Presedintele Traian Basescu a declarat ca si-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU de la New York din "motive bugetare", el cerandu-le ambasadorilor romani sa mentina "foarte calde" relatiile cu statele in care lucreaza in ciuda "lipsei acute de personal".

"Vreau sa va spun ca si eu am anulat zborul la sesiunea plenara a ONU exact din motive bugetare, daca cineva are o curiozitate de ce nu mai plec in Statele Unite in septembrie. Din acest motiv", a afirmat Basescu, la intalnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii romani, transmite Mediafax.

Totodata, el a subliniat necesitatea ca din misiunile diplomatice in schema carora exista un numar considerabil de posturi, cum ar fi cea de la Bruxelles, sa se faca redistribuiri de personal catre ambasadele din tarile Asiei Centrale.

"Se sta mult mai bine cu personalul in ambasadele de pe teritoriul UE si mult mai prost cu cele din spatiul fostei URSS. Multi dintre diplomati nu au apetit pentru aceste tari, as vrea sa va ganditi, sa va deschideti apetitul pentru ca relatia cu tarile din Asia Centrala ne este necesara", a afirmat Basescu.

El a aratat ca aceasta zona uriasa dincolo de frontiera de Est a tarii ofera oportunitati economice si expertiza detinuta de Romania in acest spatiu ii asigura si un profil important in cadrul UE si NATO.

  • Traian Basescu: Este o mare eroare ca personalul economic din ambasade nu raspunde in fata ambasadorilor

La Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, presedintele Traian Basescu a catalogat totodata drept "o mare eroare" faptul ca personalul economic din ambasadele Romaniei nu se afla in subordinea ambasadorilor si a Ministerului de Externe.

"Este o mare eroare ca personalul economic din ambasade sa fie independent, sa nu raspunda in fata ambasadorilor. In opinia mea, acesti reprezentanti trebuie sa fie trecuti imediat in subordinea ambasadei, a ambasadorului si a Ministerului de Externe", le-a spus Basescu ambasadorilor, potrivit Agerpres.

In context, acesta a punctat faptul ca atunci cand este vorba de obiective economice este normal sa existe instructiuni venite si de la Ministerul Economiei.

"Nu am reusit acest lucru in relatia cu Guvernul anterior. Parca incerc sa am ceva sperante acum, dar ma tem ca iar nu realizam", a adaugat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa mentioneze ca apreciaza acele ambasade si acei ambasadori care desi duc lipsa de personal si de resurse reusesc sa mentina calde relatiile cu statul in care se afla.

La intalnirea presedintelui Basescu cu ambasadorii romani, care a avut loc la Palatul Cotroceni, a fost prezent si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.