Guvernul a decis desfiintarea a 247 de posturi din Ministerul Educatiei, unitati din subordinea ministerului si de la Autoritatea Nationale pentru Calificari dar si 29 de posturi din cadrul Institutului European din Romania, institutie finantata si prin Ministerul Afacerilor Externe. Masurile au fost luate prin doua Hotarari de Guvern publicate marti in Monitorul Oficial, nr. 495.

Hotararea privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii taie 50 de posturi de la Ministerul Educatiei Nationale, stabilind ca numarul maxim de posturi (exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor ministrului si ministrului delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica) sa fie de 548, spre deosebire de 598 cat se stabilea printr-o hotarare anterioara (Hotararea Nr.185/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei Nationale).

Un alt articol al hotararii vizeaza posturile din unitati aflate in subordinea MEN. Astfel, numarul maxim de posturi pentru unitatile si activitatile de invatamant si cercetare din subordine, finantate integral de la bugetul de stat, scade de la 7.425 la 7.262 (o diferenta de 163 de posturi).

Numarul maxim de posturi pentru unitatile din subordinea MEN, finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, scade de la 4.498 la 4.478. (20 de posturi taiate).

Guvernul a mai decis si desfiintarea a 14 posturi din cadrul Autoritatii Nationale pentru Calificari (ANC), de la 70 de posturi (cat stabilea HG 556/2011 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Calificari) la 56.

In Monitorul Oficial nr. 495. de marti a mai fost publicata Hotararea pentru Modificarea anexei nr.2 la HG nr.8/2013 privind organizarea fi functionarea Ministerului Afacerilor Externe care desfiinteaza 29 de posturi (de la 85 de posturi la 56) de la Institutul European din Romania, institutie a carei finantare este asigurata si prin bugetul MAE.