sunt circa 800 de manifestanti in Piata Universitatii si continua sa mai vina. Ei scandeaza din ce in ce mai tare.

Ora 18.15 Numarul protestatarilor din Piata, de la Fantana si din fata TNB, depaseste 500. Ei se manifesta zgomotos, bat cu peturile, sufla in vuvuzele si striga "Romania, trezeste-te!".

Ora 17.55 La protest au venit si multi studenti la medicina, imbracati in halate albe.

Ora 17.45 In Piata Universitatii protesteaza circa 300 de persoane. Manifestantii sunt impartiti in doua grupuri, unul la fantana de la Facultatea de Arhitectura, altul in fata Teatrului National.

Ei scandeaza: "Tradarea de tara in aur se masoara", "Nu corporatia face legislatia", "Anulati legea distrugerii Rosia Montana acum", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Sanatate da, cianura nu", "Romania, trezeste-te!".

Protestatarii bat in peturi, iar o parte dintre ei poarta camasi sau tricouri albe. De asemenea, ei au zeci de pancarte si mai multe steaguri.

Ora 17.10 Zeci de oameni s-au adunat deja la fantana din Piata Universitatii

"Mii de protestatari, in Bucuresti si alte orase, au iesit in fiecare seara pentru a cere retragerea legii prin care s-ar da unda verde exploatarii miniere cu cianura de la Rosia Montana. Agentii de imagine ai companiei canadiene s-au grabit sa iasa la televizor, cu acelasi discurs propagandistic. Dar adevarata lupta se da in strada. Oamenii au inteles suficient cat sa nu mai creada orbeste vorbele unor oameni de afaceri. Membrii Alburnus Maior, nucleul opozitiei, refuza sa intre in jocul acestora, si au solicitat sa fie invitati la dezbateri cu reprezentantii politici, insa nici unul nu are curaj sa le spuna in fata ca un proiect atat de dezastruos este necesar Romaniei. Nimeni nu ar putea spune asta in fata lor, a tarii, fara sa se teama de momentul adevarului", se arata intr-un comunicat trimis de protestatari.

Orasele in care vor avea loc proteste sunt:

Bucuresti 8 septembrie: Protestul Halatelor Albe - eveniment organizat de studentii medicinisti, incepand cu 17:00 in Piata Universitatii.

Alba Iulia - 8 septembrie, in fata Cinematografului Dacia, ora 17.00.

Cluj - 8 septembrie, Piata Unirii, ora 17:00.

Timisoara - 8 septembrie: Piata Operei, 17:00,

Iasi - 8 septembrie: Piata Unirii, 17:00.

Bistrita - 8 septembrie: Piata Centrala (Parcul Bisericii Evanghelice, vis-a-vis de Primarie), 17:00.

Craiova - 8 septembrie: Piata Mihai Viteazu, 17:00.

Turda - 8 septembrie: Parcul de la Muzeu (Primarie), 18:00.

Suceava - 8 septembrie: in fata Prefecturii, 17:00.

Sfantu Gheorghe - 8 septembrie: Parcul Elisabeta (Obelisc), 17:00.

Gura Portitei - 8 septembrie,18:00.

Baia Mare - 8 septembrie, Statuia Ostasului Roman, 17:00.

Brasov - 8 septembrie, Prefectura, 17:00.

Satu Mare - 8 septembrie, mars de protest cu plecare din fata magazinului Somesul pe traseul: Pietonala Corneliu Coposu- Parc Centrul Vechi- P-ta 25 Octombrie, 17:00

Sibiu: 8 septembrie, Piata Mare, 17:00.

Ploiesti - 8 septembrie, Piata I.L. Caragiale, in fata Palatului Adminstativ, protestul are loc zilnic incepand cu orele 18.00.

Oradea - 8 septembrie, in fata Prefecturii in Parcul Traian la ora 17.

Bacau - 8 septembrie, in fata Prefecturii, 17.00.

Arad - 8 septembrie, in fata Primariei, 17.00.

Lugoj - 8 septembrie, Casa de Cultura, 18.00.

Piatra-Neamt - 8 septembrie, Teatrul National, 17.00.

Barlad - 8 septembrie - Primarie orele 17.00.

***

Budapesta - 8 septembrie: Ambasada Romaniei la Budapesta, 17:00.

Strassbourg - 8 septembrie: in fata cladirii Consiliului Europei, 17:00.

Marseille - 8 septembrie: Plage du Prophete, 17:00.

Lisabona - 8 septembrie: Ambasada Romaniei la Lisabona, 17:00.

Londra - 8 septembrie: High Street Kensington (the junction of Kensington Court with Kensington High Street), 13:00.

Munster - 8 septembrie: Primaria veche din Munster, Piata Principala, in fata Salii Pacii, 17:00.

New York - 8 septembrie: Consulatul General al Romaniei La New York, 10:00.

Viena - 6 septembrie:mars de protest din Karlsplatz catre Ambasa Romaniei la Viena, 16:00.

Singapore - 8 septembrie: Gradina Botanica, la Scena, 17:00.

Berlin - 8 septembrie, Ambasada Romaniei, Dorotheenstr. 62-66, Berlin, 17.00.

Casablanca - 8 septembrie, in fata consulatului onorific al Romaniei la Casablanca, Adresa: 100, Rue des Oudayas, Casablanca, Maroc in 8 Septembrie, 18:00.

Sonderborg/ Danemarca - 9 septembrie, in fata Primariei din S￯nderborg, ora 17.00

Praga - 8 septembrie, in fata Ambasadei Romaniei in Praga, ora 17.

Amsterdam - 8 septembrie, in Piata Dam.

Stuttgart - 8 septembrie, ora 11.00, in Karlsplatz, Stuttgart-Mitte. De acolo, in jurul orei 12.00 se vor deplasa spre Consulatul Onorific Roman la Stuttgart, unde vor ramane pana la ora 14.00.

Brno - 8 septembrie, Namesti Svobody, 17:00.

Montreal - 7 septembrie, Consulatului General al Romaniei la Montreal, 1010, rue Sherbrooke Ouest, 13:00.

Toronto - 8 septembrie, in fata Consultaului Romaniei, 555 Richmond W, 17:00.

Copenhaga - 8 septembrie, in fata Ambasadei Romaniei, 17:00.

Munchen - 8 septembrie, Richard-Strauss-Strasse 149, 16:00.

Salonic - 7 septembrie, Agias Sofias Square, 546 23 Thessaloniki, 18:00.

Atena - 8 septembrie, Asociatia Femeilor Romane din Grecia, Plateiaatiki 41, Aristomenous, 17:00.

Chisinau - 8 septembrie, Ambasada Romaniei din Chisinau, 13:00.

Madrid - 8 septembrie, In fata Ambasadei Romaniei din Madrid, Avenida de Alfonso XIII nr. 157, 16:00.

Bloomington, SUA, 6 septembrie, 18:00.

Bratislava 8 septembrie, Ambasada Romaniei la Bratislava, strada Ticha 45/A, 81102, 16.00.

Bonn: 8 septrmbrie, Consulatul Romaniei din Bonn, Legionsweg 14, 17.00.

Helsinki - 8 septembrie, in fata Ambasadei Romaniei, Stenbackinkatu 24, 17:00.