Stresul si hartuirea la locul de munca sunt principalele probleme care ii determina pe romani sa mearga la psiholog, a declarat, joi, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), Mihai Anitei. Numarul cazurilor de hartuire la locul de munca a crescut in ultimii ani. Daca pana acum, o treime dintre oamenii care ajungeu intr-un cabinet, reclamau ca nu mai suporta stresul si hartuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumatate dintre pacienti", a explicat Anitei, potrivit Mediafax.

Presedintele Colegiului Psihologilor spune ca o persoana care este hartuita la locul de munca nu stie cui sa se adreseze, pentru ca in Romania nu exista o legislatie privind acest aspect. De obicei, femeile sunt victimele hartuirilor la locul de munca, dar exista si barbati care acuza stari depresive din acest motiv. "Nu vorbesc de banala hartuire sexuala sau banalele gesturi obscene, ci vorbesc mai ales de aceste actiuni de hartuire exercitate de persoane care detin o functie de autoritate si o pot exercita pe aceasta cale, nevoia de a-si exrecita puterea si nevoia de a-i vedea pe ceilalti ca sunt obedienti. Daca vrei sa vezi un om cu adevarat, pune-l intr-o functie de conducere:", a continuat presedintele CPR

Alaturi de stres si hartuire la locul de munca, printre cel mai des intalnite probleme din cauza carora romanii merg la psiholog se numara suprasolicitarea, conflictele, neincrederea si dificultatea de adaptare.

Pe de alta parte, tot mai multi romani au probleme psihologice, dar apeleaza in continuare la vrajitoare, vraci, bioenergeticieni, pentru rezolvarea lor, in lipsa unui program national de asistenta psihologica, potrivit unui studiu prezentat joi de Colegiul Psihologilor din Romania.

Pornind de la datele obtinute in ultimii ani si avand in vedere un studiu realizat intre 19 iunie si 1 iulie la solicitarea CPR, rezulta ca 68,8 la suta dintre romani nu au fost niciodata la psiholog.

Cu toate acestea, Romania este una dintre tarile care inregistreaza valori ridicate ale ratei somajului, infractionalitatii, consumului de droguri, precum si un numar mare de accidente rutiere, divorturi si bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice si sociale, potrivit studiului prezent de presedintele CPR, Mihai Anitei.

Cercetarea a mai relevat ca romanii au probleme psihologice inregistrate de diferite institutii publice, insa apeleaza in continuare la vrajitoare, vraci, bioenergeticieni si la alte solutii neadecvate pentru problemele de ordin psihologic, situatie favorizata in primul rand de lipsa decontarii directe a serviciilor psihologice si de lipsa unui program national de asistenta psihologica.

Potrivit datelor obtinute, 79,6 la suta dintre romani considera incorect ca policlinicile medicale sa furnizeze servicii psihologice.

Presedintele CPR a mai aratat ca in Romania anului 2013 nu exista programe de asistenta psihologica pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care sa beneficieze de decontare prin sistemul de asigurari sociale de sanatate. Aici ar trebui sa se incadreze consilierea psihologica pentru sarcina si nastere, copii si familie, copiii autisti si familiile lor, persoane cu handicap, cadre didactice, persoanele cu adictii, invinuiti si inculpati pe perioada urmarii penale si a judecatii, bolnavi aflati in faza terminala, someri, minori aflati in situatia de risc de abandon scolar, copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, precum si in cazul unui divort sau al unui accident rutier, atat pentru victime, cat si pentru autori.

In acelasi timp, numarul psihologilor angajati in sistemul de sanatate este insuficient in raport cu numarul pacientilor, a mai spus Anitei.

Presedintele CRP a mai semnalat ca autoritatile statului tolereaza practica ilegala a actului psihologic prin acceptarea avizelor si rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizati. "In aceste conditii, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegala existenta in piata, iar beneficiarilor le sunt incalcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice", a adaugat Anitei.

Astfel, CPR solicita autoritatilor sa adopte si sa faciliteze, dupa caz, in regim de urgenta, urmatoarele masuri: decontarea directa a serviciilor psihologice necesare populatiei Romaniei, sprijinirea si implementarea masurilor de evidenta si securizare a avizelor si rapoartelor psihologice si adoptarea Programului national de asistenta psihologica.

In acest context, Colegiul Psihologilor din Romania va elabora in urmatoarea perioada un proiect privind Programul national de asistenta psihologica a populatiei Romaniei, pe care il va inainta Guvernului.

De asemenea, CPR va elabora un sistem de evidenta si securizare a documentelor psihologilor cu drept de libera practica si un ghid de bune practici pentru fiecare examinare psihologica, normand in acest mod activitatea profesionala si stabilind o metodologie comuna de lucru, a mai spus Anitei.

Studiul solicitat de CPR a fost realizat in perioada 19 iunie - 1 iulie 2013 de AB Research Group Romania, la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 1.000 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, care s-au exprimat cu privire la situatia serviciilor psihologice in Romania. Marja de eroare statistica este de +/-3 la suta.