Colegiul Psihologilor: Ministerul Transporturilor da unda verde avizelor psihologice ilegale in transporturi

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 9 august 2013, 5:24 Actualitate | Esenţial


Colegiul Psihologilor din Romania a atentionat joi asupra faptului ca Ministerul Transporturilor intentioneaza sa reglementeze profesia de psiholog in specialitatea psihologia transporturilor fara a avea acest drept si, astfel, "incurajeaza practica ilegala prin emiterea de avize psihologice false si obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor".

"Toate aceste aspecte sunt prevazute in proiectele, aflate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro la Transparenta decizionala si lansate 'pe sub pres' exact pe 1 august, intr-o perioada a vacantelor, inclusiv a celor care vor trebui sa semneze aceste ordine - Victor Ponta, ministrul interimar al Transporturilor si Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Colegiul Psihologilor din Romania a atras atentia, in mod repetat, asupra acestei situatii. In luna mai 2013, CPR a inaintat un proiect de act normativ si a solicitat Ministerului Transporturilor inceperea unor runde de negociere pentru emiterea in final a unui act normativ in concordanta cu prevederile Legii nr. 213/2004. Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru si a raspuns intr-un mod jignitor, prin afisarea unor proiecte in total dezacord cu solicitarile Colegiului Psihologilor din Romania", sustine Colegiul Psihologilor prin intermediul unui comunicat de presa, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, ordinul ar da unda verde societatilor comerciale sa fie agreate ca unitati psihologice, ceea ce contravine reglementarilor profesiei de psiholog si va permite in continuare emiterea unor avize psihologice "false, cu implicatii extrem de grave" la adresa sigurantei in toate domeniile transporturilor.

"Reglementat in acest fel, sistemul va incuraja practica ilegala a psihologiei si punerea in pericol a sigurantei transporturilor, neexistand nicio modalitate de control si de evidenta a avizelor psihologice emise. De asemenea, proiectul de ordin obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor, intrucat acestia au nevoie de o autorizare speciala de la Ministerul Transporturilor, desi ei indeplinesc toate conditiile legale de practica in profesia de psiholog", mai afirma conducerea colegiului.

Totodata, Colegiul Psihologilor din Romania recomanda psihologilor atestati in conditiile Legii nr. 213/2004 sa nu depuna niciun document in vederea respectarii "conditiilor ilegale", ce urmeaza sa fie aprobate de catre Ministerul Transporturilor si Ministerul Sanatatii pentru obtinerea certificatelor de agreere.

"Nu vom accepta astfel de reglementari care aduc un grav prejudiciu membrilor nostri si profesiei de psiholog in general. Singurul organism care reglementeaza, potrivit legii, profesia de psiholog este Colegiul Psihologilor din Romania. Vom face demersurile necesare in acest sens la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constitutionala, Comisia Europeana si la organismele profesionale internationale in care suntem membrii. De asemenea, vom obtine sprijinul din partea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate", a declarat prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania prin intermediul comunicatului de presa.

Conducerea CPR solicita Ministerului Transporturilor retragerea imediata a proiectelor afisate si stoparea oricaror demersuri de aprobare a acestora, pana la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

814 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by